În perioada preşedinţiei la Consiliul UE, România va schimba Directiva Europeană a Apei - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

În perioada preşedinţiei la Consiliul UE, România va schimba Directiva Europeană a Apei

12 February 2019 - 01:23 PM Politici & Economie

Directiva ApeiO nouă directivă privind apa potabilă, facilitarea accesului tuturor cetățenilor europeni la apă și reutilizarea apei uzate în agricultură și industrie sunt prioritățile pe care ministrul Ioan Deneș le-a prezentat omologilor săi la preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.
ecologic

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a prezentat în data de 21 ianuarie 2019 la Bruxelles prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul managementului apelor în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.
În alocuțiunea sa, ministrul român a spus că „avansarea negocierilor pe cele două dosare legislative din acest domeniu reprezintă o prioritate în perioada deținerii de către România a președinției Consiliului UE, deoarece Directiva privind apa potabilă este cel mai important instrument pentru asigurarea calității apei potabile în Uniunea Europeană. Directiva inițială a fost adoptată acum 20 de ani, iar această propunere vizează îmbunătățirea unor aspecte importante cum ar fi actualizarea parametrilor de calitate, introducerea unei abordări bazate pe riscuri în ceea ce privește monitorizarea, armonizarea standardelor pentru materialele care intră în contact cu apa, îmbunătățirea accesului la apă și informarea consumatorilor“, a susținut Deneș.
Demnitarul român a asigurat că președinția română lucrează intens la acest dosar pentru a avansa cât mai mult negocierile. De la începutul lunii ianuarie s-au organizat trei reuniuni ale grupului de lucru pentru găsirea unor soluții echilibrate cu privire la aspectele tehnice și politice ale dosarului.
Ioan Deneș a vorbit și despre deficitul de apă, o problemă de o importanță deosebită fiindcă afectează o treime din teritoriul Uniunii Europene pe tot parcursul anului, cu efecte dăunătoare asupra mediului și economiei. „Reutilizarea apei uzate oferă o soluție alternativă pentru a atenua presiunea asupra resurselor de apă, dar trebuie să aibă loc în condiții sigure și rentabile“, a subliniat ministrul.

Directiva apei potabile
În contextul Economiei Circulare, în luna mai 2018 Comisia Europeană a prezentat o propunere de Regulament care stabilește cerințele minime pentru reutilizarea apei în irigații. „Președinția română și-a propus să avanseze negocierile la nivelul Consiliului pe acest dosar. Astfel, avem în vedere organizarea unei dezbateri politice la Consiliul de Mediu din luna martie și am dori să obținem o abordare generală la cel din luna iunie. Așteptăm cu interes și completările dumneavoastră la acest dosar“, a spus ministrul Ioan Deneș.
România va organiza la București o conferință ministerială în domeniul apelor în perioada 21 - 22 mai 2019, la Palatul Parlamentului. Alte articole in rubrica Politici & Economie