Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor a lansat campania „Priveşte Partea Pozitivă!“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor a lansat campania „Priveşte Partea Pozitivă!“

21 December 2014 - 11:49 AM Reciclare & Recuperare

Baterii uzateDin totalitatea deșeurilor municipale generate, deșeurile de baterii sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. Gradul de periculozitate al bateriilor uzate rezidă tocmai în componența chimică a acestora, respectiv conținutul de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu.

Bateriile suferă un proces de oxidare prin care metalele grele sunt eliberate în sol, pătrunzând în pânza freatică și într-un final în apa potabilă. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și alte disfuncționalități  critice. Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri au acțiune imediată.

În vederea creșterii nivelului general de conștientizare a populației cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili și totodată cu intenția declarată de a crea o obișnuință a gestului de colectare selectivă și reciclare, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) organizează în perioada 14 noiembrie 2014 - 14 februarie 2015, campania națională de stimulare a colectării deșeurilor de baterii portabile, „Privește partea pozitivă!“.

Dincolo de aspectele referitoare la eliminarea riscurilor de poluare a mediului și de afectare profundă a sănătății umane, reciclarea bateriilor are și alte părți pozitive: permite recuperarea materialelor valoroase precum cobalt, nichel, argint și chiar aur, contribuie la economisirea consumului energetic și limitează exploatarea resurselor naturale limitate.

Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) urmărește ca prin intermediul campaniei „Privește partea pozitivă!“ să atingă obiectivele de creștere a cantităților de baterii portabile uzate colectate, facilitând astfel atingerea țintelor naționale de reciclare, să creeze sisteme de colectare a a-cestui tip de deșeuri, accesibile populației și să activeze consumatorii de baterii în direcția asumării responsabilității de gestionare ecologică a deșeurilor generate.

Campania „Privește partea pozitivă!“ se adresează tuturor persoanelor fizice care colectează și predau minim 20 de baterii portabile uzate către rețeaua de colectare SNRB. La fiecare 20 de baterii predate, participanții primesc automat un blister cu patru baterii noi și se înscriu în tragerea la sorți lunară pentru o tabletă. Nu există o limită de participări pentru un concurent, așadar cu cât mai multe baterii trimise, cu atât mai multe șanse de câștig!

Participanții pot solicita plicuri destinate colectării deșeurilor de baterii prin apel telefonic la call-center 031.821.3333 sau prin completarea formularului de înscriere în campanie pe site-ul www.snrb.org. De asemenea, la începutul anului 2015, Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor va lansa o hartă interactivă a punctelor de colectare care va include întreaga rețea de magazine partenere în campanie, oferind astfel participanților posibilitatea de localizare a celui mai apropiat punct de colectare și înscriere în campanie.

Regulamentul oficial al campaniei, dar și alte informații referitoare la concurs, sunt disponibile atât pe pagina oficială www. snrb.org, cât și pe pagina de Facebook a Asociației, www.facebook.com/ASNRB, unde organizatorii campaniei pregătesc și alte premii surpriză pentru participanți.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o structură de management al responsabilității extinse a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor privind colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de baterii și acumulatori în conformitate cu prevederile Directivei 2006/66/CE transpunsă în legislația națională prin HG nr.  1132/2008. SNRB este membru fondator EUCOBAT - organizație pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.    ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare