Modificări privind colectarea DEEE - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Modificări privind colectarea DEEE

10 May 2015 - 11:39 AM Reciclare & Recuperare

Guvernul a aprobat la începutul lunii aprilie a.c. prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 5/2015 o serie de măsuri referitoare la noi standarde de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) prin care se extinde domeniul de aplicare al colectării, reutilizării şi reciclării EEE uzate, atât în sfera echipamentelor utilizate de consumatori casnici, cât şi în cea a utilizatorilor profesionali, incluzând sistemele de iluminat şi panourile fotovoltaice.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsurile cuprinse în OUG aprobată de Guvern, transpun în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 2012/19/UE a Parlamentului şi a Consiliului European.

În materie de colectare selectivă, ordonanţa înlocuieşte actuala ţintă, de 4 kg DEEE pe cap de locuitor, cu o formulă procentuală reprezentând între 40-45% din cantitatea de EEE introduse pe piaţa naţională. Începând cu 14 august 2015, ţintele de valorificare şi reciclare a DEEE cresc anual cu câte 5%, în aşa fel încât, în a doua etapă de acţiune care va începe în anul 2021, rata de colectare minimă care va trebui realizată anual va creşte la 65% din cantitatea de EEE introdusă pe piaţă în cei trei ani precedenţi.

Responsabilitatea finanţării gestionării DEEE revine integral producătorilor, care trebuie să finanţeze colectarea DEEE-urilor de-a lungul întregului flux, inclusiv de la gospodăriile particulare, conform principiului „poluatorul plăteşte“.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare