Convorbiri franco-germane privind preţurile de dumping ale oţelurilor chinezeşti - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Convorbiri franco-germane privind preţurile de dumping ale oţelurilor chinezeşti

13 June 2016 - 03:31 PM Politici & Economie

OţelărieÎn cursul lunii mai a.c., miniştrii Comerţului din Franţa şi din Germania au înaintat un set comun de propuneri care vizează îmbunătăţirea instrumentelor de protecţie comercială. Blocată în urmă cu doi ani, reforma acestor instrumente reprezintă astăzi o urgenţă deoarece se simte nevoia unui răspuns ferm la adresa concurenţei neloiale reprezentată de exporturile chinezeşti de oţel.

După votul dat în 10 mai a.c. în Parlamentul European împotriva acordării economiei chineze statutul de economie de piaţă, cu ocazia întâlnirii de la Bruxelles din 13 mai miniştrii Comerţului din ţările Uniunii Europene au început examinarea căilor de reformare a instrumentelor europene de protecţie comercială, a arătat EurActiv.

Această problemă care fusese pusă pe lista de aşteptare în 2014, în prezent a devenit o urgenţă din cauza dificultăţilor prin care trece sectorul european al oţelului. Căile de modernizare a instrumentelor de protecţie comercială au divizat ţările Uniunii, ele îmbrăţişând viziuni divergente privind măsurile de protecţie a propriilor economii.

Parisul şi Berlinul au adoptat o poziţie comună referitoare la modernizarea sistemului „Lesser Duty Rule“ (LDR, un sistem care stabileşte o limită superioară a taxelor percepute importurilor de oţel).

Potrivit principiului pe care se bazează acest sistem, nivelul taxelor vamale urmează a se stabili în funcţie de impactul economic pe care ele l-ar putea avea. În acest fel se poate restabili o concurenţă reală pe piaţă fără a se ajunge la adoptarea unor tarife protecţioniste, descurajante.

Propunerea franco-germană privind modernizarea sistemului LDR menţionează că acesta nu se poate aplica în cazul importurilor la preţuri de dumping ori a utilizării subvenţiilor atunci când piaţa materiilor prime ori cea a energiei tind să devină distorsionate.

Potrivit unei surse apropiate ministrului francez al Comerţului, reprezentanţii Franţei şi Germaniei sunt de părere că propunerile anterioare făcute cu scopul modernizării mecanismului LDR sunt mult prea generale, nereuşind să acopere anumite situaţii întâlnite pe piaţă. Concret, aceştia au în vedere practicile anumitor exportatori chinezi de oţel care vând la preţuri situate sub cele de producţie, dar supravieţuiesc datorită subsidiilor primite de la guvern, în condiţiile unei evidente supraproducţii.

Produsele sunt gata pentru export

Oficialii Beijingului afirmă însă că nu numai producătorii chinezi se confruntă cu o criză de supraproducţie, ci toţi producătorii. Acesta a şi fost mesajul transmis de către Shi Mingde, ambasadorul Chinei la Berlin, potrivit EurActiv. Pentru China miza este una deosebit de importantă, deoarece în industria oţelului lucrează câteva milioane de salariaţi. Ţările europene nu iau în consideraţie această problemă, deşi aproape un milion de angajaţi îşi pot pierde locurile de muncă, a ţinut să transmită Shi Mingde.

În ciuda propunerii comune franco-germane, între celelalte ţări membre ale uniunii au existat disensiuni cu privire la modul de aplicare a sistemului LDR.

Pe de o parte, grupul ţărilor „liberale“ condus de Marea Britanie se opune modificării mecanismului LDR, susţinând că orice măsură protecţionistă poate afecta propriile economii. Pe de altă parte, grupul ţărilor din care fac parte Franţa, Italia şi mai recent şi Germania susţin adoptarea unor măsuri mai protecţioniste.

Dar reforma propusă încă din luna martie nu s-a putut declanşa, întrucât pentru a se adopta iniţiativa ar fi fost nevoie de încă zece voturi în Consiliul Uniunii Europene.

Majoritatea propunerilor franco-germane par să beneficeze de un consens. Atunci când se ajunge la problema modernizării mecanismului LDR, diferenţele de opinii se menţin.

Oficialii francezi speră ca modernizarea mecanismelor de protecţie comercială să poată fi făcută pe timpul preşedinţiei slovace a Consiliului. Problema practicilor comerciale chineze continuă deocamdată să provoace discuţii şi chiar disensiuni între oficialii europeni, mai ales în privinţa acordării economiei chineze a statutului de economie de piaţă. Unii observatori (inclusiv din cadrul federaţiei europene AEGIS) sunt de părere că în cazul câştigării statutului de economie de piaţă, China ar putea reclama mecanismul european de protecţie comercială la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Andrei MincuAlte articole in rubrica Politici & Economie