Asociația Environ a devenit membru WEEELABEX - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Asociația Environ a devenit membru WEEELABEX

09 June 2014 - 12:41 PM Reciclare & Recuperare

DEEE-urile, recuperate conform standardelorAsociația Environ a devenit membru al organizației europene WEEELABEX care impune standarde de performanță în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Aderarea Asociației Environ la WEEELABEX în luna aprilie 2014 face parte din demersul de aliniere la normele europene referitoare la calitatea proceselor de gestionare a DEEE-urilor și reprezintă un pas important în strategia de atingere a obiectivelor referitoare la protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane.

WEEELABEX (WEEE Label of Excellence) este un proiect dezvoltat de Comisia Europeană în parteneriat cu WEEE Forum, organizația pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a DEEE, care vizează crearea și implementarea unui set de norme și standarde unice la nivel european pe întreg circuitul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, de la colectare, sortare, depozitare, transport, pregătire pentru reutilizare, tratare, procesare și eliminare, cu scopul declarat de a limita poluarea, protejând astfel mediul și sănătatea oamenilor și de a crește eficiența în recuperarea fracțiilor rezultate în urma proceselor de reciclare.

În calitate de membru, Asociația Environ va implementa standardele WEEELABEX care sunt cerințe normative ce privesc întregul lanț de gestionare a DEEE-urilor, de la colectare, logistică și operațiuni de tratare și acoperă toate cele 10 categorii de deșeuri de echipamente electrice și electronice. Cerințele impuse de standarde se regăsesc de asemenea în prevederile legislative ale Directivei 2002/96/EC, transpusă în legislația națională prin HG nr. 1037/2010 și sunt în conformitate cu Directiva 2012/ 19/EC privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.

În perioada imediat următoare, Asociația Environ va face toate demersurile necesare pentru a asigura transpunerea normelor tehnice și de management ale operatorilor autorizați pentru tratarea DEEE-urilor cu care colaborează, astfel încât derularea activității să aibă în vedere îndeplinirea cerințelor minime cu privire la manipularea și gestionarea corectă a deșeurilor. Printre cerințele impuse de standardele WEEELABEX se numără implementarea unor măsuri organizatorice (proceduri de lucru, instrucțiuni de proces etc) care au în vedere îmbunătățirea proceselor interne și asigurarea securității personalului și protejarea mediului, performanța și monitorizarea depoluării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și asigurarea trasabilității DEEE până la încetarea statutului de deșeu.

Prin alăturarea ca membru în cadrul organizației WEEELABEX, Asociația Environ va contribui la atingerea obiectivelor de creștere a gradului de transparență a performanțelor de mediu, de limitare a transporturilor ilegale de deșeuri și la crearea condițiilor pentru un mediu concurențial corect pentru toți actorii implicați în procesul de management al deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Asociația Environ este o structură de management a responsabilității extinse a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice care urmărește dezvoltarea și implementarea unui sistem eficient de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor electrice în vederea atingerii obiectivelor de reciclare pe acest flux de deșeuri, conform prevederilor Directivei europene 2012/ 19/EC, susținând proactiv transformarea României într-o „societate a reciclării“.      ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare