EXIT din Acordul de la Paris - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

EXIT din Acordul de la Paris

06 July 2017 - 12:28 PM Politici & Economie

EXIT (foto: Agerpres)Donald Trump nu crede în încălzirea globală. Președintele de la Casa Albă a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, motivându-și hotărârea prin nevoia americanilor de locuri de muncă. În viziunea lui Trump, acordul este păgubos pentru afacerile americane și ar trebui renegociat. Anunțul i-a atras o avalanșă de critici la nivel mondial.

Încă din timpul campaniei pentru președinția Statelor Unite, Trump a declarat ferm că nu crede în schimbările climatice provocate de om și și-a propus să anuleze Acordul climatic de la Paris, considerându-l păgubos pentru afacerile americane.

Donald Trump (foto: Agerpres)La summitul G7 care a avut loc în Sicilia, la Taormina, între 26 şi 27 mai 2017, oficialii din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Japonia și Canada au reiterat angajamentul statelor lor în aplicarea cât mai rapidă a măsurilor pentru combaterea încălzirii climatice stabilite prin Acordul de la Paris, însă președintele SUA a refuzat să li se alăture.

Pe 1 iunie, Trump a anunțat că retrage Statele Unite din Acordul de la Paris, într-un discurs cu tentă populistă, susținând că dorește ca „nimic să nu se poată opune“ acțiunilor sale de a redresa economia americană. Președintele american a declarat că acordul climatic este dezavantajos pentru Statele Unite și nu este destul de dur cu China și India, motiv pentru care ar fi dispus să negocieze un nou acord, mai favorabil pentru afacerile americane.

Merkel: „Este o decizie lamentabilă și mă exprim într-un mod foarte moderat“

Angela Merkel a calificat drept „lamentabilă“ decizia lui Trump, subliniind că se exprimă delicat. Cancelarul german a declarat că ieșirea SUA din Acordul de la Paris nu poate și nici nu trebuie să împiedice restul țărilor să lupte împotriva încălzirii globale, iar Germania, Europa și lumea întreagă își vor uni eforturile, „mai hotărâte ca oricând“, în lupta împotriva schimbării climatice.

Secretarul general al ONU a contrazis argumentele lui Trump

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a afirmat că „schimbările climatice nu pot fi negate și reprezintă una dintre cele mai puternice amenințări din lume în prezent și pentru viitorul planetei noastre. Pe de altă parte, nu se poate opri acțiunea referitoare la climat și fac apel la țările din lumea întreagă să mențină direcția, să rămână angajate față de Acordul de la Paris, în beneficiul tuturor“. Oficialul ONU a contrazis argumentul lui Trump referitor la efectele economice negative: „Cei care vor paria pe Acordul de la Paris, pe economia verde, vor fi cei care vor avea un rol preponderent în economia secolului al XXI-lea“.

Manifestaţii de protest (foto: Agerpres)

Dezamăgirea lui Justin Trudeau

Premierul Canadei, Justin Trudeau, l-a sunat pe președintele american pentru a-și declara dezamăgirea. Într-un comunicat ulterior, Trudeau și-a reafirmat poziția: „Suntem profund dezamăgiți că guvernul federal al Statelor Unite a decis să se retragă din Acordul de la Paris“ și a adăugat că țara sa „va continua să lucreze cu SUA la nivel de state, precum și cu alți actori americani, pentru a lupta împotriva schimbării climatice“.

Emmanuel Macron: Donald Trump a comis o greșeală

După anunțul lui Trump referitor la ieșirea SUA din Acordul de la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a acuzat pe liderul de la Washington că a comis „o greșeală pentru viitorul planetei noastre“, pentru că „nu există o planetă B“.

Nici premierul britanic nu vede cu ochi buni decizia lui Trump

Theresa May, premierul Marii Britanii, i-a transmis președintelui american că „Acordul de la Paris furnizează cadrul global corespunzător pentru a proteja prosperitatea și securitate generațiilor viitoare, asigurând în același timp accesul la energie pentru cetățenii și întreprinderile noastre“. May a încercat astfel să demonteze teza lui Trump referitoare la daunele economice pe care le-ar putea suferi SUA din cauza acordului de mediu.

Reacţie a Greenpeace (foto: Agerpres)

Laurent Fabius: „acest domn Trump este de o aroganță extraordinară“

Fostul președinte al COP21, francezul Laurent Fabius, s-a numărat printre cei mai duri critici ai președintelui de la Casa Albă: „Acest domn Trump este de o aroganță extraordinară. A spus «am o părere diferită de a celorlalți, deci trebuie ca toți ceilalți să renegocieze». Dar așa ceva nu este posibil! Nu este prevăzută posibilitatea unei renegocieri, este exclus!“. În opinia lui Fabius, motivația lui Trump referitoare la impactul negativ al Acordului de la Paris asupra economiei americane, „este o minciună nerușinată“, iar „crearea de locuri de muncă în domeniul energiilor verzi va fi mai importantă decât desființarea de locuri de muncă în sectoarele depășite“.

Jean-Claude Juncker a mizat pe cooperarea Chinei

După ce președintele american a anunțat retragerea din Acordul de la Paris, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a insistat ca Uniunea Europeană și China să își coordoneze eforturile de punere în aplicare a Acordului climatic de la Paris. „China și Uniunea Europeană împărtășesc opinia că este nevoie de soluții internaționale. În niciun alt domeniu acest lucru nu este mai important decât în leadershipul tranziției globale la energiile curate și la punerea în aplicare (...) a acordului de la Paris privind clima“, a declarat Juncker la summitul UE-China de la Bruxelles.

Guvernul chinez a promis că va continua să coopereze cu comunitatea internațională, „inclusiv cu Statele Unite“, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și împotriva schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, China și Uniunea Europeană nu au reușit să dea publicității o declarație comună privind schimbările climatice, din cauza divergențelor legate de aspectele comerciale. Europenii, ca și americanii, refuză să-i acorde Beijingului statutul de economie de piață, acuzând chinezii de dumping în mai multe sectoare, cu precădere în industria oțelului.

India susține Acordul de la Paris

India, situată pe locul 3 în topul mondial al emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat după anunțul lui Trump că va face tot posibilul pentru soluționarea problemelor climatice. „India (…) și-a făcut un crez din energia regenerabilă și este fermă în angajamentele sale față de acordul de la Paris, indiferent de ceea ce fac alții“, a declarat ministrul energiei, Piyush Goyal.

Rusia nu-și modifică intenția de a adera la Acordul de la Paris

Vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovici, a declarat că Rusia nu-și va modifica decizia de a adera la Acordul global de la Paris pentru a combate schimbările climatice, în pofida retragerii Statelor Unite.

Decizia lui Trump a fost dur criticată și pe plan intern

Hillary Clinton, fosta contracandidată a lui Trump la conducerea SUA, a avut o poziție tranșantă împotriva deciziei președintelui de a scoate SUA din Acordul de la Paris. „O greșeală istorică“, a scris Clinton pe Twitter. „Lumea avansează împreună în domeniul schimbărilor climatice. Retragerea din Acordul de la Paris lasă în urmă muncitorii și familiile americane“, a mai punctat ea.

Secretarul de stat american Rex Tillerson s-a manifestat într-un mod mai delicat împotriva ieșirii din Acordul de la Paris. Oficialul a sugerat cu tact că Statele Unite pot face pași importanți pe cont propriu: „cred că este important ca toată lumea să recunoască faptul că SUA au un bilanț fantastic în privința reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Este ceva de care putem fi mândri. (…) Aceasta s-a făcut fără acordul de la Paris (…). Nu cred că ne vom schimba eforturile de a reduce aceste emisii în viitor“.

Elon Musk, membru marcant al Comitetelor de consiliere pe probleme de afaceri înființate de Trump pentru a revigora economia americană, și-a părăsit postul, declarând: „Plec din consiliul prezidențial. Schimbarea climatică este reală. Abandonarea Acordului de la Paris nu este un lucru bun nici pentru SUA, nici pentru lume“.

În opinia protestatarilor, Trump a plasat Statele Unite lângă Siria și Nicaragua

Anunțul președintelui american a scos sute de oameni în stradă. Activiști, organizații religioase și cetățeni de diferite etnii au protestat în fața reședinței prezidențiale față de decizia lui Trump, o decizie care a plasat SUA în afara înțelegerilor globale referitoare la climă, pe o poziție similară cu a Siriei și Nicaraguei, singurele țări care nu au semnat acordul. Alte articole in rubrica Politici & Economie