Europa aruncă mai puține deșeuri la groapa de gunoi - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Europa aruncă mai puține deșeuri la groapa de gunoi

10 December 2016 - 02:37 PM Politici & Economie

Mai puţine deşeuri la groapa de gunoiO analiză a Agenției Europene de Mediu publicată pe 14 noiembrie a.c. arată că țările Uniunii Europene își îmbunătățesc metodele de a împiedica deșeurile municipale să ajungă la groapa de gunoi. Ratele de reciclare au crescut considerabil în ultimul deceniu, în mare parte datorită politicilor de mediu.    Irina Tomșa

Raportul Agenției Europene de Mediu, „Gestionarea deșeurilor municipale în țările europene“, prelucrează cele mai recente date cu privire la practicile de gestionare a deșeurilor din cele 28 de țări membre UE, plus Islanda, Norvegia, Elveția și Turcia.

Deșeurile municipale care au ajuns la gropile de gunoi în cele 32 de țări au scăzut de la 49% în 2004 la 34% în 2014. Per ansamblu, aceste deșeuri au scăzut în 27 din cele 32 de țări. În Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia, Suedia și Elveția, practic nu au existat deșeuri municipale aruncate în gropi de gunoi.

Producția totală de deșeuri municipale din cele 32 de țări s-a diminuat cu 3%, iar generarea medie per locuitor a scăzut cu 7% din 2004 până în 2014. Tendin-țele nu au fost uniform repartizate pe țări: generarea de deșeuri municipale a crescut în 16 țări și a scăzut în alte 19.

Deșeurile Europei în cifre și fapte

 Unul dintre cele mai notabile succese ale politicilor europene de mediu este creșterea ratei de reciclare a deșeurilor municipale, cu referire la reciclarea materialelor, compostarea și descompunerea deșeurilor biologice. Statisticile arată că în cele 32 de țări menționate s-a atins o rată medie de reciclare totală de 33% în 2014, comparativ cu 23% în 2004, iar pentru statele membre UE, o rată de 7% până la 44% față de aceeași perioadă, 2004-2014.
 Germania, Austria, Belgia, Elveția, Olanda și Suedia au reciclat mai mult de jumătate din deșeurile lor municipale.
 În 15 din cele 32 de țări creșterea ratei de reciclare a fost de cel puțin 10% în perioada de referință.
 Cele mai mari creșteri ale ratelor de reciclare între 2004 și 2014 s-au înregistrat în Lituania, Polonia, Italia, Marea Britanie și Cehia (cu 20-29%).
 În șapte țări, proporția de deșeuri reciclate s-a schimbat foarte puțin, iar în două chiar a scăzut.
 Cu o singură excepție, toate țările cu rate de reciclare sub 30% au intrat în UE în 2004 sau mai târziu, deci au început mai recent implementarea politicilor de reciclare.
 În 2014, generarea de deșeuri municipale per locuitor a fost cea mai mare în Danemarca și Elveția, iar cele mai scăzute niveluri s-au înregistrat în România, Polonia și Serbia. Aceasta arată că țările mai bogate tind să genereze mai multe deșeuri municipale per locuitor. Interpretarea datelor trebuie făcută totuși cu prudență, din cauza diferitelor definiții ale deșeurilor municipale (în care unele țări includ numai deșeurile din gospodării, iar altele includ și deșeurile similare provenite din birouri și activități comerciale, de exemplu) și a metodelor de colectare a datelor, care diferă și ele de la o țară la alta.
 Analiza arată că scăderea cantităților de deșeuri depuse la groapa de gunoi este direct legată de creșterea ratelor de reciclare. De obicei, cantităţile depuse la groapa de gunoi scad mult mai repede decât crește reciclarea, întrucât cele mai multe strategii de management al deșeurilor se reorientează de la groapa de gunoi către o combinație de reciclare și incinerare. În unele cazuri, strategiile prevăd și tratamente preliminare, cum ar fi tratarea mecanică și biologică, ale cărei produse sunt apoi reciclate, incinerate sau depozitate.

În pofida succeselor înregistrate în respectarea legislației europene cu privire la gestionarea deșeurilor, obiectivul UE de 50% reciclare a deșeurilor municipale până în 2020 va necesita intensificarea eforturilor multor țări. Comisia Europeană a propus anul trecut o țintă de reciclare a 65% din deșeurile municipale și reducerea până la maximum 10% a deșeurilor municipale depuse în gropile de gunoi până în 2030. Alte articole in rubrica Politici & Economie