Un miliard de lire sterline pentru colectarea, sortarea și reciclarea ambalajelor - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Un miliard de lire sterline pentru colectarea, sortarea și reciclarea ambalajelor

11 December 2018 - 01:36 PM Politici & Economie

Un miliard de lire sterline pentru colectarea, sortarea și reciclarea ambalajelorMinisterul Mediului, Alimentației și Afacerilor Rurale din Marea Britanie va publica în curând o nouă strategie guvernamentală privind ambalajele, prin care producătorii și cei care pun pe piață ambalaje vor plăti mult mai mult pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor.    ecologic

Supermarketurile, comercianții cu amănuntul și brandurile principale de băuturi și produse ambalate vor plăti începând cu anul viitor mai mult decât plăteau până acum pentru reciclarea deșeurilor de ambalaje. „Responsabilitățile producătorilor de produse ambalate vor fi detaliate în cadrul noii strategii guvernamentale privind deșeurile, care urmează să fie publicată cât de curând“, potrivit The Guardian.

În prezent supermarketurile și marii producători plătesc doar aproximativ 10% din costul de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor, ceea ce reprezintă o mică parte din costul colectării și reciclării celor 11 milioane tone de deșeuri de ambalaje produse anual în Marea Britanie.

Măsurile care vor fi luate au ca scop sprijinirea reciclării și stoparea fraudelor constatate pe piața deșeurilor, în special la exportul de ambalaje din plastic, spun oficialii britanici. În sistemul actual abuzurile și corupția rămân în mare parte nedescoperite, fapt ce încurajează fie exportul de deșeuri, fie depozitarea, în loc ca aceste materiale să contribuie la investiții pentru reciclare în Regatul Unit.

În noua strategie privind deșeurile se va prevedea o creștere explozivă a contribuțiilor comercianților cu amănuntul și a producătorilor, de la aproximativ 70 milioane de lire sterline pe an cât este acum, la aproximativ 500 de milioane sau chiar la un miliard de lire sterline pe an, o creștere masivă a numărului contribuabililor și un control strict aplicat marilor companii care se pare că au evitat până acum să-și achite integral toate obligațiile de mediu.

Phil Conran, președintele Comitetului Consultativ pentru Ambalaje, susține că schimbările nu îi vor surprinde pe producători. „Cred că distribuitorii și producătorii acceptă ideea creșterii semnificative a contribuțiilor. Mulți dintre ei sunt obișnuiți oricum cu costuri mult mai mari în alte state membre, așa că știu că era inevitabilă creșterea lor și în Marea Britanie“, a declarat Conran.

Deși a ieșit din Uniunea Europeană, Marea Britanie trebuie să țină seama de pachetul UE privind economia circulară semnat de guvernul britanic și care ar trebui să fie implementat în legislația britanică după Brexit.

În prezent două treimi din deșeurile de ambalaje din plastic sunt exportate în loc să fie reprocesate în Regatul Unit, pe o piață de export pe care Oficiul Național de Audit a catalogat-o ca fiind „o modalitate confortabilă de atingere de către guvern a obiectivelor fără a face față problemelor de reciclare care stau la baza acesteia“.

De când China a interzis importul deșeurilor din plastic, Marea Britanie a urmărit alte piețe din Malaezia, Vietnam și Thailanda, însă și aceste țări au impus în ultimul timp restricții, iar Marea Britanie se străduie să găsească noi puncte de desfacere pentru deșeurile de ambalaje. Alte articole in rubrica Politici & Economie