Va fi prins cu albina pe căciulă viitorul guvern francez? - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Va fi prins cu albina pe căciulă viitorul guvern francez?

12 September 2016 - 04:50 PM Politici & Economie

StupÎn Franța, o recentă interzicere a pesticidelor care ucid albinele devine element de negociere politică. La presiunea sindicatelor, viitorul guvern ar putea amâna la nesfârșit aplicarea interdicției neonicotinoidelor sau se poate folosi de derogări.

Grupurile ecologiste se tem că proiectul de lege cu privire la biodiversitate adoptat pe 20 iulie va fi trecut cu vederea de viitorul guvern francez, mai ales interdicția referitoare la pesticidele neonicotinoide care ucid albinele, care a fost amânată până în 2018, reiese dintr-un raport redactat de Journal de l’Environnement.

Proiectului privind biodiversitatea i-au trebuit 27 de luni de la prima apariție în parlamentul francez, în martie 2014, ca să treacă de ultimul obstacol pe 20 iulie 2016 și să fie inclus în lege.

Viitorul guvern, despre care sondajele spun că va fi format de Partidul Republican aripa dreaptă, poate decide să nu aplice noua lege, iar grupurile de lobby pentru agricultură și vânătoare au fost foarte active în această direcție.

Activitatea intensă de lobby a făcut ca problema neonicotinoidelor să treacă cu greu de etapa dezbaterilor, iar interdicțiile introduse pentru 2016 și 2017 de adunarea națională (camera inferioară a parlamentului francez) au picat la senat. Până la urmă, parlamentul a decis ca interdicția să se aplice din septembrie 2018, cu unele derogări până în septembrie 2020.

„Într-un final, avem stabilite datele pentru interdicție, însă ușile au rămas deschise [derogărilor], ceea ce va da grupurilor de lobby timp pentru a se organiza“, a declarat Sandra Regol, purtătorul de cuvânt al Partidului Verde.

„Totul este numai politică, în sensul rău al cuvântului“, a declarat Jean-David Abel, șeful departamentului de biodiversitate al France Nature Environnement. „A fost o luptă enormă și suntem foarte mulțumiți de decizia de principiu, cel puțin la nivel psihologic. În realitate, situația lasă multă libertate viitorului guvern. Sub presiunea Federației Naționale a Sindicatelor Fermierilor, nimic nu l-ar opri (...) să amâne de exemplu interdicția până în 2025“.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Politici & Economie