„Trebuie clarificată forma de organizare a societăților de preluare de responsabilități“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

„Trebuie clarificată forma de organizare a societăților de preluare de responsabilități“

08 April 2015 - 05:30 PM Reciclare & Recuperare

Eco Anvelope este o societate pe acţiuni care reuneşte cei mai mari producători şi importatori de anvelope din România şi este singura societate care preia responsabilităţile în ceea ce priveşte colectarea şi valorificarea anvelopelor scoase din uz. Directorul general al SC Eco Anvelope SA, Brabete Florin, ne-a făcut o prezenta-re a activităţii societăţii pe care o conduce şi o prezentare a problemelor din domeniul preluării de responsabilităţi în cadrul unui interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.ecologic

ecologic: Vă rog să îmi dați pentru început câteva date. Care este numărul de clienți pe care îi are în prezent societatea Eco Anvelope și ce cantitate de anvelope a fost gestionată în primul trimestru?

Selectarea anvelopelor uzateFlorin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: La începutul acestui an, numărul total al clienților Eco Anvelope, al celor care au ales transferul de responsabilitate pentru anul în curs este de 120. Pentru acești 120 clienți cantitatea totală preluată prin transferarea responsabilității este de aproximativ 32.000 de tone. Iar în primele trei luni ale anului acesta Eco Anvelope a gestionat o cantitate de aproximativ 7.500 de tone de anvelope uzate.

ecologic: Care sunt problemele cu care se confruntă o societate de preluare de responsabilități în România?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: O problemă care se cere rezolvată cu prioritate, o constituie actualizarea și armonizarea HG nr. 170/2004, în concordanță cu legislația europeană și românească actuală. Hotărârea a intrat în discuție la Ministerul Economiei pe la începutul anului 2014, apoi a ajuns la Ministerul Mediului. Așteptăm constituirea grupului de lucru pentru a dezbate pe larg aceste probleme. Discuțiile sunt mari pe această Hotărâre de Guvern. Am putea scrie pagini cu privire la modificările ce trebuiesc aduse, începând de la definiții până la obligații.

Eu întotdeauna am susținut coroborarea legislației pentru toate societățile de preluare de responsabilități din domeniul deșeurilor nepericuloase. Este adevărat că Eco Anvelope este autorizată de Ministerul Economiei, dar la fel de bine putea să fie autorizată de Ministerul Mediului. Spun asta pentru că toți colaboratorii noștri sunt autorizați de Ministerul Mediului. Colectori, reciclatori, valorificatori, transportatori, toți sunt autorizați de Ministerul Mediului. Noi avem o colaborare foarte bună cu Ministerul Economiei, chiar înființarea societății Eco Anvelope a fost o inițiativă a Ministerului Economiei. Este adevărat că există o latură economică în orice industrie legată de deșeuri, dar toate activitățile care trebuie prestate în vederea realizării țintelor de gestionare se supun legislației de mediu.

O altă problemă a noastră este inexistența unui registru al importatorilor de anvelope, un registru în care ei să declare că sunt importatori şi, mai ales, modul în care își îndeplinesc obligațiile, prin transfer sau individual. În prezent importatorii nu sunt obligați să se înregistreze la agenția de mediu. Dacă un importator de anvelope nu face colectare, nu face valorificare, atunci el nu e obligat să facă nici o declarație. Acest registru ar trebui făcut pentru toate tipurile de deșeuri pentru toate societățile de preluare a responsabilităților.

Apoi, eu cred că trebuie clarificată și forma de organizare a societăților de preluare de responsabilități. Sunt ele SA, sunt SRL sau sunt ONG? Și mai ales, cine sunt acționarii? Importatorii și producătorii? Sau operatori de salubritate, colectori și valorificatori?!

ecologic: Credeți că ar fi bine ca din Consiliul de administrație al societăților de preluare de responsabilități să facă parte și un reprezentant al ministerului de resort?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Da, cred că ar trebui să existe în cadrul Consiliului de administrație al societății de preluare de responsabilități și un reprezentant al ministerului care autorizează respectiva societate. Ar fi bine pentru transparență, pentru îndepărtarea oricăror neînțelegeri referitoare la desfășurarea activității societății. De asemenea, ar trebui stabilit clar ce trebuie făcut cu profitul obținut din activitatea societății. Mai mult să se dea o direcție clară în acest sens. Pentru acțiuni de conștientizare ar trebui să se prevadă un anumit procent din cifra de afaceri care să se ducă obligatoriu spre acest segment.

Noi am așteptat să apară HG-ul de autorizare pentru ca apoi să putem interveni pe normele de aplicare. Dar HG-ul nu a ieșit încă și a mai trecut un an în care nu am auzit că s-ar fi discutat pe acest proiect. Eu consider că ar trebui să existe o singură comisie care să ne autorizeze sau să ne avizeze pe toți, pe toate societăţile de gestiune, și din care să facă parte personal calificat care să știe cu adevărat cum funcționează o societate de preluare de responsabilități.

De obicei nici nu se știe cine face parte din aceste comisii. Se trimite la minister un dosar, după care urmează un schimb de corespondență cu alte solicitări de documente, cu eventuale clarificări etc.

Separarea anvelopelor de jenţiecologic: Cum comentați faptul că unele organizații de preluare de responsabilități sunt societăți comerciale, iar altele sunt organizații non-profit?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: La momentul apariției societății Eco Anvelope în 2004 s-a stabilit un prag minim de 30% din piață pentru înființarea unei societăți de preluare de responsabilități. Acum, cu siguranță că acest procent va fi considerat a fi o barieră în calea concurenței, va fi scos și va fi posibilă apariția în domeniu și a altor societăți de gestiune a anvelopelor uzate. Cei care fac legea ar trebui să respecte criteriile actuale, mai puțin procentul de 30%, în sensul că societate de gestiune poate să fie orice societate care are ca acționari importatori de anvelope și care respectă criteriile de autorizare.

Nu poate fi acționar la o asemenea societate - cum o fi ea, SA, SRL, ONG - un colector sau un valorificator. Pentru că ei au interese divergente. Un colector sau un valorificator va urmări să facă profit, nu să gestioneze un flux. O altă condiție ar trebui să fie obligativitatea ca societatea respectivă să se organizeze la nivel național. Dacă o societate are de gestionat o cantitate mică de 1000 de tone, de 2000 de tone, ea nu își poate permite să se organizeze la nivel național. Nu-și permite colaboratori în toate județele. Va apărea bătălia pe anumite zone. În București, unde colectarea nu este o problemă, vor acționa zece societăți de preluare a responsabilității. Iar în Vaslui va fi una singură, care va avea alte costuri. Și de aici va apărea o diferență de tarif. Cred că ar trebui să existe și un nivel minim de preț sub care nu se poate face gestiunea. Fiindcă sub o anumită valoare a costului real se fac doar hârtii și altceva nimic.

ecologic: Ce cantitatea de anvelope se pune pe piață în România? Credeți că vor apărea și alte organizații de preluare de responsabilități în acest domeniu?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Aceasta este o mare problemă. Câte anvelope se pun pe piață? Și cât se gestionează?

Doar Agenţia Națională de Protecţia Mediului ne poate spune, dar și aici se cunosc doar cantitățile raportate. Cei care importă și nu raportează nu sunt identificați, dar cantitățile respective vin să genereze deșeu în piață, deșeu care trebuie gestionat de cineva. Pe banii cui? Cine plătește pentru cantitatea de deșeu excedentar care se regăsește în piață? Și mai ales, cine este obligat să facă gestiunea acelei cantități? În afară de Eco Anvelope, mai sunt importatori care-și îndeplinesc obligația singuri. Și aici ar trebui definit, ce înseamnă aceasta? Te autorizezi pentru colectare, faci colectare, transferi altuia colectarea?

Fiindcă așa se face de obicei. Un importator se autorizează pentru colectare, dar el nu face colectarea, o transferă către un colector, care-i furnizează niște documente acoperitoare. Din punct de vedere al fluxului de documente e perfect legal, dar ca și practică nu este în regulă, fiindcă se ajunge ca un colector să facă concurență neloială societății de gestiune. El face cam același lucru pe care-l face societatea de gestiune, dar fără a fi autorizat și controlat de Ministerul Economiei, sau mai nou de Fondul pentru Mediu, și fără a avea obligația de a fi prezent în întreaga țară, etc.

El, colectorul, își permite astfel să plătească pentru deșeu, cu toate că anvelopa este un deșeu cu valoare negativă.

Nu cred că vor apărea alte societăți de preluare de responsabilități. Dacă legislația va fi una corectă și eu cred că așa va fi, se va înțe-lege că nu-și prea mai au rostul alte societăți.

Care ar fi scopul acestor organizații?

Având în vedere că ele ar trebui să fie organizate și să acționeze în același mod ar trebui oare să facă gestiune cu un preț mai mic? Da, dar asta se poate întâmpla numai dacă se mărește volumul de anvelope și la Eco Anvelope. Putem scădea ecovaloarea în momentul în care crește volumul, pentru că cheltuielile de regie, cheltuielile fixe se distribuie altfel pe o cantitate mai mare.

Oricine va veni și va gestiona mai puțin, cu același număr de salariați, va avea cheltuieli mai mari. Pentru că cheltuielile fixe vor reprezenta un procent mai mare decât al nostru pe tonă.

Ce câștigi dacă faci o societate de gestiune? Ai numai obligații. În plus se vor confrunta cu aceleași probleme cu care ne confruntăm și noi, cu neplata, cu lipsa încasărilor la termen... Noi credeți că încasăm sută la sută din cât facturăm? Avem procese, avem rezilieri de contracte și așa mai departe.

ecologic: Se reciclează anvelopele scoase din uz? Și cât se valorifică energetic?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: În Legea gestionării deșeurilor se spune că anvelopele uzate ar trebui să ajungă cu prioritate spre industria de reciclare a deșeurilor. Da, dar nu se spune că este și obligatoriu. Nimic nu merge pe principiul că este prioritar. Va merge dacă va fi obligatoriu sau dacă reciclarea anvelopelor va fi susținută, fie printr-un program, fie printr-o subvenție.

Nu există nici ținte și nu există nici facilități care să recicleze anvelopele.

Există cereri sporadice, sezoniere, de granule de anvelope. Piroliza este o metodă acceptată de reciclare a anvelopelor, dar este o metodă care se află încă în faza de pionierat. Sunt câteva instalații în România, dar care au capacități mici, de maximum 1000 de tone pe an, iar tehnologia este una învechită și rudimentară.

În contrapartidă, industria de ciment a investit în infrastructură și a reușit să ofere servicii de coincinerare pentru toate tipurile de deșeuri. Ei pot valorifica energetic cantități de anvelope uzate, până la de trei ori mai mari decât putem noi furniza.

ecologic: Atingerea țintelor de gestionare a deșeurilor de anvelope este o problemă pentru Eco Anvelope?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Nu! Până în acest moment nu avem vreun semnal în acest sens. Și anul trecut ne-am confruntat cu o situație paradoxală. Avem anvelope în piață mai multe decât am avea nevoie. Există deșeu în piață mai mult decât avem noi de colectat și de gestionat. Fiindcă există import second hand, există import pe persoană fizică, care nu se gestionează. Anvelopele second hand aduse se uzează într-un timp mai scurt decât o anvelopă nouă. De aici un aflux de deșeuri în piață. Prin urmare nu avem niciun fel de problemă în atingerea țintelor. Ba mai mult, colectorii ne cer să mărim cantitățile pentru că ei la rândul lor sunt solicitați să ridice de la generatorii cu care au contract cantități de deșeuri mai mari decât necesarul nostru. Spun „necesar“ pentru că noi estimăm cantitățile de deșeuri ce ar trebui colectate, funcție de cantitatea de anvelope care s-a pus în piață de către clienții noștri şi nu în funcţie de totalul pieței.

Cuptor la un operator din industria cimentului

ecologic: Când devine o anvelopă deșeu, care este profilul minim pe care-l poate avea o anvelopă pentru a putea fi folosită?

Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Gradul de uzură acceptat, este o altă problemă. În legislația noastră o anvelopă nu mai e corespunzătoare dacă are sub un milimetru virgulă... Ori asta înseamnă că e o pingea. Și Germania este în Uniunea Europeană și la ei profilul minim acceptat este de 4 mm. La noi de ce nu poate să fie să spunem de 3 mm în loc de 1,6 mm!

E vorba de legislația noastră internă și de grija pe care o avem noi pentru șoferi și pietoni. De ce nu se impune o normă de acest fel? Pentru a proteja importul de anvelope second hand, pentru a proteja specula?

Totul depinde de Ministerul Transporturilor și de cei care sunt implicați în elaborarea normelor de siguranță a circulației rutiere, fiindcă ei sunt cei care pot lua o decizie în sensul reducerii sau creșterii adâncimii profilului căii de rulare.

În plus România poate deveni din importator un exportator de anvelope. Și Franța, și Italia generează un volum mare de anvelope care au încă un coeficient de utilizare ridicat și care este exportat în țări din Africa, în România și în alte țări în care legislația permite acest lucru. De ce suntem noi importatori de deșeuri în loc să fim exportatori?

Dar asta este o altă discuție, pentru că este o problemă generală, a tuturor tipurilor de deșeuri, care ar trebui să fie tratată la nivel național pentru că din 2016 se vor putea introduce în țară, fără notificare, deșeuri nepericuloase, în vederea depozitării sau valorificării!   Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare