Mai puţin de 16% din DEEE-uri sunt reciclate sau reutilizate la nivel mondial - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mai puţin de 16% din DEEE-uri sunt reciclate sau reutilizate la nivel mondial

10 May 2015 - 12:56 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri la groapa de gunoiÎn anul 2014, din cantitatea de echipamente electrice şi electronice casate la nivel mondial, şi anume 4,8 milioane de tone, mai puţin de 16% a fost reciclată sau reutilizată în mod corespunzător, iar acest rezultat nu este deloc unul îmbucurător, se poate spune chiar un rezultat ruşinos având în vedere că este vorba despre un procent la nivel global.

Universitatea Naţiunilor Unite, organizaţie academică internaţională cu sediul la Tokyo, care funcţionează sub egida ONU, a lansat un raport nou intitulat „Monitor Global privind deşeurile electrice şi electronice din anul 2014: Cantităţile, fluxurile şi resusele“ în care este precizat faptul că anul trecut, aproximativ 60% dintre aceste produse sunt echipamentele electrice şi electronice utilizate în bucătărie, baie şi maşini de spălat rufe, în timp ce dispozitive de genul telefoane mobile, calculatoare şi imprimante au reprezentat o cantitate de 7%. Mai exact cantităţile de DEEE-uri pe anul 2014 au reprezentat: 12,8 milioane de tone de echipamente mici (aspiratoare, cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine, camere video şi aparate de ras electrice), 11,8 milioane de tone de echipamente mari (maşini de spălat rufe, uscătoare de haine, maşini de spălat vase, sobe electrice şi panouri fotovoltaice), 7 milioane de tone de echipamente de răcire şi congelare, 6,3 milioane de tone de televizoare şi monitoare, 3 milioane de tone de echipamente ICT mici şi un milion de tone de lămpi.

Acest tip de deşeu reprezintă aproximativ 52 de miliarde de dolari din potenţialul resurselor reutilizabile al SUA. Raportul Universităţii Naţiunilor Unite a estimat că deşeurile electrice şi electronice aruncate în anul 2014, conţineau aproximativ 16.500 de kilotone de fier, 1.900 de kilotone de cupru şi 300 de tone de aur, precum şi cantităţi semnificative de argint, aluminiu şi paladiu. Din acest punct de vedere, DEEE-urile produse în anul 2014 au o valoare de aproximativ 48 de miliarde de euro.

Norvegia este ţara care generează cea mai mare cantitate de deşeuri raportată la numărul de locuitori - 28,4 kg, urmată de Elveţia (26,3 kg) şi Islanda (26,1 kg). La polul opus se situează regiunea din estul Africii, unde există, anual, 1,7 kg de deşeuri electrice şi electronice pentru fiecare locuitor.

Deşeurile electrice şi electronice din anul 2014 conţin însă şi 2,2 milioane de tone de compuşi periculoşi precum mercur, cadmiu sau crom, ceea ce înseamnă că sunt şi o „mină toxică“, a declarat David Malone, secretar general adjunct al ONU, insistând asupra necesităţii unei gestionări extrem de atente a acestora. Specialiştii estimează că în anul 2018, pe întreaga planetă, se vor produce în jur de 50 de milioane de tone de e-deşeuri, potrivit Agerpres.

În anul 2014, potrivit acestui raport doar două ţări, China şi SUA au aruncat aproximativ o treime (32%) din cantitatea totală de deşeuri electrice şi electronice generate la nivel mondial.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare