„Deșeurile - de la pierdere la resursă. Obiective pentru România“ - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

„Deșeurile - de la pierdere la resursă. Obiective pentru România“

02 September 2017 - 11:22 AM Politici & Economie

Forumul „Deșeurile - de la pierdere la resursă. Obiective pentru România“În data de 8 august a.c. a avut loc la Bucureşti forumul „Deșeurile - de la pierdere la resursă. Obiective pentru România“, organizat de Intact Media Group. La dezbatere au participat miniştrii Mediului, Economiei, primarul general al Capitalei, primarii de sectoare şi o mare parte din reprezentanţii industriei de reciclare, din industria cimentului, din salubritate şi din alte domenii de activitate.  ecologic

Pornind de la ideea că în România sunt generate anual aproximativ 6 milioane de tone de deşeuri municipale, din care 95% ajung în gropile de gunoi, participanţii la dezbatere au semnalat problemele principale din sistemul actual de gestionare a deşeurilor şi au încercat să afle de la autorităţi soluţiile pe care le au în vedere pentru rezolvarea acestei probleme.

Prezentă la dezbatere, Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministru al Mediului, a făcut o scurtă analiză a nerealizărilor şi a anunţat că Ministerul Mediului va lua măsuri pentru remedierea acestor probleme.

„Suntem într-o situație în care nu ar fi trebuit să ne găsim dacă temele ar fi fost rezolvate de la început, în ordine cronologică, și noi toți am fi respectat legile. Trebuie să ne gândim la modul cum ne putem responsabiliza. Trebuie să avem grijă de sănătatea populației României, de mediul în care trăim și de resursele naturale, care nu sunt inepuizabile, pentru viitorul acestei țări și pentru ca toate generațiile viitoare să beneficieze de aceste resurse naturale. Suntem într-o situație deplorabilă: nu avem nici măcar 5% grad de reciclare. În viitor, Ministerul Mediului va implementa o procedură clară privind modul în care trebuie realizată colectarea selectivă, un tarif diferențiat, astfel încât cetățeanul să știe că are un câștig imediat dacă face colectare selectivă“, a spus Graţiela Gavrilescu.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunţat din nou semnarea unui parteneriat cu Green Group pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă în Bucureşti. „Primăria Capitalei va demara, în scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectivă a deşeurilor, în baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, semnat astăzi (8 august 2017 - n.r.), la care oricând ni se pot alătura şi alte organizaţii interesate.

Concret, pe raza Bucureştiului vor fi instalate, pentru început, un număr de 50 de puncte de colectare a deşeurilor, o parte din ele vor fi complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetăţeni deşeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.

Acest sistem prezintă numeroase avantaje, de la stimularea colectării selective, la trasabilitate şi transportul deşeurilor în siguranţă către procesatori. De asemenea, autoritatea locală va beneficia de raportări precise şi autorizate privind cantităţile de deşeuri reciclate, în scopul îndeplinirii cotelor asumate.

Forumul „Deșeurile - de la pierdere la resursă. Obiective pentru România“

Strategia de Dezvoltare şi Funcţionare pe termen mediu şi lung a Serviciului Public de Salubrizare în Municipiul Bucureşti va fi şi ea îmbunătăţită. Va fi implementat un sistem de colectare integrată şi transport, bazat pe minim patru containere şi anume: deşeuri biodegradabile, deşeuri de hârtie-carton, mase plastice, deşeuri de sticlă/metal.

Noile ansambluri de locuinţe vor fi dotate cu sisteme îngropate/semiîngropate pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru stimularea colectării separate a deşeurilor, iar până în anul 2025 se vor lua măsuri pentru ca la actualele «ghene de gunoi» să rămână în folosinţă numai camera de la parterul blocului care va fi amenajată corespunzător pentru colectarea separată a deşeurilor“, a spus Gabriela Firea.

Constantin Damov, cofondator Green Group, a susţinut potențialul economic al deșeurilor. „Un pas către ce vrem să facem este să înțelegem acest concept de economie circulară. Deșeurile sunt ca apa, odată stăpânite, înseamnă viață. Deșeurile au un impact enorm din punct de vedere al poluării, dar noi vedem în deşeuri un potențial și mai mare din punct de vedere al economiei. Mulțumită reciclării PET-ului, am reușit să recuperăm industria de producere a fibrei sintetice. Am recuperat o industrie prin deșeuri, acesta este un exemplu de economie circulară. Din păcate însă, compania noastră este nevoită să importe PET-urile necesare fabricării fibrei sintetice din alte țări, pentru că la noi doar una din patru sticle de plastic ajunge în industrie. Importăm 50% din necesarul de PET-uri din alte țări europene, când știm că există această resursă. Este păcat! În direcția aceasta încercăm să intervenim, implicându-ne chiar în partea de colectare, prin acorduri de voluntariat, pe care le semnăm cu autoritățile locale“, a declarat Constantin Damov.

Transformarea deşeurilor într-o resursă până în anul 2020, reciclarea de înaltă calitate, eliminarea depozitelor de deşeuri, limitarea recuperării de energie la materialele nereciclabile şi stoparea transporturilor ilegale de deşeuri sunt unele dintre obiectivele principale ale Uniunii Europene pentru alinierea economiei ţărilor membre la noile politici de economie circulară. Alte articole in rubrica Politici & Economie