6 tone de doze de aluminiu și peste 2 tone de baterii uzate în campania „Tu reciclezi, noi te premiem“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

6 tone de doze de aluminiu și peste 2 tone de baterii uzate în campania „Tu reciclezi, noi te premiem“

02 July 2014 - 03:37 PM Reciclare & Recuperare

„Tu reciclezi, noi te premiem“Campania de educație ecologică „Tu reciclezi, noi te premiem” desfășurată în parteneriat de Alucro și ECOTIC BAT a avut loc în perioada 03 februarie - 30 mai 2014 sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și a Inspectoratelor Școlare Județene din 12 județe din România. Statistica acestei campanii arată că au participat 89 de instituții de învățământ, peste 30.000 elevi, 250 cadre profesorale, au fost derulate peste 600 ore eco-educative în școlile și liceele concurente în această campanie, fiind colectate selectiv 6.163 kg de doze de aluminiu și 2.229 kg baterii și acumulatori portabili uzați.

Atât ECOTIC BAT cât și Alucro au dezvoltat în anii precedenți campanii de eco-educație în instituții de învățământ, fiecare din organizații încercând să aducă mai aproape atât de cadrele didactice cât și de elevi și familiile acestora informații privind reciclarea corectă a tipurilor de deșeuri gestionate de cele două asociații. Mesajele transmise atât de ECOTIC BAT precum și de Alucro sunt complementare, colaborarea și în acest proiect fiind o continuare firească a eforturilor depuse de cele două asociații pentru conștientizarea publicului în vederea colectării corecte a deșeurilor reciclabile și predarea acestora la punctele special destinate colectării selective.

Obiectivul campaniei „Tu reciclezi, noi te premiem“ desfășurată de ECOTIC BAT și Alucro în cele 89 de școli din orașele București, Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Hunedoara, Brașov, Piatra Neamț și Alba Iulia a fost acela de conștientizare de către tânăra generație a importanței reciclării corecte a deșeurilor, în special a dozelor de aluminiu și a bateriilor portabile uzate, precum și implicarea tuturor participanților în colectarea efectivă a acestor tipuri de deșeuri. Prin eforturile cumulate ale tuturor cadrelor didactice implicate, ale elevilor și ale comunităților aferente au fost colectate corect cantități impresionante de deșeuri care vor urma cursul corect al reciclării: peste 6 tone de doze de aluminiu și peste 2 tone de baterii portabile uzate.

„Tu reciclezi, noi te premiem“Campania a inclus ore de eco-educație susținute la nivelul instituțiilor de învățământ de către profesorii înscriși, pe baza materialelor oferite ca suport de către organizatori, precum și desfășurarea unei competiții de colectare selectivă a dozelor de aluminiu și a bateriilor și acumulatorilor portabili. Competiția a avut loc atât la nivelul profesorilor coordonatori înscriși, elevilor din cadrul instituțiilor de învățământ participante, dar și la nivelul școlilor din orașele participante. Organizatorii au recompensat eforturile depuse de către participanți pentru colectarea celor mai mari cantități de doze de aluminiu precum și cele de baterii și acumulatori portabili uzați.

Topul celor mai harnice trei instituții de învățământ care au colectat cele mai multe cantități de baterii portabile folosite este următorul:

- Locul I este ocupat de Școala Gimnazială Ion Creangă din Cluj-Napoca, care a colectat 274 kg de baterii portabile u-zate;

- Locul II este ocupat de Liceul Teoretic W. Shakespeare din Timișoara care a colectat 270,6 kg de baterii portabile uza-te;

- Locul III este ocupat de Școala Gimnazială A.I.Cuza din Bacău, cu 168 kg de baterii colectate.

Școlile desemnate câștigătoare la această categorie au primit diferite echipamente electronice din partea ECOTIC BAT.

Topul celor mai harnice trei școli în colectarea dozelor de aluminiu sunt următoarele:

- Locul I este ocupat de Școala nr. 2 Diaconu Coresi, Brașov - 606,8 kg;

- Locul II este ocupat de Liceul Teoretic W. Shakespeare, Timișoara - 441 kg;

- Locul III este ocupat de Școala Secuieni, Bacău - 436,5 kg.

Școlile câștigătoare menționate la această categorie au primit din partea Alucro câte o imprimantă precum și câte un colaj de fotografii din campanie.

Cei mai harnici trei elevi care au colectat cele mai multe cantități de baterii portabile uzate sunt Hărnuț David, elev al Liceului Teoretic W. Shakespeare din Timișoara, Popa Cătălina, elevă a Școlii Gimnaziale Ion Creangă din Cluj-Napoca și Cune Yanis, elev al Școlii Gimnaziale Petre Ghelmez din București. Acești elevi au colectat în total aproape 300 kg de astfel de deșeuri. Fiecare elev a primit din partea ECOTIC BAT câte o tabletă electronică.

La categoria dozelor de aluminiu colectate, cei mai harnici trei elevi sunt următorii: Andronescu Alexandru, elev al Școlii Pătârlagele din Buzău, cu 15.836 doze colectate, Radu Raul, elev al Școlii nr. 2 Diaconu Coresi din Brașov, cu 13.608 doze colectate și Hurmuz Cătălin, elev al Școlii Gh. I. Brătianu din Iași, cu 8.610 doze colectate. Elevii câștigători la această categorie au primit din partea Alucro câte o cameră video.

Fiecare din elevii premiați atât la categoria de deșeuri de baterii și acumulatori precum și doze de aluminiu colectate s-au implicat foarte activ, organizând adevărate campanii de colectare în comunitățile din care fac parte, implicând familiile acestora, vecini și prieteni, precum și magazinele din apropierea locuințelor acestora.  „Campania a reprezentat pentru mine o experiență, sau mai bine spus, un pretext de a arăta celorlalți că îmi pasă, de a arăta că a recicla nu înseamnă a renunța la confort, ci doar a îți schimba atitudinea. Am reușit să transmit și elevilor acest comportament și împreună am arătat celor din jur că se poate. Profitând de entuziasmul lor, am reușit să perseverăm pentru un mediu curat. Comportamentul «verde» față de mediu începe prin schimbare, iar schimbarea se regăsește în fiecare dintre noi“, a declarat prof. Manuela Ioia de la Școala Gimnazială „Ion Creangă“, Cluj-Napoca.

Fiecare efort contează pentru un mediu curat. ECOTIC BAT și Alucro speră ca gestul colectării selective să devină o obișnuință pentru toți participanții în campania „Tu reciclezi, noi te premiem“, fiecare înțelegând mai bine acum motivele pentru care este util să adopte un astfel de comportament prietenos cu mediul înconjurător. Organizatorii felicită câștigătorii pentru rezultatele obținute.

Mai multe detalii găsiți pe www.ecotic. ro, www. alucro.ro și www.everycancounts.ro.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare