4.383 kg DEEE colectate de 12 școli în cadrul unui proiect desfășurat de Ecotic și Ateliere Fără Frontiere - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

4.383 kg DEEE colectate de 12 școli în cadrul unui proiect desfășurat de Ecotic și Ateliere Fără Frontiere

31 July 2014 - 02:19 PM Reciclare & Recuperare

Participanţi la proiectECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere au desfășurat în perioada 01.07.2013 – 30.06.2014 campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar - Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” în 12 școli din 12 comunități din țară. Campania a făcut parte din proiectul cu aceeași denumire, desfășurat cu sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Acest proiect a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ.

ECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere au înțeles din experiența acumulată în proiectele de conștientizare și educare pe probleme ecologice desfășurate până acum în instituțiile de învățământ, faptul că elevii și profesorii sunt un bun exemplu în comunitatea din care fac parte prin acțiunile pe care le desfășoară și în sfera protecției mediului.

Informațiile legate despre modul în care putem proteja mediul prin colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) puse la dispoziție de organizatorii proiectului, ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere, au motivat cei peste 3.000 de elevi participanți în cadrul celor 12 școli implicate în campanie. Aceștia au transmis mai departe apelul către comunitățile din care fac parte, iar familiile, rudele și prietenii și-au adus contribuția colectând selectiv deșeuri de echipamente electrice și electronice.

În fiecare școală s-a organizat câte o vizită unde au participat, alături de reprezentanții organizatorilor, peste 40 elevi, cel puțin două cadre didactice, un reprezentant al autorității locale de mediu din comunitate, un operator de reciclare, cinci reprezentanți ai sectorului ONG și câte o companie privată, tematica fiind protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educare și sensibilizare privind colectarea selectivă a deșeurilor, cu precădere a celor electrice și electronice. Prima parte a fiecărei vizite s-a desfășurat în incinta școlii, unde atât organizatorii, invitații cât și gazdele făceau schimb de experiență în ceea ce privește colectarea selectivă și proiectele de protejare a mediului desfășurate de fiecare în parte. Astfel, elevii şi-au demonstrat atât iscusința, precum și ingeniozitatea, creând din DEEE obiecte de artă modernă, roboți meniți să salveze Pământul.

Colectarea DEEE

Partea a doua a vizitei în fiecare din cele 12 comunități a presupus ca elevii, profesorii, cât și invitații, împreună cu reprezentanții ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere să meargă la sediile firmelor reciclatoare din zona respectivă. În cadrul acestor vizite, gazdele au oferit explicații şi exemplificări practice privind pașii incluși în procesul de reciclare al DEEE.

Programul de Cooperare Elveţiano-RomânCampania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar - Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate“ a presupus și desfășurarea concomitentă a concursului ECOȘcolarul. În acest concurs, elevii au colectat deșeuri de echipamente electrice și electronice în școlile participante, cele mai mari trei cantități de deșeuri colectate aducând școlilor respective echipamente IT&C drept premii.

Cantitatea colectată în total a fost de 4.383 kg deșeuri de echipamente electrice și electronice, pe primul loc în cadrul acestei campanii situându-se Școala nr. 9 din Brașov, care a colectat 920 kg de astfel de deșeuri. Premiul pentru această școală a fost o tablă inteligentă cu întregul kit de funcționare. Pe locurile II și III s-au situat Școala Nicu Enea din Bacău și Școala nr. 18 din Timișoara, fiecare dintre aceste instituții colectând peste 650 kg DEEE. Aceste instituții au primit din partea Ateliere Fără Frontiere echipamente recondiționate pentru dotarea școlii.

Celelalte instituții de învățământ participante în campanie au fost Școala „Mihai Viteazul“ din Alexandria, Școala nr. 10 din Giurgiu, Școala „Ion Creangă“ din Buzău, Școala „Ioan Bob“ din Cluj Napoca, Școala „Grigore Antipa“ din Tulcea, Școala nr. 5 din Piatra Neamț, Școala nr. 11 din Oradea, Școala nr. 19 Tudor Arghezi din București și Școala Toma Caragiu din Ploiești.

Împreună pentru un mediu curat la Botoșani

ECOTIC și SC Urban Serv SA Botoşani colaborează încă din 2008 pentru a oferi botoșănenilor serviciile de colectare a DEEE la standarde înalte, precum și soluții practice de colectare a acestora.

Din această colaborare precum și cu ajutorul Primăriei din localitate, au luat ființă trei puncte de colectare pentru DEEE deschise între orele 9 și 16. Acestea sunt la ASOCIAȚIA nr. 29 (str. T. Calimachi, nr. 9 - Tex Club), ASOCIAȚIA nr. 36 (str. Aprodu Purice - în spatele Magazinului Util Gară), ASOCIAȚIA nr. 63 (str. Independenței, vis-à-vis de Serconf).

De asemenea, Urban Serv Botoşani a pus la dispoziţia populației un serviciu de dispecerat unde oricine poate apela pentru ridicarea gratuită a DEEE. În urma apelurilor telefonice, o echipă specializată se deplasează la adresa indicată și ridică aceste deșeuri.

În decursul primilor 5 ani de colaborare au fost colectate peste 72 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice, media de colectare pe an fiind de aproximativ 17 tone DEEE.

Conform legislației în vigoare, în România există ținta de colectare pe astfel de deșeuri de 4 kg/cap de locuitor. Pentru a impulsiona predarea responsabilă a DEEE, ECOTIC și Urban Serv SA Botoşani au desfășurat de-a lungul colaborării proiecte de conștientizare și colectare a DEEE. Prin aceste campanii organizate de ECOTIC și Urban Serv SA Botoşani, la care s-au alăturat instituții publice locale, s-a reamintit locuitorilor din municipiul Botoșani faptul că DEEE reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător dacă nu sunt colectate și reciclate corect. Conform legislației în vigoare, colectarea separată și predarea responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electro- nice sunt obligații pe care inclusiv populația trebuie să le respecte.

SC Urban Serv SA Botoşani, al cărei unic acționar este Consiliul Local, funcționează ca operator de salubritate la nivelul municipiului Botoşani încă din anul 1998, are implementat sistemul de management integrat calitate-mediu, în conformitate cu standardele SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005 și SR OHSAS 18001:2008.

Împreună pentru un mediu curat la Iași

Colectarea DEEE la IaşiLa Iași ECOTIC colaborează pentru colectarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice cu Salubris SA Iași, societate a cărei activitate are la bază un management orientat spre asigurarea serviciilor de salubrizare în conformitate cu cerinţele legale, precum și spre menţinerea şi îmbunătăţirea permanentă a Sistemului de Management Integrat calitate - mediu - securitate şi sănătate ocupaţională, certificat conform SR EN ISO 9001:2008, SR EN 14001:2005 şi SR OHSAS 18001:2008.

Pentru colectarea deșeurilor voluminoase (DEEE, mobile, lemn) Salubris SA Iași oferă servicii de colectare mobilă și fixă: cea mobilă se referă la faptul că o echipă se deplasează la domiciliul oricărui cetățean care a transmis salubrizatorului o solicitare pentru a ridica deșeurile de această natură, iar cea fixă este asigurată prin existența a șase puncte (zone) fixe de colectare, unde cetățenii pot aduce prin aport voluntar, deșeurile de care vor să se debaraseze corect și într-un mod prietenos cu mediul. Pentru DEEE, aceste puncte sunt disponibile între orele 10 și 18 la următoarele adrese: Punctul „Parcare 24 ore“ - Str. Alba nr. 1, Punctul „Han Tătar“ - esplanada Oancea, Punctul „Podul de Piatră“ - Str. Nicolae Iorga, Punctul „Piața Păcurari“ - Str. Cazărmilor nr. 11, Punctul „Piața Sudului“ (CUG) - Str. Răzoarelor nr. 9, Punctul Tomești, DN Iaşi - Tomești, km. 1-2, Depozitul ecologic din Tutora, la circa 14 km de centrul municipiului, unde Salubris SA administrează o stație de sortare a deșeurilor din ambalaje pe minimum 10 fracții. Împreună cu ECOTIC, dar și cu alți parteneri, Salubris SA Iași a desfășurat proiecte de conștientizare și informare în școli, grădiițe, licee și universități, salubritatea asigurând colectarea, transportul și depozitarea temporară a DEEE, în vederea valorificării acestora. De asemenea, suportul în diseminarea materialelor informative privind colectarea corectă a deșeurilor reciclabile este un element cheie pentru reușita oricărui proiect de colectare selectivă.

Parteneriatul dintre ECOTIC și Salubris SA Iași funcționează din anul 2010, traducându-se până în acest moment în numeroase proiecte de conștientizare și colectare și prin peste 90 tone de DEEE colectate.

Conturarea unui proiect marca ECOTIC pentru societăţile de salubritate și APL-uri

În următoarea perioadă, ECOTIC va pune bazele unui proiect destinat Autorităţilor Administraţiei Publice Locale/Operatorilor de Salubritate din România. ECOTIC dorește ca prin acest proiect să acorde suport în cadrul activităţilor de planificare, proiectare şi aplicare a celor mai bune metode de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Necesitatea unui astfel de demers derivă din însăşi nevoia îmbunătăţirii sistemului de colectare selectivă a DEEE la nivel local şi naţional, de creare şi implementare a unor metode eficiente de cunoaştere şi îmbunătăţire a comportamentului responsabil a deţinătorilor de DEEE.

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare