Agricultura bio cucerește noi teritorii Europa are cu 2 milioane de hectare mai multe culturi organice față de 2010 - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Agricultura bio cucerește noi teritorii Europa are cu 2 milioane de hectare mai multe culturi organice față de 2010

10 December 2016 - 03:36 PM Politici & Economie

Agricultura ecologicăDintre statele membre UE, Spania, Italia, Franţa şi Germania au cele mai întinse zone ecologice şi cel mai mare număr de producători organici, însumând împreună 52% din suprafaţa totală a culturilor organice şi din numărul producătorilor ecologici din UE.    Irina Tomşa

Cu peste 11 milioane de hectare suprafețe certificate și zone în curs de transformare în 2015, agricultura ecologică ajunge la 6,2% din totalul suprafeței agricole utilizate a Uniunii Europene.

Din 2010, aria dedicată agriculturii ecologice a crescut cu aproape două milioane de hectare. În paralel, și la numărul producătorilor se remarcă o tendință de creștere. La sfârșitul anului 2015 erau înregistrați 271.500 de producători agricoli ecologici, cifră cu 5,4% mai mare decât cea din 2014.

Agricultura ecologică combină cele mai bune practici de mediu, un nivel crescut de biodiversitate, conservarea resurselor naturale și standarde de producție ridicate, pe bază de substanțe și procese naturale. Agricultura ecologică furnizează produse ce corespund celor mai exigente cerințe ale consumatorilor și, în același timp, ajută la protecția mediului, contribuie la condițiile de viață cât mai bune pentru animale și sprijină dezvoltarea rurală.

Top 3 agricultură organică: Austria, Suedia și Estonia

Suprafețele cu terenuri agricole cultivate ecologic diferă considerabil între statele membre UE. Cea mai mare pondere de suprafețe cu culturi ecologice se găsește în Austria, cu o cincime (20%, sau 552 de mii de hectare) din totalul suprafeței agricole în 2015. Urmează Suedia (17%, sau 519 mii de hectare) și Estonia (16%, respectiv 156 de mii de hectare). Pe lângă aceste performanțe, au mai raportat peste 10% din suprafețele agricole cultivate ecologic și Cehia (14%, adică 478 de mii de hectare), Italia (12%, sau 1.493 de mii de hectare) și Letonia (12%, sau 232 de mii de hectare).

Produse ecologice

România, în ultimele 3 poziții din clasament

Agricultura ecologică nu s-a dezvoltat prea puternic în trei state membre ale Uniunii. Acestea au înregistrat suprafețe cultivate ecologic sub 2% din totalul terenurilor agricole. Este vorba despre Malta (0,3%, respectiv 30 de hectare), Irlanda (1,6%, sau 73 de mii de hectare) și România (1,8%, care înseamnă 246 de mii de hectare).

De remarcat însă că importanța sectorului ecologic este în general mai mică în zonele de câmpie, unde predomină sistemele de producție intensivă.

Agricultura este considerată organică dacă respectă Regulamentul numărul 834/2007 al Consiliului European din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.

O definiție a agriculturii ecologice ar putea fi aceea de metodă de producție care pune accent în primul rând pe protecția mediului și, în ce privește zootehnia, pe condiții bune de viață pentru animale. Se evită sau se reduce mult utilizarea substanțelor chimice de sinteză, cum ar fi îngrășămintele, pesticidele, aditivii și medicamentele.

Agricultura ecologică diferă de alte metode de producție agricolă prin aplicarea standardelor specifice, reglementate, a sistemelor de control obligatorii și a sistemului special de etichetare. Alte articole in rubrica Politici & Economie