Bani pentru încărcarea maşinilor electrice - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Bani pentru încărcarea maşinilor electrice

11 July 2019 - 12:31 PM Politici & Economie

Guvernul vrea să instituie o schemă de sprijin de 250 milioane lei pentru instalarea unor stații de alimentare pentru autovehicule electrice. Potrivit unui Memorandum, perioada în care vor fi selectați beneficiarii și vor fi semnate contractele de finanțare nerambursabilă va începe la aprobarea schemei și se va sfârși la 31 decembrie 2025.

„Instalarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice nu s-a dovedit a fi o activitate economică profitabilă, având în vedere că la momentul de față doar 1.200 de vehicule electrice sunt înmatriculate în România“, se explică în document.

Programul de dezvoltare a infrastructurii de încărcare lansat de Administrația Fondului pentru Mediu prevedea o limită de 200.000 euro care a fost percepută drept mică în comparație cu costurile foarte mari ale echipamentelor, iar cererea redusă nu ar fi permis amortizarea investițiilor într-o perioadă rezonabilă, a scris sfin.ro. Potrivit sursei, Guvernul a precizat că deficitul de finanțare al acestor investiții este de 90%, calculat la un profit de 10%, dar există rate de risc și volatilitate care ar putea face ca nivelul profitului să nu fie destul de atractiv.

Dezvoltarea infrastructurii trebuie susținută până când numărul de autovehicule electrice atinge pragul critic, achiziționarea acestor mașini continuând să fie încurajată cu subvenții de până la 10.000 euro per vehicul prin Programul Rabla Plus.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Politici & Economie