Colectorii şi reciclatorii de deşeuri au ieşit în stradă - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Colectorii şi reciclatorii de deşeuri au ieşit în stradă

12 March 2014 - 01:09 PM Reciclare & Recuperare

Protestul reciclatorilorModificările aduse legii salubrizării au scos oamenii în stradă. În data de 20 februarie a.c., aproximativ 150 de reprezentanţi ai colectorilor şi reciclatorilor de deşeuri au participat la un protest solicitând să nu fie promulgate schimbările aduse Legii nr. 101/2006. În cadrul protestului au fost semnate mai multe scrisori deschise care au fost trimise instituţiilor cu putere de decizie în acest caz.

Cei aproximativ 150 de protestatari, majoritatea reprezentanţi şi angajaţi ai firmelor de reciclare şi ai punctelor de colectare a deşeurilor, au declarat că proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor este abuziv şi încalcă dreptul la liberă competiţie şi la proprietate. Aceştia au susţinut că în final noua lege va duce la un „monopol al companiilor de salubrizare“, iar ceilalţi colectori nu vor mai putea să recicleze deşeuri şi se vor pierde astfel locuri de muncă.

„Şi aşa, în România colectarea şi reciclarea deşeurilor nu se face la nivelul la care se face în statele membre UE. Prin această lege se asigură, cumva, un fel de monopol al companiilor de salubritate asupra deşeurilor, sunt daţi la o parte colectorii şi reciclatorii, care nu vor mai putea să recicleze ca până acum, ceea ce duce în final şi la pierderea locurilor de muncă. Credem că interesele politice care stau în spatele acestei legi nu pot prima faţă de interesele populaţiei“, a declarat Silviu Dumitru, reprezentantul Institutului Verde. Acesta a mai precizat că modificările aduse Legii nr.101/2006 îngrădesc drepturile celor care colectează şi reciclează deşeuri şi care au făcut deja investiţii, din bani privaţi, în această activitate.

Protestatarii au mai spus că prin aceste modificări vor fi afectaţi de la cetăţenii cu venituri modeste care culeg PET-uri, hârtie, cartoane, sticle pentru a le duce la centrele de colectare, unde sunt plătiţi pentru această activitate, până la centrele de colectare, care pentru a mai putea funcţiona ar trebui transformate în firme de salubrizare.

„În acest fel, nici reciclarea, nici colectarea nu mai sunt încurajate, pentru că aceşti mici colectori erau plătiţi şi, deşi era o sumă mică, îi încurajam pentru strângerea acestor deşeuri“, a adăugat Silviu Dumitru.

Protestatarii au cerut ca legea, care a trecut de Parlament şi urmează să fie promulgată de către preşedinte, să fie întoarsă la parlamentari.

În cadrul manifestaţiei, protestatarii au semnat mai multe scrisori care vor fi adresate Camerei Deputaţilor, Preşedinţiei, Ministerului Mediului şi Consiliului Concurenţei. În scrisori se cere asigurarea liberei concurenţe pe piaţa reciclatorilor şi colectorilor de deşeuri.

Manifestanţii au afişat bannere pe care scria: „Reciclatorii de azi, şomeri de mâine“, „Legea 101, o lege care aruncă în aer o întreagă industrie“, „Legea 101 ne scoate din Europa“, „Nouă miliarde de RON, valoarea unei industrii într-un singur buzunar privat“, „Stingeţi luminile, aici se lucrează la o lege“, „Respect pentru colegii salubrişti, dispreţ pentru Legea 101“, „Legea 101, ne vedem peste 49 de ani“.

Unul dintre protestatari a spus că miza acestei legi o reprezintă deşeurile, care „în ultimii zece ani sunt într-o creştere continuă de preţ“.

„Deşeurile au valoare azi şi normal că s-a creat şi o piaţă. În această piaţă activează atât firmele de salubritate, cât şi firmele de colectare şi valorificare. Toţi au autorizaţii şi sunt în regulă. Firmele de salubrizare preiau cu titlu gratuit deşeurile, firmele de colectare plătesc la cetăţeni. Este vorba de centrele de colectare unde se duc maculatură, fier, plastic, sticle, PET-uri, aluminiu. Dacă s-ar aplica în sensul exclusivităţii pentru firmele de salubrizare, asta înseamnă că se elimină un întreg sistem existent în piaţă şi dintr-o dată furnizorii noştri dispar“, a declarat pentru Mediafax Constantin Damov, co-fondator al grupului de firme de reciclare Green Group.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor a fost adoptat în 26 aprilie 2010 de Senat şi în 4 februarie 2014 de Camera Deputaţilor, fiind trimis pentru promulgare în 15 februarie 2014.

ecologic

Protestul reciclatorilor

Protestul reciclatorilor

Protestul reciclatorilorAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare