Schimbarea climei și poluarea cu plastic, dezbătute de miniștrii Mediului din Europa - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Schimbarea climei și poluarea cu plastic, dezbătute de miniștrii Mediului din Europa

12 June 2019 - 04:28 PM Politici & Economie

Reuniunea informală a miniştrilor MediuluiÎn perioada 20 - 21 mai 2019 a avut loc reuniunea informală a miniștrilor Mediului din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul organizat sub­ egida Președinției României la Consiliul UE s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București și a fost găzduit și coprezidat de vicepremierul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.ecologic

La reuniunea informală desfășurată la București au participat miniștrii Mediului din statele membre UE, statele AELS și statele candidate la aderarea UE, Miguel Arias Cañete - comisarul european pentru politici climatice și energie, Karmenu Vella - comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu și Secretarul General al Biroului European de Mediu.

Prima sesiune de lucru a Consiliului Informal de Mediu a avut loc pe 20 mai și a fost dedicată domeniului schimbărilor climatice. Dezbaterile s-au axat pe găsirea de soluții inovatoare și pe rolul pe care îl va avea cetățeanul în viitorul cu emisii scăzute de carbon: cum poate valorifica mai bine oportunitățile legate de stilul de viață, circularitate și planificare spațială.

Cetățenilor europeni li se cere o participare și implicare mult mai mare în acțiunile pentru o decarbonizare de lungă durată. Aceasta presupune o mai bună informare a oamenilor în legătură cu impactul acțiunilor lor, care să conducă la un comportament conștient în ceea ce privește clima și la un sentiment sporit de responsabilitate individuală. Opțiunile consumatorilor - de exemplu în ceea ce privește mobilitatea, locuințele și consumul de alimente - care reduc consumul de energie sau scad utilizarea anumitor produse și servicii cu un volum mare de carbon pot contribui direct la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Reducerea efectelor schimbărilor climatice

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului din România a făcut o scurtă prezentare a dezbaterilor din prima zi: „Am discutat împreună cu omologii mei măsurile care vor fi luate la nivel european și național pentru a stimula transformarea stilului nostru de viață și crearea cadrului necesar pentru o tranziție către o societate neutră din punct de vedere al climei.

Prioritatea mea ca ministru al Mediului, dar și ca cetățean european, este reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră, iar acest lucru îl putem face foarte ușor prin reducerea consumului de energie și prin renunțarea la utilizarea anumitor produse care au o amprentă de carbon mare. Dezbaterile au evidențiat faptul că trebuie să includem în acest proces nu doar cetățeanul, ci să extindem discuțiile la nivelul întregii societăți. Fiecare regiune are particularitățile sale socio-economice specifice de care trebuie să ținem cont. În cadrul Consiliului am agreat că avem nevoie de o gamă mai largă de instrumente financiare la nivelul Uniunii Europene care să furnizeze stimulente pentru promovarea investițiilor private în inovațiile tehnologice necesare pentru cercetare și dezvoltare. De asemenea, am dezbătut căile și modalitățile pe care intenționăm să le utilizăm în vederea diminuării în continuare cât mai mult posibil a efectelor schimbărilor climatice.

Trebuie să avem grijă cum ne comportăm, ce trebuie și ce nu trebuie să producem, ce să consumăm. Trebuie să fim foarte bine informați și să ne gândim foarte bine la generațiile următoare“.

Reuniunea informală a miniștrilor Mediului

Comisarul european pentru Politici Climatice și Energie Miguel Arias Cañete a subliniat la rândul său nevoia unei schimbări majore de abordare a subiectului schimbărilor climatice la nivel european. „Va fi nevoie de un nou concept de afaceri, iar tehnologiile pozitive trebuie să se răspândească rapid. Cetățenii pot reduce emisiile schimbând modul în care se comportă, având un regim alimentar mai sănătos și folosind produse adecvate, iar etichetarea ecologică este importantă în acest context.“

Plasticul este provocarea secolului

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, a prezidat pe 21 mai cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene, sesiunea dedicată managementului resurselor de apă și controlului poluării apei cu plastice și microplastice din râuri către mări.

„Am ales această temă pentru dezbatere deoarece deșeurile din plastic și microplastic reprezintă o provocare a acestui secol, iar sursa principală o reprezintă uscatul de unde ajung în final fiind transportate de râuri în mări și oceane. Eforturi comune ale tuturor factorilor implicați și o cooperare mai bună între producători, reciclatori, comercianți, consumatori și factori de decizie vor conduce credem noi la reducerea pagubelor ecologice generate mediului acvatic al râurilor și mediului marin și a pagubelor economice pentru comunitățile costiere, turism și pescuit“, a spus Ioan Deneş.

Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri maritime și Pescuit, a subliniat că este necesară identificarea de acțiuni și măsuri care să fie întreprinse suplimentar la nivel național și european în contextul economiei circulare. „Datele statistice arată că aproximativ 25,8 milioane tone de deșeuri din plastic sunt generate de Europa în fiecare an, din care doar 30% sunt colectate pentru reciclare. Deci este clar că mult prea adesea modul în care materialele plastice sunt produse, utilizate și eliminate nu reflectă beneficiile economice ale unei abordări mai «circulare» și dăunează mediului înconjurător.

Milioanele de tone de deșeuri din plastic care ajung în fiecare an în oceane sunt unul dintre semnele cele mai vizibile și mai alarmante ale acestor probleme și provoacă o îngrijorare crescândă“, a declarat Karmenu Vella. Alte articole in rubrica Politici & Economie