Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat „Orașul Reciclării“ în 2014 - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat „Orașul Reciclării“ în 2014

11 October 2014 - 01:09 PM Reciclare & Recuperare

Gala competiţiei "Oraşul reciclării"Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat marele câștigător al „bătăliei“ pentru titlul de „Orașul Reciclării”, competiție adresată primăriilor de municipiu și organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014.

„În cea de-a doua ediție s-au înscris cu 60% mai multe primării decât în etapa anterioară, ceea ce dovedește interesul crescut al autorităților locale pentru domeniul deșeurilor de ambalaje și pentru parteneriatul cu producătorii de bunuri ambalate. Serviciul de colectare separată înseamnă mai mult decât un recipient sau un container colorat. Criteriile competiției Orașul Reciclării sunt și criteriile realității din teren care creează pentru cetățeni un serviciu de calitate“, a declarat Sorin Cristian Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje.

La finalul celor șase luni de „bătălie“, Sfântu Gheorghe a obținut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând că deține cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje dintre cele 32 de municipalități participante. Criteriile care au stat la baza evaluării au fost: calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul po-pulației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container), can- titatea de deșeuri colectate și acțiunile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile.

„Autoritățile locale joacă un rol cheie în gestiunea deșeurilor, în acest sens iniţiativa Eco-Rom Ambalaje fiind esențială. Mă bucur să văd atâtea municipalități implicate într-un proiect care, iată, începe să devină o tradiție. Demersul este cu atât mai important cu cât este integral susținut de sectorul privat - de producătorii proactivi, care sprjină astfel politicile de mediu la care România s-a angajat. Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje trebuie să devină o prioritate și să îi responsabilizeze pe toți cei implicați, inclusiv pe cetățeni“,  a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Gala competiţiei "Oraşul reciclării"Pe parcursul competiției au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deșeuri de ambalaje, dintre care 2.700 de tone de plastic, 3.500 de tone de hârtie-carton, 500 de tone de sticlă și 30 de tone de metal. Prin acest proiect 40% din populația României - peste 4 milioane de români din aceste municipii - a aflat despre importanța reciclării, având la dispoziție peste 7.000 de containere colorate pentru separarea deșeurilor de ambalaje.

„Iată că, încă o dată, modelul internațional de separare a deșeurilor cât mai aproape de locuință - prin containere sau saci colorați - își dovedește eficiența. După a doua ediție a proiectului, autoritățile locale se implică mai mult în acest serviciu și românii încep să perceapă gestul colectării separate ca un obicei simplu și normal“, a mai declarat Sorin Cristian Popescu, directorul general Eco-Rom Ambalaje.

Odată cu obținerea titlului de „Orașul Reciclării“, municipiul Sfântu Gheorghe a câștigat și marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spațiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate și cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro. Locuitorii își vor putea petrece timpul liber în această zonă în prima parte a anului viitor.

La ediția din 2014 a competiției, alături de marele învingător s-au evidențiat încă cinci primării, acestea obținând premii speciale pentru evoluția înregistrată de la o ediție la alta. Astfel, Zalău a fost premiat pentru că a reușit să-și păstreze și anul acesta locul I pentru cele mai multe deșeuri colectate separat per locuitor. Mediaș și Deva s-au evidențiat pentru evoluția remarcabilă în ceea ce privește calitatea serviciului de colectare separată. Astfel, Mediaș a urcat de pe locul 17, ocupat anul trecut, pe locul 5, iar Deva de pe locul 19 pe locul 6. Primăriile orașelor Târgu Jiu și Brașov s-au remarcat prin implicarea în activitățile numeroase și inedite de informare și educare a populației despre importanța colectarii separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje.

Gala competiţiei "Oraşul Reciclării"

Pentru rezultatele obținute la ediția de anul acesta, la unul dintre criteriile de evaluare, s-au remarcat următoarele orașe:

Pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat per locuitor, categoria „Luptător“: Primăriile municipiilor Târgu Secuiesc, Vaslui, Roman, Satu Mare, Slobozia și Drobeta Turnu-Severin.

Pentru calitatea sistemului, categoria „Armament de calitate“: Primăriile municipiilor Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Tulcea, Craiova, Suceava și Brăila, acestea obținând punctaje relevante la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată. Pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat, categoria „Cetate“: municipiile Constanța, Arad, Bacău, Cluj-Napoca și în Sectorul 3, București.

Pentru implicarea în acţiuni de conștientizare a populației prin campanii de informare și promovare în presa locală, categoria „Trambițare“: Primăriile municipiilor Iași, Slatina, Călărași, Bârlad și Primăria Sectorului 6, București.

Primăriile municipiilor Galați, Oradea și Miercurea Ciuc au fost premiate la categoria „June“, fiind cele mai noi orașe care au implementat sistemul de colectare separată pentru populație.

Primăria Municipiului Focșani a fost prima cetate înscrisă în competiție, câștigând premiul la categoria „Linia Întâi“.

Gala competiţiei "Oraşul Reciclării"

Competiţia „Orașul Reciclării“ a fost susținută și anul acesta de partenerii săi deveniți tradiționali, Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai acestei competiții au fost: www.administrație.ro și www.domnuleprimar.ro.

Mai multe detalii despre competiția „Orașul Reciclării“ şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

ecologic



Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare