Cum se ocolesc taxele vamale anti-dumping de către exportatori - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Cum se ocolesc taxele vamale anti-dumping de către exportatori

11 October 2016 - 01:22 PM Politici & Economie

Stocuri de aluminiuDupă fier, aluminiul este al doilea cel mai utilizat metal în industria mondială. Aluminiul brut reprezintă o marfă valoroasă, care captează de decenii interesul comerţului de profil.

În ultimii ani, China a fost cel mai însemnat producător mondial. Au apărut însă unele indicii că pe piaţa internaţională a aluminului ar exista unele „afaceri“ desfăşurate în afara pieţelor tradiţionale cu scopul influenţării preţurilor de referinţă şi al obţinerii unor venituri ilicite.

Potrivit unei anchete publicate la începutul lunii septembrie de prestigioasa publicaţie Wall Street Journal, conglomeratul China Zhongwang Holdings condus de miliardarul chinez Liu Zhongtian s-a folosit de o fabrică din Mexic deţinută de concernul chinez pentru a depozita cantităţi enorme de aluminiu, obţinând astfel două beneficii simultan. Pe de o parte, concernul s-a sustras restricţiilor comerciale asociate cu producătorii chinezi, iar pe de altă parte a beneficiat de importante avantaje fiscale în Mexic, în virtutea Acordului de liber schimb cu America de Nord (NAFTA).

În cursul anului 2010, oficiali ai Departamentului de Comerţ al SUA au observat o scădere bruscă a cantităţilor de aluminiu exportate în America de Nord de către unele societăţi chinezeşti.

Suspiciunile oficialităţilor americane s-au adâncit când, în cursul anului 2014, cu ocazia unui survol aerian deasupra oraşului mexican San José Iturbide s-a constatat existenţa unei cantităţi foarte mari de aluminiu (circa un milion de tone) depozitate în spatele unei reţele de garduri de sârmă ghimpată, cantitate care reprezenta câteva procente din cantitatea totală tranzacţionată anual.

Descoperirea a fost analizată împreună cu specialişti ai industriei americane a aluminiului, care au verificat şi toate operaţiunile comerciale efectuate cu aluminiu pe parcursul ultimilor ani.

Concluzia la care s-a ajuns în final a fost că fabrica din Mexic aparţine prin interpuşi tot lui Zhongtian, care o folosea pentru mascarea provenienţei chinezeşti a aluminiului, putând astfel să evite plata taxelor vamale impuse de SUA materiilor prime provenite din China.

Liu nu a comentat oficial aceste acuzaţii, susţinând că nu are interese comerciale în Mexic. Unul dintre partenerii săi de afaceri a făcut însă publice circuitele comerciale folosite de miliardarul chinez, în mod special cel care tranzita Mexicul. Fabrica Aluminicaste din San Jose Iturbide a fost înfiinţată de el, fiind ulterior vândută fiului lui Zhongtian în 2013.

După ce adevăratul circuit al aluminiului a fost descoperit de către oficialităţile americane, toate activele deţinute de partenerul lui Liu au fost confiscate. Dar măsurile nu l-au afectat şi pe Zhongtian.

După descoperirea imensului depozit de aluminiu din Mexic, stocul de metal a fost mutat în altă locaţie, apoi a fost expediat unei firme din Vietnam, de unde a fost înapoiat în SUA, în California, prin firma Perfectus Inc. deţinută de nimeni altul decât fiul lui Zhongtian.

După ce mai multe companii chineze au inundat piaţa cu stocuri importante de metal la preţuri de dumping, tensiunile s-au acutizat, iar povestea de mai sus a pus capacul după ce a devenit publică. Comentatorii se aşteaptă la o întărire a supravegherii corectitudinii operaţiunilor comerciale efectuate între firmele din cele două ţări.

Andrei MincuAlte articole in rubrica Politici & Economie