În 2014 cantităţile reciclate de la populaţie au crescut cu 55% datorită investiţiilor industriei - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

În 2014 cantităţile reciclate de la populaţie au crescut cu 55% datorită investiţiilor industriei

10 May 2015 - 12:46 PM Reciclare & Recuperare

Colectarea deşeurilorEco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde“ în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje de la producători şi importatori, a reciclat anul trecut 54.126 tone de deşeuri de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei, cu 55% mai mult decât anul anterior.

„Cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate de la populaţie au crescut an de an, în principal datorită contribuției membrilor Eco-Rom Ambalaje la realizarea unui sistem eficient de colectare separată. Investiţiile noastre pentru acest sector s-au ridicat anul trecut la aproximativ 10 milioane de lei - acestea incluzând costurile de colectare, sortare și transport al deșeurilor către fabricile de reciclare, investițiile în infrastructura de colectare separată și în campaniile de informare a populației privind importanța reciclării deșeurilor de ambalaje”, a declarat Sorin Cristian Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje.

Investiţiile industriei au determinat extinderea hărţii naţionale de colectare separată a deşeurilor de ambalaje: de la 464 de localităţi în 2013, la 527 de localităţi la finalul anului 2014. În prezent, aproximativ 50% din populaţia României – circa 9,4 milioane de români – pot colecta separat deşeurile de ambalaje prin serviciul dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați.

Cantităţile de ambalaje reciclate de la populaţie sunt doar o parte din totalul realizat de Eco-Rom Ambalaje. În anul 2014, organizaţia a susținut reciclarea a 376.094 tone de deşeuri de ambalaje provenind atât din gospodării, cât şi din sectoarele comerciale şi industriale. Această cantitate reprezintă 60% din totalul ambalajelor puse pe piaţă de companiile membre, respectiv 623.860 tone.

Membrii Eco-Rom Ambalaje susţin 62% din reciclarea ambalajelor în România

,,Raportându-ne la ultimele statistici naţionale*, membrii Eco-Rom Ambalaje - producătorii şi importatorii de bunuri ambalate - susţin 62% din reciclarea ambalajelor în România. Acest lucru înseamnă că, de 12 ani, această industrie contribuie substanţial la îndeplinirea obligaţiei naţionale de reciclare. Dacă în prezent îndeplinim obligația legală actuală de reciclare a 55% din ambalajele puse pe piaţă, la nivel european se preconizează creşterea acestui procent până la 80% în 2030”, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

La finalul anului 2014, portofoliul de clienţi al Eco-Rom Ambalaje se ridica la 3.056 de companii, în creştere cu 7% faţă de anul 2013. Aceste companii au investit, prin Eco-Rom Ambalaje, în infrastructura de colectare separată şi în campanii de informare şi programe educaţionale despre importanţa reciclării deşeurilor de ambalaje cu 52% mai mult decât minimul impus legal.

Pentru anul 2015, Eco-Rom Ambalaje și-a propus reorientarea suportului logistic către zonele cu potenţial crescut în ceea ce priveşte atingerea performanţei în sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje. Printre priorităţile organizaţiei se numără eficientizarea tuturor investițiilor în sistem - atât cel al circuitului industrial-comercial, cât și cel pentru populație - dar și continuarea campaniilor și programelor naţionale: Oraşul Reciclării, Laboratorul Verde al Reciclării, Ecollect, Ecolimpiada elevilor.

*Conform ANPM, în 2012 au fost reciclate în România 601.800 tone de deşeuri de ambalaje.

Grafice privind cantităţile de ambalaje

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO - ROM AMBALAJE SA este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate. Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu.

Aportul industriei s-a ridicat la 43.440.065 milioane de lei în anul 2014.

Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. Organizația implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje generate în sectoarele industrial-comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei (sistemul cu containere și saci), care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2005-2006 Eco-Rom Ambalaje a demarat primele proiecte-pilot din România dedicate colectarii separate a deşeurilor de ambalaje generate în gospodărille populaţiei din 14 localități, prin intermediul a câte 10 puncte de colectare în fiecare oraș. Ulterior a realizat un model de parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, parteneriate care s-au extins anual, la finalul anului 2014 cuprinzând 527 de localităţi. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităților locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA), membru al PRO Europe şi International Solid Waste Association (ISWA).

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare