Asociația Environ a lansat ediția a doua a campaniei „ECOBANCA - Banca ta de reciclare“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Asociația Environ a lansat ediția a doua a campaniei „ECOBANCA - Banca ta de reciclare“

02 July 2014 - 03:03 PM Reciclare & Recuperare

Asociația Environ a lansat ediția a doua a campaniei „ECOBANCA - Banca ta de reciclare“Asociația Environ a lansat marți, 3 iunie 2014,  la sediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cea de-a doua ediție a campaniei de informare, conștientizare și stimulare a colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA), „ECOBANCA - Banca ta de reciclare“. Evenimentul a marcat  totodată inaugurarea LUNII DEȘEURILOR RECICLABILE de către Ministerul Mediului.

În prezența ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi și a reprezentanților Primăriei Generale a Capitalei, Asociația Environ a prezentat noul mecanism de desfășurare al programului „ECOBANCA - Banca ta de reciclare“, prima rețea de puncte mobile de colectare a DEEE și DBA, dotate cu cea mai avansată tehnică de individualizare a deșeurilor predate care garantează trasabilitatea acestora până la momentul reciclării. Ediția 2014 a programului a integrat o aplicație optimizată care  facilitează comunicarea în timp real între punctele de colectare, având posibilitatea de generare a unui raport detaliat în orice moment.

Campania este parte integrantă a strategiei Asociației Environ de susținere proactivă a procesului de transformare a României într-o societate a reciclării și are drept obiective creșterea gradului de conștientizare a pericolului risipirii resurselor naturale și eliminării necontrolate a deșeurilor și promovarea susținută a unei atitudini responsabile față de me-diu în rândul locuitorilor Capitalei, prin implicarea în proiecte de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, favorizând astfel îndeplinirea obligațiilor europene referitoare la aplicarea principiilor ierarhiei deșeurilor.

,,Răspunsul pozitiv al cetățenilor Bucureștiului care s-au implicat activ în prima ediție a campaniei ne-a încurajat să reluăm acest proiect și să extidem rețeaua de colectare astfel că dacă la momentul lansării ediției pilot aveam trei puncte Ecobanca, acum pornim campania cu şase astfel de puncte de colectare. Obiectivele declarate pe care urmărim să le atingem în cadrul acestui proiect inovator sunt pe de o parte, generarea unui comportament eco-responsabil și a unei obișnuințe de colectare selectivă, iar pe de altă parte, creșterea cantităților de DEEE și DBA colectate efectiv de la populație, facilitând atingerea țintelor de colectare și reciclare, în conformitate cu Strategia Europa 2020 de dezvoltare durabilă. Proiectul ECOBANCA reprezintă un prim pas în asumarea îndeplinirii obiectivelor prevăzute de noua Directiva 2012/19/EC privind deșeurile electrice“, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

La finalul evenimentului de lansare, cele șase puncte mobile de colectare ECO- BANCA au fost amplasate pe perioada desfășurării campaniei, respectiv 5 iunie - 15 septembrie 2014, în zonele agreate cu Primăria Municipiului București în baza protocolului de colaborare încheiat cu Asociația Environ, respectiv Parcul Tineretului, Parcul Carol, Parcul Crângași, Parcul Herăstrău,  Parcul Circului și Parcul Floreasca.

Programul ECOBANCA se adresează tuturor persoanelor fizice din Municipiul București și Județul Ilfov, iar participarea în campanie presupune predarea gratuită a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a celor de baterii și acumulatori către Asociația Environ, la unul din punctele mobile de colectare sau prin solicitare telefonică în cazul echipamentelor de mari dimensiuni (care depăşesc 20 kg), și acumularea de puncte pe Cardul ECOBANCA. Punctele se acordă conform Regulamentului, în funcție de tipul deșeului și pot fi folosite la finalul campaniei,  pentru alegerea unui premiu din cele șase categorii puse în joc. Participanții pot verifica numărul de puncte acumulate accesând aplicația online pe baza datelor personale și a codului de Card ECOBANCA. Regulamentul complet al campaniei, detalii despre premii, precum și informații despre traseul punctelor de colectare, sunt disponibile pe site-ul www.ecobanca.ro și pe pagina www.facebook.com/ecobanca.

Ediția pilot a campaniei s-a desfășurat în Capitală, în perioada 1 iunie - 18 septembrie 2013 și a avut drept rezultate colectarea a aproximativ 12 tone DEEE și DBA de la cei peste 1000 de participanți și premierea a 96 cei mai activi și eco-responsabili bucureșteni.

ECOBANCA - Banca ta de reciclare este un proiect inițiat de Asociația Environ care se desfășoară cu sprijinul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și al Primăriei Generale a Municipiului București, în parteneriat cu Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), Rematholding și GreenWEEE.

ecologic

Ecobanca
Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare