Tacâmurile, paiele, paharele şi farfuriile din plastic vor fi interzise pe teritoriul UE - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Tacâmurile, paiele, paharele şi farfuriile din plastic vor fi interzise pe teritoriul UE

11 November 2018 - 10:51 AM Politici & Economie

Reglementări noiArticolele din plastic de unică folosință, farfuriile, tacâmurile din plastic, paiele sau beţele din plastic pentru baloane vor fi interzise în UE, ca urmare a unui proiect adoptat de Parlamentul European în data de 24 octombrie 2018.

Deputații europeni au adăugat pe lista obiectelor de plastic interzise în UE din 2021 şi produsele din materiale plastice oxo-degradabile, cum ar fi pungile, dar și recipientele de unică folosinţă din polistiren expandat folosite în fast food-uri.

Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% până în anul 2025. În această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate. Statele membre vor elabora planuri naționale pentru folosirea unor produse reutilizabile, dar și pentru reciclarea acestora. Alte articole din plastic, cum ar fi PET-urile, vor trebui colectate separat în toate ţările Uniunii și vor trebui reciclate în proporție de 90% până în 2025.

Filtrele de tutun și uneltele de pescuit

Deputații europeni au decis ca măsurile să includă și deșeurile de ţigări, în special ale filtrelor de țigară, care conțin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% până în anul 2025 și cu 80% până în anul 2030. Un filtru de țigară poluează aproximativ 1000 de litri de apă, iar în sol se dezintegrează în 12 ani. Filtrele ocupă locul al doilea în topul celor mai mari poluanți din rândul articolelor de plastic de unică folosință.

Toate statele membre trebuie să garanteze colectarea anuală a cel puţin 50% dintre uneltele de pescuit din plastic pierdute sau abandonate, cu un obiectiv de reciclare de cel puțin 15% până în 2025. Uneltele de pescuit reprezintă acum 27% din deșeurile găsite pe plajele Europei.

Producătorii de tutun vor acoperi toate costurile de colectare a deșeurilor, inclusiv pentru transportul, tratarea și colectarea mucurilor de ţigări. Aceleași obligații revin și producătorilor de undițe de pescuit din plastic, care vor fi nevoiţi să contribuie la atingerea obiectivelor de reciclare.

O nouă directivă?

Frédérique Ries (ALDE, BE), raportor, a declarat: „Am adoptat cea mai ambițioasă legislație împotriva plasticului de unică folosință. Depinde acum de noi să ne menținem obiectivele în negocierile viitoare cu Consiliul Europei, programate să înceapă în noiembrie. Votul de astăzi deschide drumul spre o directivă ambițioasă, esențială pentru a proteja mediul marin și pentru a reduce costurile pagubelor de mediu atribuite poluării cu plastic în Europa și estimate la mai mult de 22 miliarde de euro până în 2030.“

Raportul întocmit de Frédérique Ries a fost adoptat cu 571 voturi pentru, 53 voturi împotrivă și 34 abțineri. Parlamentul va demara negocierile cu Consiliul de îndată ce miniștrii UE își vor fi exprimat punctul de vedere asupra documentului.

Conform Comisiei Europene, mai mult de 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie