Vehiculele „verzi“, impuse de lege - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Vehiculele „verzi“, impuse de lege

12 February 2018 - 01:49 PM Politici & Economie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind promovarea transportului ecologic. Actul normativ stipulează că autoritățile publice locale, regiile autonome și societățile aflate în subordinea unităților administrativ-teritoriale vor achiziționa mijloace de transport de călători acționate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi, motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, gaz natural lichefiat și motoare cu propulsie pe biogaz în proporție de minimum 30%. Societățile cu capital privat, inclusiv cele de taximetrie, vor achiziționa începând din 2020 mijloace de transport călători acționate prin motoare cu propulsie electrică în proporție de 30%.

Un proiect de ordonanță publicat pe site-ul Guvernului prevede că indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, autoritățile și instituțiile publice vor putea achiziționa prin Programul Rabla Plus autoturisme ecologice noi în valoare de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare mașină, sumă aproape dublă față de cea din prezent (18.000 euro cu TVA).

„Rațiunea socială care stă la baza modificării include componenta de mediu, în contextul în care poluarea determinată de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constantă creștere, iar responsabilitățile cu privire la schimbările climatice necesită o abordare clară în sensul diminuării efectelor poluării“, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Politici & Economie