Eco-Rom Ambalaje lansează ECOLLECT: primul serviciu de colectare separată a deşeurilor de la birou din România - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Eco-Rom Ambalaje lansează ECOLLECT: primul serviciu de colectare separată a deşeurilor de la birou din România

08 April 2014 - 02:21 PM Reciclare & Recuperare

ECOLLECTEco-Rom Ambalaje, cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din România, anunţă lansarea ECOLLECT - primul serviciu complet de colectare separată a deşeurilor de hârtie-carton şi plastic-metal de la birou.

Serviciul, unic în România, a fost dezvoltat împreună cu compania Antalis - lider european în distribuția de hârtie pentru tipar şi soluții de ambalare, Munplast - producător de renume în industria maselor plastice şi a ambalajelor, Ecopack Ghimbav - cel mai vechi producător de ambalaje din carton ondulat şi hârtie din România şi Agenţia de creaţie Wopa. Acest serviciu se adresează spațiilor de birou şi are drept obiectiv protejarea mediului înconjurător prin creşterea cantității de deşeuri reciclate şi încurajarea unui comportament responsabil în rândul organizațiilor privind managementul deşeurilor. Serviciul este disponibil GRATUIT pentru orice organizație, instituție sau companie din Bucureşti şi Sectorul Agricol Ilfov, urmând a fi extins la nivel național. ECOLLECT a demarat ca proiect pilot în luna noiembrie 2013, iar rezultatele foarte bune obținute într-un timp foarte scurt au determinat inițiatorii să extindă şi să dezvolte acest serviciu.

Cum funcționează ECOLLECT?

Infrastructură şi colectare gratuite

Orice organizație care doreşte să introducă serviciul în spațiul propriu de birou, trebuie să acceseze  www.ecollect.ro, de unde poate comanda gratuit infrastructura necesară colectării separate a deşeurilor din hârtie-carton şi plastic-metal (saci şi containere speciale pentru colectarea separată a deşeurilor).

De pe aceeaşi platformă se poate comanda şi serviciul gratuit de ridicare a deşeurilor, asigurat de compania Antalis, se poate urmări istoricul comenzilor şi se pot monitoriza online cantitățile de deşeuri de ambalaje colectate. Serviciul E-COLLECT este implementabil în maximum 48 h de la lansarea comenzii online.

Toate containerele şi sacii utilizați de către ECOLLECT pentru colectarea separată a deşeurilor sunt realizați 100% din materiale reciclate, iar în caz de deteriorare, se pot oricând înlocui GRATUIT. În plus, Eco-Rom Ambalaje garantează reciclarea deşeurilor colectate separat.

Programe de motivare a angajaților şi CSR

Inițiatorii programului au prevăzut şi metode de motivare a companiilor care implementează serviciul ECOLLECT. Astfel, pentru fiecare 500 kg de deşeuri de hârtie colectate separat, fiecare companie participantă primeşte automat un top de hârtie A4 reciclată.

ECOLLECT marchează şi o premieră la nivel de comunicare şi cultură eco. Programul pune GRATUIT la dispoziția companiilor participante o platformă amplă de HR, comunicare internă şi responsabilitate socială, sub care companiile participante pot derula programe de comunicare internă şi de motivare a angajaților, competiții interne precum şi campanii complexe de comunicare externă.

Rezultate spectaculoase în primele 3 luni: 100 de companii înscrise şi peste 6 tone de deşeuri de ambalaje colectate separat

100 de companii din Bucureşti şi Ilfov, având în total un număr de aproximativ 3000 de  angajați, au ales să colecteze separat deşeurile de la birou, prin înscrierea în faza pilot a programului ECOLLECT. În primele 3 luni de la lansarea acestuia, s-au colectat peste 5.700 kg deşeuri de hârtie-carton şi aproximativ 700 kg deşeuri de plastic-metal.

Până în acest moment, inițiatorii programului au distribuit gratuit în Bucureşti şi Ilfov 5.450 de saci şi 3300 de containere pentru colectarea separată (dintre care 1864 containere pentru colectarea deşeurilor de hârtie-carton şi 1437 de containere pentru colectarea deşeurilor de plastic-metal).

„Serviciul ECOLLECT este o inovație pe piața românească, iar rezultatele înregistrate până în acest moment ne indică faptul că programul este un pas înainte spre serviciile de management al deşeurilor ale viitorului. Le mulțumim tuturor organizațiilor care au devenit deja membre ECOLLECT şi le stăm în continuare la dispoziție tuturor companiilor care doresc să se înscrie în program, cu o platformă simplu de accesat şi flexibilă, precum şi cu toate resursele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor de la birou“, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Partenerii Eco-Rom Ambalaje în programul ECOLLECT vorbesc despre aportul lor şi resursele implicate în implementarea serviciului.

Lorett Mincu, managing director Antalis, a precizat faptul că „Antalis şi-a concentrat acțiunile din ultimii ani pe reducerea amprentei de carbon în achiziții, în lanțul de aprovizionare şi, începând cu noiembrie 2013, şi pe managementul deşeurilor, fiind partener al proiectului ECOLLECT. 12 maşini, din care 9 de 1,5 tone, 2 sortatori, 1 operator presă balotat şi 1 coordonator al secției de sortare-balotare specialist în managementul deşeurilor reciclabile sunt resursele utilizate în acest proiect“.

„Ca producător al sacilor ECOLLECT, care sunt realizați din materiale reciclate, suntem interesați ca acest program să ducă la rezultate bune deoarece am fi beneficiari direcți. Şi asta pentru că necesarul în prelucrarea materialelor reciclate din material plastic este mult mai mare decât resursele colectate din România iar noi, pentru a acoperi acest necesar, uneori chiar importăm materiale reciclate“, a spus Ing. Marcel Mihai Diaconu, preşedinte Munplast.

„Inițiativa Eco-Rom de a lansa pe piață un serviciu unic în România, programul de colectare separată la birou ECOLLECT, este una care poate aduce pe lângă efecte imediate şi o serie de avantaje pe termen lung în ceea ce priveşte o atitudine corectă, europeană, referitoare la reciclarea separată.  Acțiunile de acest gen direcționate spre stimularea colectării separate a deşeurilor, precum şi promovarea lor la nivel național, împreună cu implicarea companiilor care produc deşeuri şi a celor care le colectează, vor duce la o Românie mai curată precum şi la un acces la materii prime refolosibile în locul celor primare obținute din surse naturale“, a adăugat Remus Crăciun, director general Ecopack Ghimbav.

Beneficiile aduse de serviciul ECO-LLECT se simt deja, iar reprezentanții companiilor participante în faza pilot a programului vorbesc despre ele:

„România este la început de drum în colectarea separată a deşeurilor. Pentru respectarea dezideratelor de mediu din cadrul companiei noastre, nu simplu a fost să găsim cu adevărat un partener care să ofere servicii integrate de colectare separată, transport şi reciclare a deşeurilor. A fost o oportunitate că am găsit serviciul de colectare separată ECOLLECT a deșeurilor de hârtie-carton și plastic-metal de la birou. Serviciul ECOLLECT, prin originalitate şi inovație, ne ajută să colectăm separat, să transportăm şi să reciclăm deşeurile produse. Materialele promoționale, logistica şi interfața de comunicare sunt inedite şi logice, adaptându-se nevoilor prezente şi de viitor“, a declarat Ene Teodor,  Safety, Environment, Quality manager Enel Green Power România.

Minodora Iacob, environment manager Linde Gaz România, a adăugat: „ECOLLECT este o inițiativă frumoasă care a apărut la timpul şi locul potrivit. Cutiile de carton în formatul accesibil oricărui spațiu, indiferent de dimensiuni, care au fost puse la dispoziția fiecărui birou te îndeamnă să participi la ceea care se cheamă protecție şi grijă față de mediul care ne înconjoară şi încântă. Nu este un lucru complicat să te implici în protejarea mediului, dacă într-adevăr vrei. Reciclarea poate cuprinde mai mult decât hârtie, este un început şi încurajăm spre ținte mai î-nalte. Linde Gaz România va continua să implementeze proiectul ECOLLECT în  toate locațiile“.

Companiile care activează în alte oraşe decât Bucureşti şi Ilfov şi doresc să acceseze în acest moment serviciul pot comanda gratuit infrastructura ECOLLECT, iar pentru serviciul de colectare sunt invitate să apeleze la un colector local. Pentru detalii, www.ecollect.ro sau tel.  +40.0372.735.015.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare