Propunere pentru condiţiile echivalente de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Propunere pentru condiţiile echivalente de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

13 February 2015 - 02:33 PM Reciclare & Recuperare

Parisul a fost gazda evenimentuluiÎn luna octombrie 2014, la Paris, a avut loc a treia întâlnire a Comisiei de deşeuri electronice din cadrul Biroului de Reciclare Internaţională (BIR) cu ocazia convenţiei organizaţiei mondiale a reciclării. Delegaţii au fost informaţi nu numai cu privire la modificările aduse legislaţiei şi standardelor, dar şi cu privire la amploarea pe care continuă să o ia procesul de generare a deşeurilor electronice la nivel mondial.

A fost propusă elaborarea unui regulament delegat de stabilire a unor condiţii echivalente de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în afara UE, lucru confirmat la adunarea Comisiei de deşeuri electronice (E-Scrap Committee) de la Paris de către Maria Banti, responsabil pentru politicile DEEE în cadrul Unităţii de Gestionare şi Reciclare a Deşeurilor din cadrul Direcţiei Generale Mediu a Comisiei Europene. Noua Directivă DEEE a UE prevede obiective de colectare în două etape pentru 2016 şi 2019 - primul constă în 45% din echipamentele noi introduse pe piaţă în primii trei ani, iar al doilea constă în 65% din echipamentele noi introduse pe piaţă în primii trei ani sau 85% din toate formele de DEEE generate. Însă pentru a se putea atinge aceste obiective, s-a propus ca procesul de tratare din afara graniţelor UE să aibă loc în instalaţii care oferă condiţii echivalente cu cele existente în UE. De asemenea, a explicat Banti, ar trebui să se dovedească faptul că condiţiile de tratare sunt într-adevăr echivalente.

O curbă ascendentă

Creşterea exponenţială a numărului de echipamente electrice şi electronice - şi, prin urmare, a volumelor de DEEE generate - a fost explicată în detaliu de către preşedintele Comisiei de deşeuri electronice a BIR, Thomas Papageorgiou, din cadrul companiei Anamet Recycling Industry din Grecia. Până acum douăzeci de ani, pe piaţa mondială intrau 19,5 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, SUA şi Europa contribuind cu cel mai mare procent în timp ce China reprezenta numai 700.000 de tone. În prezent, se crede că cifra mondială estimată pentru anul următor va sări la peste 76 de milioane de tone, cu previziuni de 14,6 milioane de tone pentru China şi 5,5 milioane de tone pentru India. Şi cantitatea de deşeuri de echipamente electronice din Africa se încadrează pe o curbă ascendentă rapidă, a subliniat preşedintele. Anual, este generată, în toată lumea, o cantitate de circa 53,3 milioane de tone de deşeuri electronice, care constă din aproximativ 60% metale (echivalentul a aproape 32 de milioane de tone), 15% plastic şi 12% ecrane CRT/LCD, a adăugat Papageorgiou. Mai mult, metalele preţioase obţinute prin valorificarea plăcilor cu circuit imprimat sunt „extrem de importante“ pentru o serie de produse și activități foarte profitabile.

EuRIC va fi „vocea“

Întâlnirea de la Paris i-a dat ocazia lui Emmanuel Katrakis să prezinte nou-constituita Confederație Europeană a Industriilor Reciclării (EuRIC) al cărei prim secretar general este. Organizaţia a fost constituită pentru a fi „vocea“ industriilor europene ale reciclării la Bruxelles. În primul rând, oferă protecţie pentru Federaţia Europeană de Reciclare şi Valorificare a Metalelor Feroase (EFR), pentru Federaţia Europeană de Comercializare şi Reciclare a Metalelor (Eurometrec) şi pentru Asociaţia Europeană pentru Valorificarea Hârtiei (ERPA), deşi purtătorul de cuvânt a subliniat delegaţilor că EuRIC „va continua să se dezvolte“. Katrakis a vorbit apoi despre elaborarea unor standarde DEEE prin CENELEC, Comitetul european pentru standardizare electrotehnică. Printre noile sarcini propuse pentru CENELEC s-a numărat şi o „specificare pentru procesarea finală a fracţiilor de DEEE (cupru şi metale preţioase)“ care, după cum s-a spus, ar trebui să fie una dintre preocupările tuturor vânzătorilor de deşeuri de cupru şi de plăci cu circuit imprimat. Conform spuselor lui Katrakis, în raport cu producătorii, sectorul reciclării a avut o reprezentare relativ scăzută în comitetele naţionale de standardizare. Acest lucru a dat naștere „unei reale preocupări“ pentru care trebuie să se găsească o soluție, deoarece operatorii de reciclare sunt în minoritate atât la nivel național, cât și la nivelul CENELEC.

Deşeuri electronice din plăci de bază de computer

Lipsă de înţelegere

Prezentând actualizările aduse diferitelor reguli impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite, de ţările membre ale OCDE şi de UE cu privire la circulaţia transfrontalieră a deşeurilor electronice, directorul tehnic şi de mediu al BIR, Ross Bartley, a subliniat probleme legate de distincţia dintre deşeuri şi materiale neconsiderate deşeuri în acest context. Atunci când OCDE şi-a armonizat sistemul cu cel al ONU, a înlocuit intenţionat lista mai largă cu liste restrânse în ceea ce priveşte materialele şi componentele considerate deşeuri electronice. S-au aplicat reguli speciale prin care deşeurile neincluse pe listă urmau a fi controlate prin notificare scrisă prealabilă şi aprobare, a explicat Bartley. Şi ca o consecinţă a lipsei generale de înţelegere între aceste legi complexe, organizaţia mondială a reciclării a continuat să primească numeroase întrebări pe această temă, a mai precizat Bart-ley la Paris.

Cât despre circulaţia transfrontalieră a unui bun uzat pentru reutilizare, trebuia să existe suficientă certitudine că bunul urmează să fie reutilizat într-adevăr, deoarece, dacă nu se întâmplă acest lucru, eliminarea incorectă a acestuia pune în pericol sănătatea oamenilor şi mediul, a declarat Bartley.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare