În România colectorii de fier vechi „tratează“ şi deşeurile electrice şi electronice - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

În România colectorii de fier vechi „tratează“ şi deşeurile electrice şi electronice

09 April 2015 - 03:30 PM Reciclare & Recuperare

Punct de colectare a DEEE-urilorDe tratarea deșeurilor electrice și electronice se ocupă multe firme în România. Orice colector de fier vechi poate obține o autorizație de colectare a DEEE-urilor, și de ce nu, de tratare a acestora. Legislația e vagă, învechită și se aplică nu de puține ori funcție de alte criterii decât cele legale. În această situație, organizația de preluare a responsabilităților ECOTIC a luat hotărârea de a se implica activ în îmbunătățirea procesului de autorizare și control a celor care vor să desfășoare activități de colectare și tratare a DEEE-urilor.ecologic

ecologic: Câte firme sunt autorizate pentru tratarea deșeurilor electrice și electronice și cu câte dintre acestea lucrează cu ECOTIC?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: La ora actuală pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului sunt 78 de operatori autorizaţi de agenţiile judeţene pentru tratarea deşeurilor electrice şi electronice, în baza Ordinului nr. 1798/2007.

Noi, ECOTIC, lucrăm cu opt operatori care înseamnă cam 14 puncte de lucru, deci puţin peste 15% din totalul celor autorizați.

Cunoscând şi celelalte organizaţii colective putem spune că sunt maximum 25 de operatori care lucrează cu asociaţiile de preluare de responsabilităţi, ceea ce poate însemna un anumit control al acestor fluxuri de deşeuri.

Judeţul Argeş, unde sunt 14 operatori autorizați, este pe primul loc la autorizări de firme, iar pe locul doi ar fi Bucureştiul, cu şase operatori.

ecologic: Dar aceste societăţi funcţionează? Preiau deşeurile electrice şi electronice, le tratează sau ce se întâmplă cu ele?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: Da, din ce ştim noi, acestea funcţionează foarte bine, preiau astfel de deşeuri, participă chiar la licitaţiile care se organizează în mediul „business to business“.

Problema este că întâlnim un spectru foarte larg de autorizaţii. În unele judeţe întâlnim oamenii capabili la Agenţiile pentru Protecţia Mediului şi vedem autorizaţii foarte clare, în altele autorizațiile sunt și neclare și se dau mult prea ușor.

Din păcate nu se respectă prevederi din Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010, nu mai vorbim despre Directiva europeană care urmează să fie implementată.

Există o anexă cu ce poluanţi trebuie extraşi din echipamentele electrice şi electronice, iar cei de la agenţiile de mediu ar trebui să verifice astfel de lucruri. Când dezmembrezi frigidere, trebuie să raportezi cum extragi freonul din spuma izolantă, cum îl depozitezi şi ce faci cu acesta.

Dragoş Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC

ecologic: Cum și unde fac raportările aceste societăți autorizate?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: Societățile autorizate raportează anual ca şi organizaţiile colective, în baza Ordinului nr. 1223/ 2005, către Agenţia de Mediu. În aceste raportări sunt precizate cantităţile colec-tate de DEEE-uri, cele tratate şi ce rezultată din tratare.

Dar din păcate, la ora actuală nu există și o trasabilitate a elementelor poluante și poate că această lipsă se va rezolva dacă Ordinul va fi îmbunătăţit. Aici cred că şi noi putem să ajutăm, să încercăm să identificăm soluţii.

Personal, eu nu cred că toţi cei 78 de operatori autorizați transmit astfel de raportări, chiar dacă  ordinul de autorizare este clar din punct de vedere procedural, acesta nu prea se aplică.

Din cei 78 pot să spun, fără teama de a greși, că jumătate dintre ei au ca principală activitate colectarea fierului vechi, iar autorizaţia și-au luat-o numai pentru a avea acoperire că au şi electronice în curtea lor.

În România, căruţaşii colectează de la populaţie fierul vechi la grămadă cu deşeurile electronice. O maşină de spălat are şi valoare în fier vechi, iar pentru aceasta nu îţi trebuie acum decât autorizaţia de colectare.

Dintr-o tonă de maşini de spălat rezultă însă mai mult de 10 kg de condensatori cu PCB (compuşi bifenili policloruraţi). Operatorii aceştia le aruncă pur şi simplu în fluxul de fier vechi, iar dacă sunt întrebaţi ce au făcut cu ele, spun că au autorizaţie de tratare şi au rezolvat problema.

ecologic: Dar Garda de Mediu nu le ridică autorizația, atunci cum constată aceste nereguli?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: Aici intervine o altă problemă, fiindcă dacă autorizaţia este ambiguă, inspecţia pe care o fac cei de la Garda de Mediu este pe ceea ce s-a autorizat şi nu pe ceea ce ar fi trebuit să se autorizeze.

Și de aceea noi vrem să realizăm un ghid atât pentru Agenţiile de Mediu cât şi pentru Garda de Mediu, un fel de „checklist“.

Un ghid în care se se regăsească tot ce ar trebui să se verifice atunci când cineva vrea să obţină o autorizaţie sau atunci când se merge în inspecţie. De exemplu, o societate declară că a tratat frigidere, dar nu are nici un recipient pentru agenţii frigorifici și nici recipienți cu uleiul din compresoare extras şi colectat separat. Este clar atunci că a încălcat legea.

Dacă primeşti maşini de spălat şi spui că le-ai tratat, atunci ar trebui să se găsească undeva nişte condensatori cu PCB care trebuie depozitaţi separat şi trimiși la incineratoare speciale. Cel mai important lucru este că trebuie să existe trasabilitate. Ori noi am observat că foarte multe dintre aceste substanţe periculoase sunt trecute ca impurităţi şi aruncate la groapa de gunoi ca şi deşeu menajer.

Punct de colectare a DEEE-urilor

ecologic: Cei din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului ar fi deschişi să colaboraţi în acest proiect?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: În anul 2010 se vorbea la MMAP despre modificarea ordinului de autorizare al operatorilor. Deci această poveste nu este nouă deloc şi cu siguranţă eu nu sunt prima persoană care o semnalează.

Problema e că se dau autorizaţii foarte uşor, ca „pâinea caldă“. Cine are de pierdut? În primul rând cei care îşi fac treaba cum trebuie şi care nu au nicio legătură cu piaţa neagră sau cu alte activităţi de acest fel. Dar în același timp noi toţi avem de pierdut deoarece poluanţii, freonul sau uleiurile cu PCB ajung în mediul înconjurător și distrug râurile şi fauna. Cred că acum toată lumea trebuie să înţeleagă că DEEE-urile sunt periculoase.

ecologic: De ce credeţi că operatorii nu vor să lucreze cu organizaţiile de preluare de responsabilităţi?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: Acum trei-patru ani de zile, noi lucram cu 23 de operatori şi pe puncte de lucru poate erau aproximativ 30, dar în momentul în care am început să cerem evidenţe clare, anumite colaborări s-au terminat. Vroiam să ştim ceea ce intra, ce ieşea şi destinaţia deşeurilor, am început să cerem să se respecte legea pe securitate şi sănătate în muncă, iar când am efectuat anumite verificări la operatorii cu care colaboram, din păcate a trebuit să închidem respectivele contracte. De ce? Angajaţii care lucrau acolo nu ştiau ce drepturi li se cuvin, nu s-au făcut teste de expunere ocupaţională, la dosar toate autorizaţiile pe SSM aveau evaluări superficiale, realizate astfel încât puteai crede că toată lumea lucra la birouri şi nimeni nu intra în contact cu substanţele periculoase din DEEE. Noi ne dorim să găsim o modalitatea de a colabora cu ANPM pentru a schimba această situaţie. Iar ghidul pe care noi dorim să îl facem în următoarele săptămâni, Agenţia îl poate prelua și adapta la procedurile lor de lucru astfel încât ceea ce se va autoriza de acum încolo să se facă altfel.

ecologic: În alte ţări din Europa, cum se obţin aceste autorizări?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: De exemplu, în Belgia entităţile care sunt autorizate să trateze DEEE-uri sunt mult mai puţine raportat la numărul de locuitori, iar acolo este mult mai strict atunci când se emit autorizaţii. În Norvegia, am înțeles că sunt patru mari companii, dar acest lucru nu înseamnă că societăţile mici sau mijlocii nu ar trebui să opereze în acest segment de activitate. În Cehia sunt foarte multe societăţi din domeniul DEEE care folosesc persoanele cu probleme sociale în activităţile de dezmembrare a deșeurilor electronice, însă doar pe cele care se pot desface cu uşurinţă şi nu conțin elemente poluante precum produsele din IT. În România, operatorii care lucrează pe fier vechi sunt autorizaţi şi pe deşeurile electronice.

ecologic: Credeţi că veţi avea parte şi de o susţinere din partea celorlalte organizaţii de preluare de responsabilităţi?

Dragos Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC: Probabil o parte dintre acestea vor susţine acest demers al nostru, iar o parte mai puţin, pentru că a îngrădi în sensul bun ceea ce se întâmplă cu unii operatori, s-ar putea să nu fie pe placul lor.   Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare