Circularitatea unei economii depinde de foarte mulţi factori - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Circularitatea unei economii depinde de foarte mulţi factori

13 June 2018 - 01:32 PM Politici & Economie

Economia circularăPentru a se înțelege cum țările Uniunii Europene își pot atinge obiectivele privind economia circulară, Comisia Europeană a publicat în luna ianuarie valorile pe care intenționează să le utilizeze pentru a urmări în viitor circularitatea economiilor în țările membre. Incinerarea deșeurilor, deși este o metodă care reduce cantitatea de deșeuri depozitate, nu este favorabilă economiei circulare.     Ramona Buciu

Uniunea Europeană a promovat ideea unei economii circulare, una în care aproape nimic nu este irosit, în care produsele durează cât mai mult posibil, iar la final sunt reciclate.

Publicația Politico a făcut o analiză a modului în care țările europene se adaptează la politica Uniunii Europene privind economia circulară. Rezultatele analizei au fost oarecum surprinzătoare, fiindcă țări considerate a fi printre cele mai „verzi“, cum ar fi Suedia, nu se află printre primele în topul economiei circulare, iar țări care se află în topul clasamentului nu sunt și cele mai ecologice. Polonia și Republica Cehă se situează în fruntea listei statelor cu cele mai circulare economii din UE, în timp ce țările nordice coboară în clasament.

Economia circulară
Una dintre cauzele care reduc circularitatea economiilor din țările occidentale și nord-europene este tendința de a produce foarte mult gunoi.

Valorile pe care CE intenționează să le utilizeze pentru a urmări circularitatea unei economii includ cantitatea de gunoi și deșeuri alimentare produse, cantitatea de deșeuri care este reciclată și cât de mult din materialul reciclat este reutilizat, volumul materialelor reciclabile tranzacționate, numărul de brevete înregistrate care au legătură cu economia circulară și numărul de locuri de muncă create în sectoarele economiei circulare, din care cele mai multe în reparații și întreținere.

Politico a analizat datele pentru șapte dintre valorile-cheie ale Comisiei Europene și a clasat fiecare dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii. În general, țările cu cele mai mari scoruri din economia circulară - cum sunt Germania, Marea Britanie și Franța - au sisteme puternice de reciclare, niveluri ridicate de inovare în sectoarele economiei circulare și multe investiții private.

Clasamentul privind economia circulară diferă în mod semnificativ de Indicele de Performanță pentru Mediu 2018 propus de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și care clasifică o gamă mai largă de politici de mediu, de la poluare la emisiile din agricultură și la biodiversitate.

Acest lucru se datorează și faptului că practicile care reduc impactul asupra sănătății și mediului nu contribuie neapărat și la circularitate. De exemplu, arderea deșeurilor pentru energie, o practică comună în țările nordice, reduce la minim depozitele de deșeuri, dar nu contribuie la creșterea ratelor de reciclare și refolosire.

Un alt factor care reduce circularitatea economiilor din țările occidentale și nord-europene este tendința cetățenilor lor de a produce foarte mult gunoi. Deși Danemarca și Suedia sunt bune în ceea ce privește inovarea și reciclarea, scorurile lor sunt trase în jos de nivelurile ridicate de deșeuri și de resturile alimentare generate. Țările care produc cele mai puține deșeuri sunt toate din Europa Centrală și de Est, unde nivelul de trai al cetățenilor este cel mai scăzut. Deși raportează cea mai redusă cantitate de deșeuri generate din Uniune, România se află pe locul 27 în clasament în ceea ce priveşte reciclarea.

Economia circulară în UE

Toate datele din tabelul de mai sus provin de la Eurostat, cu excepția estimărilor privind deșeurile alimentare, care provin dintr-un raport al Parlamentului European.
Comerțul cu materii prime reciclabile include atât importurile, cât și exporturile, atât în interiorul, cât și în afara UE. Alte articole in rubrica Politici & Economie