Politica de mediu a Chinei va umple țările lumii de gunoaie - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Politica de mediu a Chinei va umple țările lumii de gunoaie

12 October 2018 - 02:02 PM Politici & Economie

Ne inundă plasticulChina a început să importe materii prime secundare în anii 1980 și a devenit în scurt timp cel mai mare importator de materiale reciclabile din lume, ajungând la un import de 7 milioane tone deșeuri de plastic anual sau, altfel spus, de aproximativ 250 milioane tone de plastic în 38 de ani.

În 2017 guvernul chinez a început să ia măsuri pentru restricționarea acestor importuri, invocând preocupările legate de efectele pe care intrările masive de deșeuri le au asupra mediului înconjurător. Și cu toate că la un moment dat s-a discutat de această măsură ca fiind una protecționistă, nimeni nu poate contesta efectele negative pe care milioanele de tone de deșeuri de tot felul le pot avea asupra mediului în orice țară de pe glob.

Ministerul Mediului și Ecologiei din China a anunțat pe 19 aprilie 2018 că va interzice importurile pentru 32 de tipuri suplimentare de deșeuri (pe care ministerul le etichetează drept „deșeuri solide“). Alte 16 materiale, inclusiv resturile de metale cum ar fi motoarele și resturile din cabluri sau resturile din plastic industrial nu vor mai putea fi exportate către China începând cu 31 decembrie 2018.

Un anumit tip de oțel inoxidabil și alte 16 tipuri de deșeuri vor fi interzise începând cu data de 31 decembrie 2019. Noile politici vin în urma anunțurilor anterioare de interzicere a 24 de categorii de materiale reciclabile începând cu 1 ianuarie 2018 și impunerea unor standarde de calitate mult mai stricte pentru toate importurile de deșeuri începând cu 1 martie 2018.

Decizia Chinei de a interzice importul majorității tipurilor de deșeuri din plastic rămâne însă principala problemă a sectorului global de reciclare a plasticului, potrivit comentatorilor reuniți la întâlnirea Comitetului pentru materiale plastice al Biroului Internațional de Reciclare (BIR) care a avut loc la sfârșitul lunii mai la Barcelona cu prilejul Expoziției Internaționale a Reciclării.

Steve Wong, reprezentantul societății Fukutomi Co. Ltd. din Hong Kong, care este membru în comitet, dar și în conducerea Asociației Deșeurilor din Plastic din China, citat de US Recycling Today, a remarcat că țara sa a folosit aproximativ șapte milioane de tone pe an deșeuri din plastic până în anul 2017, când fluxul a început să fie redus.

În timp ce reciclatorii și-au mărit transporturile către alte țări asiatice, spre Malaezia, Thailanda și Vietnam, Wong a declarat că țările respective nu pot absorbi cele șapte milioane de tone pe an care anterior erau expediate în China. În plus, guvernele acestor state au început și ele să fie foarte selective în privința legislației privind importurile.

Wong a declarat că lanțul de evenimente declanșate de China va avea ca efect în mod cert o „mai mare reciclare la sursă“ în SUA, în Europa și în alte țări care au un surplus de deșeuri din plastic.

Un mare reciclator de plastic de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, care desfășoară operațiuni în întreaga Americă, spune că în ciuda tuturor problemelor, el evită să încheie contracte pentru export și preferă în această perioadă extrem de incertă să lucreze pe piața internă. Pentru el cea mai importantă provocare nu este prețul sau interesul pentru deșeurile din plastic pe care le tranzacționează, ci transportul materialelor pe care le procesează, deoarece pe de o parte costul transportului a crescut, iar pe de altă parte fiabilitatea serviciului a scăzut proporțional.

Nu putem să nu observăm că deciziile Chinei deja afectează un număr mare de țări, ca Grecia, de exemplu. Cine și-a făcut vacanța în Grecia vara aceasta sigur a văzut munții de materiale plastice care au invadat atât zona continentală, cât și insulele. O fi proasta administrare sau faptul că aceste deșeuri nu mai pot fi trimise în China?

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie