IPP și ECOTIC au lansat un nou studiu dedicat colectării DEEE în România - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

IPP și ECOTIC au lansat un nou studiu dedicat colectării DEEE în România

09 November 2016 - 03:08 PM Politici & Economie

Prezentarea studiuluiUn nou studiu privind colectarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice a fost realizat de Institutul pentru Politici Publice și GDB Research împreună cu Asociaţia ECOTIC. Rezultatele studiului „Percepția populației și a producătorilor despre colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice“ au fost prezentate în data de 28 septembrie 2016 la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Anul 2016 este primul an în care România are o țintă națională obligatorie de colectare a DEEE-urilor de 40% din media echipamentelor puse pe piață în ultimii trei ani. Responsabilitățile sunt, în consecință, mult mai mari, la nivelul tuturor celor implicați: producători, autorități publice centrale și locale, salubrişti și populație.

În acest context, studiul prezintă concluzii interesante referitoare la percepțiile și cunoștințele populației și ale producătorilor de echipamente electrice și electronice din România. În continuare vă prezentăm câteva dintre concuziile studiului.

Producători

• 20% din producătorii de EEE cunosc ținta de colectare DEEE pentru anul 2016 (40% din media ultimilor 3 ani). Firmele cu mai mulți angajați și cu cantități mai mari de EEE puse pe piață cunosc puțin mai bine acest aspect: până la 50%;
• 50% din producători cunosc care sunt responsabilitățile transferabile și netransferabile către o organizație colectivă;
• 61% dintre producători consideră că ultimii 5 ani au fost caracterizați de o evoluție pozitivă în colectarea DEEE.

Autorități

• 29% din producători susțin că lipsa de educație sau informare a cetățenilor reprezintă principala barieră pentru atingerea țintelor. De asemenea, ei consideră că acest obstacol trebuie să fie prioritatea autorităților.

„Avem convingerea că, prin cointeresarea tuturor actorilor implicați în procesul de valorificare a DEEE-urilor - autorități publice, producători, OTR-uri și cetățeni - putem să determinăm schimbări semnificative în modul în care acest proces naște sentimentul de responsabilitate și conduce către o nouă perspectivă europeană, aceea a economiei circulare, în care deșeurile sunt o resursă și nu o povară“, a declarat Elena Tudose, directorul Intitutului de Politici Publice.

Prezentarea studiului

Populație

• Populația urbană nu are cunoștință despre țintele naționale de colectare a deșeurilor reciclabile. În ceea ce privește responsabilitatea pentru colectarea DEEE, populația urbană consideră că responsabilitatea este a autorităților locale sau a salubrității (21%), urmată de firme de specialitate (8,5%) și autorități centrale (7.2%).

Organizații colective (OTR)

• Principala sursă de informații cu privire la noutățile legislative din domeniul DEEE-urilor sunt OTR-urile (75%).
• În relația cu OTR-urile, producătorii sunt cei mai mulțumiți de sprijinul oferit (45%). Cea mai mare parte a producătorilor se declară mulțumiți de relația cu OTR-urile.

Prezent la evenimentul de lansare a studiului, Raul Pop, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat: „Remarc din studiu, foarte util de altfel, faptul că actorii din lanțul de gestionare a deșeurilor identifică și atribuie responsabilități și probleme mai ales celorlalți actori și mai puțin lor înșiși. Crearea unei piețe funcționale și sustenabile este condiționată însă de implicarea reală a tuturor actorilor (producători, autorități publice locale, dar și consumatori finali), pe lângă nevoia de infrastructură, informare și conștientizare a populației.“

Prezentarea studiului

Studiul a fost realizat pe baza datelor culese prin utilizarea unui chestionar online în rândul producătorilor și distribuitorilor de echipamente electrice și electronice înregistrați la ANPM.

Marja de eroare este de +/-4,2%, iar perioada de aplicare a fost august - septembrie 2016. Pentru percepția cetățenilor s-au folosit datele unei cercetări GBD Research la comanda ECOTIC, realizată în iunie 2016 pe populația urbană, 1000 de respondenți, prin metoda CATI, cu marja de eroare de 3,1%.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie