Noul preşedinte al Eco-Rom Ambalaje propune creşteri semnificative pentru reciclarea deşeurilor de ambalaje - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Noul preşedinte al Eco-Rom Ambalaje propune creşteri semnificative pentru reciclarea deşeurilor de ambalaje

09 June 2014 - 11:41 AM Reciclare & Recuperare

Sorin Cristian Popescu, directorul general şi Constantin Bratu, preşedintele Eco-Rom Ambalaje SAConstantin Bratu, membru al Consiliului de Administrație al companiei Eco-Rom Ambalaje, a fost ales la începutul lunii mai președintele acesteia. Eco-Rom Ambalaje este cea mai importantă organizaţie de preluare a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje de la agenţii economici.

Anterior lui Constantin Bratu, preşedinţia Eco-Rom Ambalaje a fost deținută timp de zece ani de către Mugurel Rădulescu, din poziția de Public Affairs and Communication Manager pentru România și Moldova al companiei Coca Cola HBC România.

„Eco-Rom Ambalaje este pionierul îndeplinirii obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje și a dezvoltat un model operațional inovativ în România. Îi mulțumesc lui Mugurel Rădulescu pentru profesionalismul în conducerea organizației și parcurgerea cu succes sub mandatul său a perioadei de tranziție acordată țării noastre pentru a atinge nivelul de reciclare european“, a declarat Constantin Bratu.

În prezent, România și-a îndeplinit obligația maximă de reciclare a 55% din deșeurile de ambalaje puse pe piață, printr-un aport semnificativ al producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate.

„Desemnarea mea în funcția de președinte al Eco-Rom Ambalaje mă onorează și responsabilizează în același timp în continuarea strategiei organizației și îndeplinirea misiunii acesteia.

Obiectivul Eco-Rom Ambalaje pentru anul 2014 este creșterea cu patru procente a ponderii cantității de deșeuri de ambalaje colectate separat de la populație, din totalitatea deșeurilor reciclate. Creșterea de la 11% până la 15% este un obiectiv îndrăzneț, deoarece reprezintă dublarea creșterii medii anuale de doar două procente“, a declarat Constantin Bratu.

Organizația susține anual - prin investiții, campanii de comunicare și demersuri continue de eficientizare a parteneriatelor cu actorii responsabili - creșterea performanței sistemului de colectare separată a deșeurilor de ambalaje generate de populație și influențarea semnificativă a procesului de management al deșeurilor, având în vedere nivelul scăzut la care se află România în reciclarea deșeului menajer.

„Conform ultimelor statistici, România reciclează jumătate din deșeurile de ambalaje generate. În același timp 9 din 10 gospodării știu ce înseamnă colectarea separată, dar procentul celor care au acces la sistem și separă deșeurile este mult mai redus: în jur de 60% (onform studiului IMAS realizat în perioada 16-25 septembrie 2013, la cererea Eco-Rom Ambalaje).

Acum, mai mult ca oricând, contribuția industriei în serviciul de separare a deșeurilor pentru populație trebuie susținută de toți actorii implicați - autorități centrale și locale, operatori de salubritate, organizații de profil. Organizația noastră, alături de Constantin Bratu, va continua demersurile de a realiza un sistem de colectare separată eficient și un serviciu de calitate pentru români“, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

În actualul context, provocările industriei sunt foarte mari: obligațiile de reciclare globale vor crește până la 75% începând cu 2016, conform actualelor dezbateri la nivel european. Astfel, rolul producătorilor în asumarea obligațiilor privind ambalajele puse pe piață și reciclarea acestora trebuie să crească.

Eco-Rom Ambalaje îndeplinește 72% din obligația națională de reciclare pentru deșeurile de ambalaje (conform ANPM 2011). Cifra de afaceri a organizației pentru anul 2013 a fost de 44.175.835 lei, din care 80% este direcționată către buna funcționare a sistemului de colectare separată: asigurarea serviciilor de colectare, sortare și transport a deșeurilor către fabricile de reciclare, investiții în infrastructura de colectare separată pentru populație și în campanii de informare și educare a populației despre importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje.

Despre Constantin Bratu

Din 2005, Constantin Bratu este directorul general al Asociaţiei Berarii României. Totodată, acesta face parte din Consiliul Director al Federației Romalimenta, Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) şi Asociaţia Berarii Europei. Constantin Bratu a absolvit Facultatea de Finanţe Bănci şi Burse de Valori în cadrul Academiei de Studii Economice din București şi programul de Executive MBA susținut de Asebuss în parteneriat cu Kennesaw State University.

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO-ROM AMBALAJE SA este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2013 să se încheie cu 2.849 de companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi.

Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje care vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia și care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2013, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% şi a valorificat 60% (347.089 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (578.771 tone).

Raportându-ne la întreaga cantitate de deșeuri de ambalaje reciclate de organizație, cantitățile colectate separat de la populație au crescut cu doar 2% față de anul 2012, ajungând la finalul anului 2013 la aproximativ 40.000 de tone.

Creșteri semnificative se înregistrează în ceea ce privește numărul localităților care beneficiază de serviciul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, datorită creșterii cu 20% a investițiilor industriei în serviciile de colectare separată (ajungând la 8,6 milioane de lei). Astfel, în prezent, aproximativ 45% din populația României - circa 9 milioane de români - din 464 de localități (cu 15% mai mult comparativ cu anul anterior) au acces la serviciul pus la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare