Bugetul Ministerului Mediului pe 2018 a fost micşorat semnificativ - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Bugetul Ministerului Mediului pe 2018 a fost micşorat semnificativ

07 January 2018 - 02:46 PM Politici & Economie

Graţiela Gavrilescu, ministrul MediuluiBugetul Ministerului Mediului va fi în anul 2018 cu 5,35% mai mic decât anul acesta. Se va introduce o nouă taxă de mediu pentru autovehiculele poluante, iar primarii care refuză să închidă depozitele de deşeuri neconforme vor fi nevoiţi să plătească penalităţile decise de Comisia Europeană din bugetele localităţilor, adică din taxele plătite de către cetăţenii care i-au ales.
ecologic

Ministerul Mediului a primit în data de 12 decembrie 2017 aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru propunerea bugetară pe anul 2018 cu 16 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

„Din momentul în care am preluat acest minister mi-am luat angajamentul, ca român în primul rând, şi nu ca deputat şi ca ministru al Mediului, ca România să nu mai fie iarăşi o pată neagră pe harta Europei. Vreau să vă anunţ cu această ocazie că dintre cele 68 de proceduri de infringement pentru care România este trimisă şi la Curtea Europeană de Justiţie, la ora actuală nu mai avem decât 37 de rezolvat. Deci eforturile noastre cumulate, inclusiv ale dumneavoastră, prin toate deplasările făcute în teritoriu, inclusiv ale primarilor care aveau în administraţie astfel de depozite, fie municipale, fie în proprietatea unor societăţi, au fost încununate de succes. Cei care nu şi-au făcut treaba la timp or să plătească. Din păcate, cred că sunt unele judeţe care au mari probleme. În afară de judeţul Cluj, care se află în situaţia cea mai gravă, avem judeţul Braşov care are declanşate şapte proceduri de infringement şi asta numai pentru că la Braşov nu se doreşte comunicare şi colaborare. Lucrul acesta nu mai poate continua. Îmi pare sincer rău să o spun, dar pentru situaţia de la Braşov probabil că vor plăti braşovenii“, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Bugetul Adminstraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat anul viitor în martie sau aprilie, a anunţat ministrul Mediului. „Sper ca până atunci să avem o înlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene, fiindcă ne dorim ca poluarea să fie diminuată. Nu ştiu cum va fi această penalitate, dar sper ca în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem şi o formă finală. Principiul va fi acelaşi, adică «poluatorul plăteşte»“, a susţinut Graţiela Gavrilescu, în şedinţa Comisiilor de mediu reunite ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului pe anul 2018 pentru Ministerul Mediului.

Conform proiectului de buget, propunerea bugetară pentru Ministerului Mediului în anul 2018 are o valoare de 444,907 milioane lei (credite de angajament, respectiv credite bugetare), în scădere cu 5,35% faţă de execuţia preliminară din 2017, care s-a situat la valoarea de 470,061 milioane lei. Cheltuielile curente vor fi de 377,907 milioane lei, mai mici cu 6,91% în comparaţie cu anul anterior, în timp ce pentru bunuri şi servicii ar urma să fie alocate 107,500 milioane lei, cu 5,61% sub valoarea din 2017. Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020 au prevăzută suma de 42,548 milioane lei, în creştere cu 179,04% faţă de alocarea din anul anterior. Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării sunt structurate astfel: 92,80% de la bugetul de stat şi 7,20% din venituri proprii. Alte articole in rubrica Politici & Economie