CARAVANA ECOTIC și proiecte destinate elevilor din întreaga țară - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

CARAVANA ECOTIC și proiecte destinate elevilor din întreaga țară

13 February 2015 - 03:30 PM Reciclare & Recuperare

Caravana ECOTICÎn luna iunie 2014, ECOTIC a primit din partea Comisiei Europene aprobarea co-finanțării prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene a proiectului pentru conștientizarea populației privind reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2014 - iunie 2016, sub denumirea „CARAVANA ECOTIC LIFE“. În data de 12 noiembrie 2014, Caravana ECOTIC a fost inaugurată oficial în București, în Piața Alba Iulia, în prezența autorităților de mediu, a partenerilor și a reprezentaților mass-media.

Elementul central al Caravanei este o expoziţie mobilă în care sunt expuse zece tipuri de deșeuri de echipamente electrice și electronice dezasamblate, evidențiindu-se în scop educativ componentele acestora.

ECOTIC și partenerii săi din acest proiect își propun implicarea activă în educația ecologică și în protejarea mediului a cel puțin 150 școli din România. De asemenea, publicul larg din orașele vizitate va participa activ la acest demers, Caravana staționând în cel puțin 30 piețe publice din țară.

Parte din proiectul „Caravana ECOTIC“ este și programul dedicat școlilor, denumit „Zilele ECO în Școala ta!“. În cadrul acestui program în perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015 au fost vizitate 39 școli din București, Slatina, Alexandria, Giurgiu, Târgoviște, Ploiești și Brașov, peste 13.500 elevi înțelegând mai bine motivele pentru care este indicat să reciclăm corect DEEE.

Caravana ECOTIC

Până la sfârșitul anului școlar 2014 - 2015, toate școlile implicate în proiect trebuie să colecteze selectiv DEEE și deșeuri de baterii și acumulatori, să primească vizita Caravanei în curtea școlii și să desfășoare la alegere o serie de activități prietenoase cu mediul: să ecologizeze areale, să desfășoare activități de plantare, să desfășoare concursuri de eseuri sau picturi pe teme eco, orice alt demers în acest sens fiind binevenit. Punctul culminant al acestei campanii pentru fiecare instituție de învățământ participantă îl reprezintă vizita Caravanei ECOTIC la şcoala respectivă.

Toate aceste activități vor fi evaluate în perioada 01 - 15 iunie 2015 de un juriu, membrii juriului fiind selectați din reprezentanți ai ministerelor și instituţiilor centrale implicate în proiect - Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement România, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor, membri ai companiilor partenere - Samsung România, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE și Sigurec, LikeIT, ECOTIC BAT și ai ECOTIC. Instituția de învățământ câștigătoare a premiului I va desemna 20 de elevi din școală pentru a participa într-o tabără eco, câștigătorii premiului II vor beneficia de o tablă inteligentă, iar câștigătorii locului III vor primi un video-proiector și un sistem home-cinema.

În continuare, itinerariul Caravanei cuprinde și Adjud: 30 ianuarie; Bacău: 09 - 13 februarie;  Piatra Neamţ: 16 - 19 februarie;  Roman: 23 - 25 februarie;  Târgu Neamţ: 26 - 27 februarie.

Mai multe detalii pe pagina web www.caravanaecotic.ro și pe pagina de facebook Ecoterrianul.

CARAVANA ECOTIC și proiectele destinate publicului larg

Pe lângă activitățile dedicate elevilor desfășurate de Caravana ECOTIC, sub denumirea „Zilele Reciclării în orașul tău!“ au loc o serie de activități dedicate publicului larg în orașele cuprinse în itinerariul Caravanei.

ECOTIC și partenerii săi din acest proiect își propun implicarea activă în educația ecologică, în protejarea mediului, în colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Publicul larg din orașele vizitate participă activ la acest demers, Caravana staționând în cel puțin 30 piețe publice din țară.

Caravana ECOTIC

În perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015 au avut loc o serie de evenimente destinate publicului:

 La Slatina, în perioada 21 - 23 noiembrie 2014, împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului Olt, Caravana a desfășurat o serie de activități de conștientizare destinate publicului larg privind nocivitatea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și necesitatea colectării corecte a acestora. Caravana a staționat în fața complexului comercial situat la intersecția Străzii Vintilă Vodă cu Bdul Al. I. Cuza, iar fiecare persoană a putut să aducă câte un echipament vechi sau stricat, predând astfel aceste deșeuri într-un mod prietenos cu mediul. În schimbul deșeurilor predate, fiecare persoană a fost recompensată cu un voucher pentru a participa la tombola organizată la finalul evenimentului. Premiile oferite au fost trei tablete electronice. 180 de vouchere au fost oferite, colectându-se peste 300 kg DEEE.

 La Giurgiu,  în perioada 05 - 07 decembrie 2014, Caravana ECOTIC a fost amplasată pe strada pietonală Mircea cel Bătrân, fi-ind deschisă în toate aceste zile în intervalul orar 10.00 - 18.00. Populația care a adus la Caravană deșeuri de echipamente electrice și electronice a fost recompensată pe aceleași principii ca și la Slatina, vouchere care au dat posibilitatea participării la tombola organizată la finalul evenimentului, când au fost oferite câștigătorilor tot trei tablete electronice.

  În perioada 12 - 14 decembrie, ECOTIC împreună cu Primăria Sectorului 6 București, Agenția pentru Protecția Mediului București și Urban Serv SA și-au unit forțele pentru a organiza acest tip de eveniment și în sectorul 6, la intersecția dintre Bdul. Iuliu Maniu și Bdul Virtuții. Tipologia a fost aceeași, colectânu-se puțin peste 365 kg DEEE, fiind predate 107 deșeuri.

 Sectorul 2 al Capitalei a găzduit Caravana în perioada 19 - 22 decembrie, fiind poziționată în spatele magazinului Obor. Partenerii au fost Primăria Sector 2, Agenția pentru Protecția Mediului București și Supercom. Au fost colectate 133 deșeuri, cântărind peste 200 kg.

 Brașovul este următoarea gazdă a evenimentelor destinate publicului larg organizate la Caravana ECOTIC. În cele 3 zile de campanie destinată publicului larg (23 - 25 ianuarie), locuitorii Brașovului vor putea vizita Caravana ECOTIC, expoziția mobilă în care sunt prezentate 10  tipuri de deșeuri de echipamente electrice și electronice dezasamblate, evidențiindu-se în scop educativ componentele acestora. Caravana ECOTIC va fi amplasată în Parcul Uranus - Piața Astra și va fi deschisă în intervalul orar 10.00 - 18.00.  În cadrul acestei campanii va fi organizată o tombolă: cetațenii vor primi pentru fiecare deșeu de echipament electric și electronic complet predat la caravană, un voucher de participare la această tombolă. Tombola va avea ca premii 4 tablete oferite de către Dedeman și o tabletă oferită de Recolamp. Partenerii evenimentului sunt Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Recolamp și Urban SA.

 De asemenea, lanțul magazinelor Dedeman a fost aproape de Caravana ECOTIC în fiecare oraș, oferind clienților săi posibilitatea de a aduce mai aproape de aceștia informații legate de reciclarea corectă a DEEE prin găzduirea Caravanei. Stațiile Sigurec vor fi gazde ale Caravanei începând din orașul Brașov.

Până în acest moment peste 2.800 persoane au vizitat Caravana ECOTIC.

Caravana contribuie la colectarea DEEE

Partenerii proiectului sunt: Samsung România, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE, LikeIT, ECOTIC BAT. Proiectul este susținut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement România, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare