„Caravana ECOTIC“, un proiect pentru 30 de orașe din România - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

„Caravana ECOTIC“, un proiect pentru 30 de orașe din România

11 October 2014 - 01:27 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri de echipamente electrice şi electroniceAsociația ECOTIC va începe în această toamnă una dintre cele mai interesante campanii de educație și de conștientizare a populației cu privire la deșeurile de echipamente electrice și electronice. Campania, care se va desfășura pe o perioadă de doi ani, va cuprinde 30 de municipii și va viza în primul rând școlile din aceste orașe. Înainte de începerea proiectului, ECOTIC a dat publicității un sondaj de opinie care a avut ca obiectiv identificarea comportamentului populației în ceea ce privește deșeurile electrice.

ecologic: De ce a fost nevoie de un sondaj de opinie referitor la percepția populației față de problematica deșeurilor electrice și electronice?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: În primul rând trebuie spus că Asociația ECOTIC va începe în această toamnă proiectul de conștientizare „Caravana ECOTIC“, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Life+.

Ca să putem porni acest proiect, ECOTIC trebuia să știe care este atitudinea populației față de deșeurile electrice și electronice. Motiv pentru care, în aplicația noastră am inclus și acest prim pas, pasul zero. Sondajul denumit „Atitudini și obiceiuri referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)“ identifică la momentul august 2014 ce știu românii despre deșeuri, ce deșeuri au în locuințe și ce atitudine au față de deșeurile de echipamente electrice și electronice. Populația urbană a fost vizată în acest studiu, datorită faptului că populația de la orașe este cea cu putere de cumpărare mai mare și cea care deține în primă și în ultimă instanță cele mai multe deșeuri electrice și electronice.

Mulți dintre orășeni au dus în zonele rurale frigiderele care au fost schimbate cu altele noi, televizoarele sau aspiratoarele, poate și pentru că nu au știut la momentul respectiv ce să facă cu echipamentele vechi și uzate.

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Ecoticecologic: V-au surprins cumva rezultatele sondajului?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Rezultatele sondajului nu au fost spectaculoase față de ceea ce am constatat noi în cele patru studii de piață pe care le-am mai făcut până acum. Nu apare nimic nou decât sub aspectul unor procente, ceea ce arată însă că lucrurile s-au mai îmbunătățit, ca percepție cel puțin, în sensul că românii din orașe au o mai bună conștientizare a faptului că unele dintre deșeurile electrice și electronice sunt periculoase și că acestea trebuie să fie colectate și predate corect, adică la centre de colectare sau la magazine, acolo unde există posibilitatea să se predea un obiect vechi atunci când cumpără unul nou.

Lucrurile s-au îmbunătățit, e adevărat, nu spectaculos, dar s-au îmbunătățit față de situația cu care ne confruntam acum doi sau trei ani. Și pe undeva lucrul acesta e firesc chiar dacă ne gândim numai la campanile ECOTIC. Dar campanii de conștientizare au mai făcut și alte organizații, fie pe zona de deșeuri de ambalaje, fie pe cea de deșeuri electrice și electronice. Este evident că aceste campanii ajută și ne bucurăm să constatăm o creștere a conștientizării și a atitudinii pozitive față de mediul înconjurător, față de problematica deșeurilor electrice și electronice.

Sondajul a fost binevenit și necesar pentru a ști punctul de pornire. Proiectul „Caravana ECOTIC“ va dura doi ani, iar la finalul acestei perioade probabil vom avea o percepție și niște rezultate mai bune în urma desfășurării lui.

ecologic: În ce constă de fapt proiectul „Caravana ECOTIC“ și care e principalul public țintă?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Proiectul a fost demarat în acest an și se va desfășura până în 2016. Acesta va include deplasări în 30 de capitale de județ din țară. Va fi, de fapt un muzeu pe roți. Este vorba de un utilaj care se deplasează în orașele mari ale României și care înglobează un muzeu destul de relevant al deșeurilor electrice și electronice. Vor fi expuse atât exemple din zona IT-ului, cât și din zona echipamentelor albe, electromenajere.

Este un proiect care a funcționat și în alte țări europene, ECOTIC dorind ca prin această Caravană să arăte în ce constă colectarea, reciclarea și în ce constau componentele echipamentelor. Acestea sunt demontate pe componente.

Calculatorul are 11-12 componente, după cum frigiderul are 5 sau 6 componente. Astfel, publicul își poate face o idee asupra conținutului unui echipament, unui deșeu, dar are în același timp și informații privind periculozitatea unora dintre echipamente, un televizor CRT vechi, un frigider vechi și așa mai departe. De asemenea, avem afișate explicații și broșuri care arată și componentele care ne fac viața mai grea, adică elementele toxice care sunt prezente în echipamentele acestea, nu în ultimul rând și în baterii, care sunt extrem de periculoase atunci când ele devin deșeuri.

Caravana se dorește a fi un mijloc de informare, de conștientizare a publicului larg. Noi ne adresăm însă cu preponderență școlilor, deoarece acolo este masa critică și cea care se modelează cel mai ușor. O spun cu toată seriozitatea, noi, ECOTIC, suntem campionii campaniilor desfășurate în școli, arătându-le elevilor motivele pentru care este bine să colectăm selectiv, informâdu-i asupra beneficiilor predării deșeurilor către fluxuri corecte de gestionare a acestora,  implicându-i și în concursuri pe teme educative. Caravana urmează să fie amplasată și în piețe sau în alte spații publice. Caravana invită astfel toți cetățenii să participe în acest proiect.

ecologic: Când va porni caravana și ce înseamnă pentru ECOTIC acest sprijin al Comisiei Europene?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Data la care vom porni acțiunea va fi stabilită de comun acord cu partenerii noștri, producători, retaileri, organizații verzi, și nu în ultimul rând, cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și cu Garda Națională de Mediu.

Acum suntem în faza de finalizare a autoutilitarei. Ea este în stadiul de carosare și de instalare a echipamentelor. Nu este un lucru simplu de construit fiindcă sunt o serie de elemente înglobate într-un mijloc de transport, iar acestea necesită cele mai bune soluții de ancorare și susţinere, precum și integrarea lor într-un vizual prietenos pentru toate categoriile de public țintă. Acest proiect a funcționat cu mare succes în alte țări europene, ultima oară în Slovenia, motiv pentru care în proiectul nostru i-am și luat parteneri în aplicație pe colegii noștri sloveni.

Credem că nu e deloc rău să beneficiezi de o finanțare europeană în condițiile în care România nu stă bine la acest capitol. Apoi aducem în discuție know-how-ul și, nu în ultimul rând, credibilitatea pe care ți-o aduce un asemenea sprijin. Din punct de vedere al finanțării, acest proiect nu este unul extrem de mare, dar el este un proiect important atât pentru noi cât și pentru autorități și pentru populație.

Ceea ce încercăm noi să facem este să convingem cetățenii că este bine să predea corect deșeurile electrice și electronice,  atât pentru mediu cât și pentru economia națională, fiindcă multe dintre echipamentele uzate au după reciclare valoare economică, prin reintegrarea materiilor prime secundare în noi procese de producție.

ecologic

STUDIU: Volumul de DEEE în orașe este de 7,1kg/locuitor

Studiul denumit „Atitudini și obiceiuri referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)“ efectuat pentru ECOTIC de către GBD Research a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populației în ceea ce privește deșeurile electrice și colectarea separată a acestora. Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului de conștientizare „Caravana ECOTIC Life+“ cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Life+.

DEEE-uriMetoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, în perioada 10-31 august 2014. Eșantionul a fost de 1000 de persoane din mediul urban, cu vârste între 15 și 65 ani. Marja de eroare este de 3,1% la un nivel de încredere a datelor de 95%.

Circa 60% din cetățenii din mediul urban declară că separă deșeurile pentru a fi reciclate ulterior. Cele mai menționate deșeuri separate sunt plastic, hârtie, sticlă și produse metalice.

Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) o reprezintă percepția conform căreia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), apoi că nu știu unde ar trebui să le depună sau lipsa facilităților (33%) și lipsa de preocupare și timp (29%).

Doar 4% declară că fac colectare separată pentru deșeurile e-lectrice. În mod asistat însă, 87,5% din repondenți știu că se pot da deșeuri elecrice spre reciclare.

La întrebarea „De ce considerați că deșeurile electrice ar trebui reciclate?“, cele mai multe mențiuni se referă la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protecție a mediului împotriva efectelor toxice provocate de componentele acestora (36%) și pentru a fi reparate și date în folosință (15%) - mențiuni spontane.

Doar 36% din repondenți susțin că au predat efectiv deșeurile electrice către entități autorizate.

Dintre acestea au fost mențio-nate punctele de predare în diferite zone din oraș (30,6%), la magazine, la achiziția unui echipament nou (26%) și firmele specializate (13%).  Din păcate, 6% menționează că au predat DEEE persoanelor care trec periodic în zone rezidențiale și ridică deșeuri de fier vechi.

Deșeurile de echipamente cele mai des predate sunt televizoare (49%), frigidere (33%) și mașini de spălat (28%). Peste 10% au predat și radio-casetofoane, calculatoare personale, aspiratoare și fiare de călcat. Becurile economice și telefoanele mobile au fost menționate în același procent, de 5%.

În procentajul de 64% (nepredate către entități autorizate), regăsim din nou colectorii stradali de fier vechi (27%), păstrarea acestora în locuință (26%) și înmânarea către rude și prieteni (34%).

Întrebați ce aparatură electronică nefuncțională sau înlocuită au în casă, cei mai mulți au răspuns că au telefoane mobile sau tablete (39%), televizoare și monitoare (30%), radio-casetofoane (17%), calculatoare/laptopuri (16%), aspiratoare (15%), imprimante (13%), mașini de spălat (12%), frigidere (12%), scule electrice (11%) și becuri economice (10%). 33% din repondenți susțin că nu dețin astfel de deșeuri.

Pornind de la aceste răpunsuri, aplicând greutățile medii pe aparate preluate din baza de date a organizației ECOTIC aferente ultimelor 18 luni, putem estima că volumul de deșeuri electrice prezent în gospodăriile urbane, care au cel puțin un membru între 18-65 ani, este de 7,1kg/locuitor.

Motivele păstrării acestora în gospodariei sunt: ca rezervă pentru piese sau cu intenția de a le repara (25%), nu sunt cunoscute existența facilităților de debarasare în proximitate (12%), nu ştiu ce să facă cu ele sau nu știu că se reciclează (11%), lipsa timpului (9%) și valoarea sentimentală (3%).

Populația cunoaște în mare parte (59%) că poate preda DEEE la punctele de colectare amenajate de autoritățile locale, însă doar 27% declară că ar cunoaște existența acestora.   Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare