20 milioane euro pentru prize de încărcare auto în municipiile reședință de județ - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

20 milioane euro pentru prize de încărcare auto în municipiile reședință de județ

10 November 2018 - 02:38 PM Politici & Economie

Staţie de alimentareAutoritățile publice locale din municipiile reședință de județ au la dispoziție 20 milioane de euro pentru instalarea de prize de încărcare a mașinilor electrice, instalații cu o putere de minimum 50 KW, a anunțat Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Decizia a fost luată ca urmare a succesului înregistrat de Programul Rabla Plus, prin care a crescut achiziționarea autovehiculelor electrice și e nevoie de infrastructura pentru încărcare. Șeful AFM dorește ca toate reședințele de județ să participe la program; distanțele dintre acestea sunt în general sub 200 km, iar bateriile mașinilor au o autonomie de peste 200 km și astfel șoferii ar putea circula fără blocaje.
Cornel Brezuică a declarat: „Lucrăm și la o schemă de sprijin care este la Comisie de vreo 7 luni în ceea ce privește finanțarea infrastructurii la nivel național. Este o schemă de sprijin pe 5 ani, bugetul este de 120 milioane de euro. Ne dorim să realizăm investiții din 100 în 100 de kilometri pentru aceste stații de încărcare. La nivel de Comisie mai sunt trei scheme de sprijin acordate zonei private prin care în România se vor construi astfel de instalații“.
Președintele instituției a spus că în ultimul an AFM și-a schimbat optica, accesând și bani europeni, atât prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cât și prin Programul Operațional Regional, dar și din certificatele din emisii de carbon. „Am reușit să modificăm legislația și toți banii care au fost licitați de România în ceea ce privește schema de emisii de carbon vor veni prin AFM să finanțăm investiții în domeniul reglementat de Directiva 87, iar Programul Rabla Plus a fost încadrat pe această directivă. Sunt bani și va funcționa“, a declarat Brezuică.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie