GREEN GROUP: o cifră de afaceri de 105 milioane de euro în industria verde - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

GREEN GROUP: o cifră de afaceri de 105 milioane de euro în industria verde

08 April 2014 - 01:15 PM Reciclare & Recuperare

Unele dintre cele mai importante societăți de reciclare din România sunt în Buzău. Aici, în jurul fabricii Romcarbon, au apărut și s-au dezvoltat în timp alte societăți comerciale: GreenFiber International SA, GreenTech SA, GreenWEEE International SA, GreenLamp Reciclare SA. Împreună cu GreenGlass Recycling SA, o societate de reciclare a deșeurilor de sticlă amplasată în apropierea Bucureștiului, toate aceste societăți formează GREEN GROUP, poate cel mai mare reciclator din România.

Clement Hung, CEO GREEN GROUP, ne-a prezentat investiţiile realizate în România, cât şi proiectele viitoare.

ecologic: GREEN GROUP este un grup unic în industria verde și cu impact semnificativ asupra economiei din România. Cum ați reușit să conduceți spre dezvoltare un proiect atât de important în această perioadă de criză economică, în timp ce multe industrii puternice au fost îngenuncheate de piețele de pretutindeni aflate în cădere?

Clement Hung, CEO Green Group: Ceea ce reprezintă GREEN GROUP astăzi este rezultatul cumulat al anilor de muncă a peste 1200 de persoane, susținut de către acționarii uniți sub aceeași viziune de dezvoltare durabilă pe termen lung și, totodată, devotamentul unei echipe de management bine consolidate și unită pentru atingerea obiectivelor propuse - anume de a restitui economiei valoarea pierdută a resurselor cu efect și asupra calității vieții comunității, și a mediului înconjurător. Înainte de toate am realizat că există un lanț valoric invizibil al resurselor, care ne înconjoară și care este atât de mult afectat de ignoranță, spre beneficiul nimănui și pierderea tuturor. Am venit în România din Taiwan, dintr-o cultură în care lupta pentru resurse  a dus la reconsiderarea deșeurilor ca o inepuizabilă și regenerabilă resursă locală. Trebuie să recunosc că stabilirea mea în România a fost un dar pe care mi l-a oferit viața, o țară pentru care am cel mai profund respect și apreciere. Devotamentul meu a fost la unison cu aspirațiile echipei mele, iar rezultatele muncii noastre ne fac să fim mândri de ceea ce suntem și în ceea ce credem. Criza economică de care ați amintit mai devreme este mai mult un concept occidental asupra căruia eu am o percepție diferită. În cultura noastră, se spune că, în cazul unui vânt puternic, unii oameni construiesc ziduri înalte, alții mori de vânt - GREEN GROUP este asemeni celor din urmă. Putem considera că „vântul puternic“ este o furtună de deșeuri, care cel mai des sfârșeşte prin depozitarea la groapa de gunoi. Ceea ce facem noi este să captăm forța acestei furtuni în folosul oamenilor; este pur și simplu „moara de vânt a economiei circulare.

ecologic: Care au fost etapele de dezvoltare ale grupului?

Clement Hung, CEO Green Group: În prezent, GREEN GROUP este pe cale să atingă o cifră de afaceri de 105 milioane de euro, având un portofoliu ale cărui baze s-au pus în anul 2001, odată cu începerea colectării deșeurilor menajere reciclabile solide. În momentul de față suntem cel mai mare valorificator de deșeuri din România (PET, ambalaje PE&PP, doze de aluminiu, DEEE-uri și sticlă). În 2005 am pus în funcțiune prima fabrică de re-polimerizare a deșeurilor de plastic în fibră sintetică de înaltă calitate, astăzi ajungând al doilea mare producător din Europa de fibră sintetică de poliester, din 100% material reciclat (50.000 tone/an), dar și mai nou producător de bandă PET (5.000 tone/ an) și granule R-PET (15.000 tone/an). În 2009 am demarat un procedeu de reciclare prin tratarea mecanică a deșeurilor, devenind un jucător important pe piața CEE în ceea ce privește reciclarea sticlelor PET, măcinarea și spălarea altor poliolefine, reciclarea DEEE-urilor (35.000 tone/an), cabluri (13.500 tone/ an), baterii (2.000 tone/an), PCB (Printed Circuit Board) (800 kg/oră), reciclarea deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate (3.600 tone/an) și începând din 2013, reciclarea deșeurilor de sticlă (110.000 tone/an). GreenTech, GreenFiber, GreenWEEE, GreenLamp și GreenGlass sunt asemeni unei mori de vânt care captează fluxul deșeurilor și le transformă în resurse valoroase. În viitor vom mai desfășura în România alte proiecte ambițioase.

ecologic: Toate aceste cifre puse împreună, sunt suficiente pentru a asigura supraviețuirea afacerii așa cum ați descris-o anterior? Ați atins punctul culminant al viziunii dumneavoastră?

Clement Hung, CEO Green Group: Considerăm că acesta este doar începutul misiunii noastre în România. Ne propunem ca în următorii zece ani să creștem și să consolidăm GREEN GROUP ca un grup industrial de reciclare, dar și implicarea într-un dialog direct cu cetățeanul care poate deveni principalul nostru furnizor. Suntem în curs de dezvoltare a unei strategii proprii, bazată pe o platformă integrată de tehnologie avansată, complementară celor deja existente, și care va aduce un plus în trasabilitatea și eficiența logistică inversă în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje. Această platformă denumită de noi SIGUREC reprezintă un sistem de containere de colectare inteligentă, fiind rezultatul a nu mai puțin de 40 de patente industriale unice în lume care contribuie la colectarea selectivă a deșeurilor menajere, sortarea, compactarea și raportarea on-line în timp real.

Clement Hung, CEO Green Group

Astfel, deșeurile menajere sunt colectate direct de la cetățeni și transportate direct la reciclatorii finali, printr-o platformă logistică inversă, care reduce în mod semnificativ durata traseului acestora. Efectele pozitive vor fi semnificative și subliniez doar câteva dintre ele: reducerea amprentei de CO2, reducerea costurilor în vederea atingerii obiectivelor de către producătorii responsabili, obținerea unor deșeuri de ambalaje sau a altor categorii de deșeuri necontaminate, care se reintegrează imediat în circuitul economic sub formă de materie primă regenerată și scutită de operațiuni de decontaminare costisitoare și dăunătoare mediului. În schimb cel care beneficiază cel mai mult de pe urma acestui avantaj este cetățeanul, consumatorul de bunuri prezentate într-un ambalaj atractiv, care va avea acces la o infrastructură civilizată de colectare selectivă, ce îi va permite nu numai să restituie ambalajul într-un mod curat și igienic, dar, totodată, oferă stimulente tangibile, sub forma unei recompense financiare, pentru comportamentul său corect și responsabil față de mediul înconjurător și de concetățeni. Voucherele care vor fi deduse cu retailerii parteneri în cadrul acestui sistem, în schimbul deșeurilor de ambalaje curate, vor contribui la creșterea puterii de cumpărare, oferind posibilitatea achiziționării unor produse adiționale, având efectul de recompensare a cetățenilor, lucru foarte important pentru ei, mai ales în aceste vremuri de încetinire a creșterii economice. Așadar, pe lângă deșeurile de ambalaje, vom colecta prin SIGUREC toate tipurile de DEEE-uri și, pas cu pas, toate obiectele reciclabile de uz casnic, care vor putea fi predate în schimbul unei recompense financiare, spre câștigul cetățenilor și totodată al economiei locale și mediului înconjurător.

ecologic: Dar cum poate fi finanțată o astfel de infrastructură de colectare bazată pe o tehnologie atât de avansată, de unde vin banii?

Clement Hung, CEO Green Group: Încurajarea dezvoltării durabile este o șansă pe care România nu își poate permite să o rateze, și care trebuie să fie valorificată de către fiecare dintre noi, prin sisteme economice inovatoare, care elimină risipa și creează valoare. „Europa, o Societate a Reciclării“ nu trebuie să rămână doar un slogan promovat de Bruxelles, ci trebuie să de- vină un adevărat indicator care să ajute la stabilirea unei direcții corecte a dezvoltării durabile.

Noi vom finanța acest sistem din resurse proprii (cotă din profit reinvestit) și din alte surse atrase (ex.credite bancare), sistemul trebuind să fie autosustenabil, să genereze profit. Obiectivul nostru este ca fiecare oraș cu populație de cel puțin 50.000 de locuitori să aibă un SIGUREC în următorii ani.

Sigurec

Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune doar că acest lucru poate fi realizat numai prin restructurarea

lanțului valoric cu valoare pozitivă a deșeurilor menajere reciclabile, care va genera resurse sustenabile pentru sistemul pe care l-am descris anterior.

Valoarea economică pozitivă obținută ca urmare a optimizării logisticii inverse, precum și cea rezultată din creșterea fluxului cantitativ a deșeurilor de ambalaje curate, dublate de un flux financiar sub forma unei taxe plătită de către producători în vederea atingerii obiectivelor de reciclare, toate acestea împreună pot deveni un sprijin financiar suficient de puternic pentru a încuraja investiția într-o platformă integrată de ultimă generație pentru colectare selectivă, platformă care este structurată din containerele de colectare inteligentă despre care am menționat anterior.

ecologic: Cum faceți față incertitudinii și schimbărilor bruște în legislație, care nu sunt toate perfect aliniate cu directivele UE și bunele practici? Ne puteți povesti despre problemele, obstacolele pe care le prevedeți?

Clement Hung, CEO Green Group: Schimbările legislative bruște afectează pe termen scurt finanțarea proiectelor, producând întârzieri. Băncile și instituțiile financiare sunt extrem de sensibile la aceste schimbări. Din fericire, după oscilații la stânga sau la dreapta directivelor europene, apar corecțiile necesare și în final legislația se aliniază. Este păcat de întârzierile induse investițiilor noi sau aflate în derulare.

Clement Hung

Un exemplu concret este taxa pe depozitare care întâi a fost introdusă, apoi amânată încă trei ani. Din păcate astăzi costul de sortare este mai mare decât tarifele de la gropile de gunoi. Practic depozitarea câștigă competiția cu sortarea, deci limitând resursa pentru reciclare care ajunge pe drumul mai ieftin la gropile de gunoi.

Dar, așa cum am procedat mereu, nu vom ignora problemele, ci le vom înfrunta și le vom transforma în oportunități.

ecologic: Mai devreme ați făcut o referire la tehnologii inovatoare. Puteți descrie despre ce este vorba și de unde provin?

Clement Hung, CEO Green Group: Într-adevăr, tehnologia din zilele noastre ne permite să realizăm mai mult decât în trecut. Încă de la sfârșitul anilor ’50 câțiva nord europeni au inventat primul aparat automat de restituire a recipientelor de băuturi post-consum acesta fiind un predecesor al sistemului de colectare selectivă (Reverse Vending Machine System) cunoscut de noi astăzi.

Un aparat de colectare selectivă este un dispozitiv care acceptă recipiente de băuturi post-consum și în schimb înapoiază utilizatorului contravaloarea acestuia. Aparatele sunt populare în țările care impun reciclarea prin lege sau depozitarea deșeurilor în containere specializate (țările din vestul UE). În unele țări, îmbuteliatorii au contribuit la centralizarea unor fonduri în vederea recompensării persoanelor care reciclează recipientele post-consum, excendentul de fonduri urmând a fi utilizat pentru protecția și refacerea mediului. În alte țări, cum ar fi Norvegia, autoritățile dispun ca vânzatorul să plătească pentru recipientele reciclate; cu toate acestea întregul sistem este gestionat de industria privată.

Principalii furnizori mondiali ai aparatelor de colectare selectivă sunt Tomra din Norvegia, Wincor din Germania și Envipco din SUA.

Cetățeanul introduce recipientul gol - sticlă/PET/cutie de aluminiu - în deschizătura de preluare dedicată; sistemul de preluare poziționat orizontal permite utilizatorului să introducă recipientele unul câte unul. Odată aflat în interiorul dispozitivului de preluare, recipientul este rotit automat și scanat simultan de cinci tipuri de senzori, în funcție de greutate, formă, material, identificare video și caracteristici speciale.

După ce recipientul este scanat, identificat conform parametrilor prevăzuți în baza de date și validat, acesta este procesat și de obicei compactat (pentru recipientele de unică folosință) pentru a-i reduce dimensiunea, a evita scurgerile de lichid și pentru a crește capacitatea de stocare de până la cinci ori mai mult decât containerele de colectare tradiționale.

Ulterior, utilizatorul are posibilitatea să fie răsplătit pentru efortul său cu un voucher sau are posibilitatea să doneze suma obținută ca recompensă pentru restituirea respectivului ambalaj post-consum. Voucherul poate fi utilizat pentru efectuarea cumpărăturilor într-un magazinul partener.

ecologic: Așadar propuneți introducerea sistemului de depozitare vest-european pentru recipientele provenite din consumul de băuturi?

Clement Hung, CEO Green Group: Categoric nu! România nu poate susține financiar acest sistem tip depozit. Soluția propusă de GREEN GROUP constă într-un sistem voluntar de colectare selectivă care are la bază o schemă de recompensare a cetățenilor și se raportează la valoarea reziduală a materialului din care este realizat ambalajul colectat. Începând cu anul 2011 acest sistem a fost testat în România prin realizarea unor proiecte pilot care au avut rezultate încurajatoare. În noiembrie 2012 am semnat un Acord Voluntar cu Ministerul Mediului urmat de amplasarea a 20 de unități în hypermarketuri din întreaga țară.

Schema conceptului „sistem de colectare selectivă“:

Schema conceptului

Acest sistem voluntar de colectare selectivă a fost adoptat și de un număr din ce în ce mai mare de țări în curs de dezvoltare.

De exemplu, în capitala Republicii Populare Chineze, Beijing, guvernul a lansat un proiect în școli care a constat în instalarea a 3000 de aparate de colectare selectivă pentru recipientele de băuturi post-consum bazat pe acordarea unor recompense financiare, care pot fi folosite pentru achiziționarea abonamentelor pentru transportul public. Proiectul urmează să fie implementat înainte de finalul anului 2015.

O altă soluție tehnologică bazată pe recompensarea cetățeanului a fost dezvoltată în Norvegia pentru recuperarea echipamentelor de iluminat uzate. Automatul de colectare selecti- vă recuperează becurile utilizând o metodologie mult mai sigură.

Un sistem similar cunoscut sub denumirea de ecoATM, a fost dezvoltat de curând în SUA, pentru recuperarea aparatelor electronice de dimensiuni reduse, ca de exemplu telefoane mobile, dispozitive portabile mici, mp3 playere etc. Acesta recompensează utilizatorul fie prin emiterea de vouchere, fie direct în numerar.

Practic a devenit deja o tendință la nivel mondial de creare a unei infrastructuri inteligente, inovatoare și prietenoase pentru atingerea celui mai înalt nivel de recuperare a deșeurilor de ambalaje, într-un mediu cât mai curat posibil. Produsele reciclabile au valoare!

ecologic: Ceea ce spuneți este într-adevăr o noutate. Unde se poziționează SIGUREC între sistemele menționate anterior?

Clement Hung, CEO Green Group: SIGUREC este un concept 100% românesc, bazat pe valoarea pozitivă crescândă a deșeurilor de ambalaje și a celor electronice.

SIGUREC oferă opțiuni variate pentru a deservi în mod special cetățenii. Modalitatea în care este structurat, permite instalarea acestuia atât în interior (de exemplu în incinta centrelor comerciale sau hypermarketurilor), cât și în exterior (spații publice sau private). GREEN GROUP poate oferi această soluție integrată pe baza unor scheme de recompensare a cetățenilor responsabili.

În cadrul unui proiect recent GREEN GROUP a dezvoltat un nou sistem pentru colectare a deșeurilor de ambalaje și DEEE-urilor, care integrează cele mai noi tehnologii existente pe piață.

Funcționalități noi, ca de exemplu distribuirea activităților personale pe diverse rețele sociale, vor fi disponibile în următoarele trei luni, atât pe platformele online, cât și pentru aplicațiile de telefoane mobile.

Anul trecut am instalat cu succes în Buzău, prima stație SIGUREC pentru exterior, care dispune de o tehnologie avansată, astfel încât poate accepta mai mult de 10 fracții de deșeuri de ambalaje și 10 categorii de DEEE-uri.

Anul acesta urmează să instalăm câteva zeci de astfel de sisteme, proiectul având acoperire națională. Sistemul se va regăsi în peisajul municipal ca o infrastructură modernă în completarea celei tradiționale (coșuri și containere). Intenționăm să semnăm Acorduri Voluntare cu autoritățile locale unde le vom amplasa.

În încheiere aș dori să menționez că ne dorim ca acest nou sistem să constituie un punct de plecare în modernizarea infrastructurii României, fiind sigur ca inovația, imaginația și tehnologia vor aduce perfecționări spectaculoase în anii următori.

Studiu

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare