În discursul despre starea Uniunii, Juncker a neglijat problemele de mediu - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

În discursul despre starea Uniunii, Juncker a neglijat problemele de mediu

05 October 2017 - 12:56 PM Politici & Economie

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei EuropeneDiscursul despre starea Uniunii Europene susținut de Jean-Claude Juncker a fost îmbucurător în multe aspecte, dar dezamăgitor în privința mediului și schimbărilor climatice. Susținătorii mediului sunt nemulțumiți că aceste subiecte nu constituie teme de acțiuni concrete pentru președintele Comisiei Europene.  Irina Tomșa

În discursul său din 13 septembrie 2017, Jean-Claude Juncker a abordat subiecte socio-economice cum ar fi imigrarea, piața muncii și dezvoltarea economică, reformele instituționale necesare și organizarea Uniunii Europene în viitor, însă temele privind protecția mediului au lipsit aproape cu desăvârșire.
Juncker a amintit despre angajamentele luate prin Acordul de la Paris și a confirmat că Comisia Europeană va prezenta în curând un proiect legislativ referitor la reducerea emisiilor în sectorul transporturilor, însă specialiștii în protecția mediului și activiștii au fost dezamăgiți că alte subiecte majore au fost ignorate.
Unul dintre cele mai acide comentarii a venit din partea directorului Rețelei de Acțiune Climatică, Wendel Trio, care a spus că expunerea susținută de Juncker a sunat ca un „disc zgâriat“ când a ajuns la schimbările climatice. Trio se aștepta ca președintele Comisiei Europene să susțină concret Acordul de la Paris prin propunerea unor ținte mai curajoase pentru 2030, dar acestea au lipsit din discurs.
Jeremy Wates, de la Biroul European de Mediu, a cerut și el ca UE să aibă ambiții mai mari nu doar în domeniul transporturilor, ci în toate sectoarele și și-a exprimat dezamăgirea că Juncker nu a făcut referire la obiectivele de dezvoltare durabilă.
Eurodeputatul ecologist Claude Turmes a declarat că pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, Comisia Europeană trebuie să-și schimbe modul de gândire. După opinia sa, Juncker nu consideră prioritare politicile climatice, de mediu și de agricultură și comite prin aceasta o mare greșeală, iar faptul că discursul a alocat atât de puțină atenție chestiunilor climatice lasă să se înțeleagă că în aceste privințe Uniunea Europeană a terminat ce avea de făcut.
Leida Rijnhout, coordonator de programe la Prietenii Pământului Europa, s-a arătat nemulțumită că președintele Comisiei Europene se concentrează exclusiv asupra comerțului, investițiilor, zonei euro și apărării, când sunt multe alte sectoare importante care au și ele nevoie de schimbări.
Unii oficiali s-au grăbit să liniștească spiritele și să-și susțină președintele: comisarii europeni pentru energie și climă Maroš Šefčovič și Miguel Arias Cañete au dat asigurări că UE va fi în avangarda acțiunilor climatice, iar Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, a precizat că programul prezentat în discursul despre starea Uniunii are „un potențial enorm pentru un viitor mai curat, mai sănătos și mai durabil“, deoarece „o economie puternică și un mediu sănătos merg mână în mână“. Alte articole in rubrica Politici & Economie