La nivelul Uniunii Europene, în 2012 deşeurile municipale au fost reciclate sau compostate în proporţie de 42% - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

La nivelul Uniunii Europene, în 2012 deşeurile municipale au fost reciclate sau compostate în proporţie de 42%

09 May 2014 - 11:30 AM Reciclare & Recuperare

Depozit ecologicLa nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, în anul 2012 au fost generate 492 kg de deşeuri municipale de fiecare cetăţean, din această cantitate 480 kg fiind supus unei operaţii de tratare. Tratarea deşeurilor s-a efectuat în diferite moduri: 34% au ajuns în depozitele ecologice, 24% au fost incinerate, 27% au fost reciclate, iar 15% au fost compostate, se arată într-un buletin dat publicităţii de către Eurostat la sfârşitul lunii martie 2014.

În Uniunea Europeană s-a întregistrat o creştere semnificativă a procentului de-şeurilor municipale care au fost reciclate sau compostate, de la 18% în 1995, la 42% în 2012.

Cantităţile de deşeuri municipale generate diferă în mod semnificativ de la ţară la ţară. Cea mai mare cantitate generată în 2012 pentru fiecare cetăţean s-a înregistrat în Danemarca (668 kg), urmată de Cipru, Luxemburg şi Germania (peste 600 kg de persoană), Malta, Irlanda, Austria, Olanda, Franţa, Italia, Finlanda şi Grecia (cantităţi cuprinse între 500 şi 600 kg de persoană), Regatul Unit, Lituania, Spania, Suedia, Bulgaria, Belgia, Portugalia şi Ungaria (între 400 şi 500 kg de cetăţean). Cantităţi mai mici de 400 kg de persoană au fost generate în Croaţia, România, Slovenia, Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Letonia şi Estonia.

Metodele prin care deşeurile sunt tratate diferă semnificativ de la ţară la ţară. În 2012, reciclarea şi compostarea deşeurilor municipale s-au efectuat pentru mai mult de jumătate din cantităţile generate în Germania (65%), Austria (62%) şi Belgia (57%). Reciclarea şi compostarea au constituit principalele modalităţi de tratare a deşeurilor municipale în Olanda (50%), Luxemburg (47%), Regatul Unit (46%), Irlanda (45%) şi Franţa (39%). În Finlanda, atât compostarea şi reciclarea, cât şi incinerarea s-au efectuat în proporţii egale (34% ambele).

Urmărind separat metodele de tratare a deşeurilor municipale, reciclarea s-a efectuat cu preponderenţă în Germania (47%), Slovenia (42%), Irlanda (37%), Belgia (36%), Estonia (34%), Danemarca şi Suedia (ambele câte 32%), în timp ce la compostare s-a apelat cu preponderenţă în Austria (34%), Olanda (26%), Belgia (21%), Luxemburg (19%), Germania şi Regatul Unit (ambele câte 18%).

Cele mai mari cantităţi de deşeuri municipale care au ajuns în depozitele ecologice s-au înregistrat în România (99%), Malta (87%), Croaţia (85%), Letonia (84%) şi Grecia (82%). Cele mai mari cantităţi de deşeuri incinerate au fost în Danemarca şi Suedia (ambele cu câte 52%), Olanda (49%), Belgia (42%), Luxemburg (36%), Germania şi Austria (câte 35%), Finlanda (34%) şi Franţa (33%).

Cantităţile de deşeuri luate în calcul în cuprinsul statisticii pot să nu fie exacte pentru unele state, fiind estimate din cauza unor metode diferite de contabilizare. Depozitarea deşeurilor semnifică dispunerea acestora în depozitele ecologice pentru o perioadă mai mare de un an. Incinerarea se referă la recuperarea energetică realizată pe seama deşeurilor. Reciclarea se referă la operaţiile de recuperare a materiilor prime şi de reprocesare prin orice procedeu, mai puţin operaţiile care presupun producţia de combustibili. Compostarea se referă la tratarea biologică a deşeurilor (fie anaerobă, fie aerobă). Definiţiile referitoare la modalităţile de tratare a deşeurilor pot diferi de la ţară la ţară, în raport de specificul legislaţiei.   ecologic

Statistica deşeurilor municipaleAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare