ECOTIC a invitat producătorii de EEE într-un traseu inedit în Parcul Natural Comana - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

ECOTIC a invitat producătorii de EEE într-un traseu inedit în Parcul Natural Comana

08 June 2015 - 05:10 PM Reciclare & Recuperare

Vizită în Parcul Natural Comana, din județul GiurgiuÎn data de 24 aprilie 2015, ECOTIC a organizat o vizită inedită pentru producătorii EEE pe care îi reprezintă într-unul dintre cele mai frumoase și curate parcuri naturale din țară: Parcul Natural Comana, din județul Giurgiu.

Sunt o serie întreagă de proceduri și procese în munca ECOTIC, în colaborarea pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului cu producătorii noștri. În luna aprilie a acestui an, am decis că e timpul să evadăm din birouri și să vedem la fața locului pentru ce muncim, pentru ce urmărim și analizăm la virgulă tot ce facem zi de zi cu deșeurile pe care le gestionăm.

Am plecat în Parcul Natural Comana, alături de producătorii noștri și de partenerii cărora le mulțumim. Printre păsări și flori, apă și cer senin, păduri curate și verzi, e imposibil să nu-ți reîncarci nu numai mintea și sufletul, ci și determinarea de a face în continuare treaba pentru obiectivul pe care ni l-am asumat de la început: pentru un mediu curat!

Ecotic împărtăşeşte din experienţa saECOTIC și Municipalitatea Iași aduc din Norvegia cunoștințe prețioase și bune practici de colectare și reciclare DEEE

În luna mai a acestui an, ECOTIC, prin directorul sau operațional, Nicoleta Lazăr, a condus un schimb de experiență româno-norvegian la nivelul municipalităților din Iași, respectiv Oslo și Drammen, scopul fiind expunerea directă a părții române la experiența de durată și eficiența sistemelor norvegiene de colectare, reciclare și valorificare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Schimbul de experiență din Norvegia face parte dintr-un program mai amplu dedicat creșterii competitivității economiei verzi în România, Steps for WEEE, dezvoltat de ECOTIC și cofinanțat de Norway Grants.

Programul își propune înființarea în România a unui centru municipal de colectare, pe model vest-european, iar municipalitatea care a răspuns pozitiv inițiativei ECOTIC a fost cea a Iașiului. Deplasarea din Norvegia a fost unul dintre pașii necesari pentru ca structurile relevante din România - la nivel de autorități publice locale și de mediu, infrastructură de salubritate - să aibă experiența nemijlocită a ceea ce poate însemna eficiența pe parcursul întregului ciclu de scoatere din circuit a unui DEEE: de la colectare până la valorificarea componențelor acestuia.

Mulţumim Primăriei Municipiului Iași, Salubris Iași și ADIS pentru deschiderea și disponibilitatea dovedite. A fost un pas important spre obiectivul nostru de a ajuta la clădirea unei Românii curate.

WEEELabexDiana Grosu a devenit al doilea auditor WEEELABEX al ECOTIC și al treilea din România

Luna mai vine cu încă o veste bună pentru ECOTIC și pentru bunul mers al colectării și reciclării DEEE în România: Diana Grosu a devenit auditor WEEELABEX în urma participării la un curs de specialitate în Praga. Diana devine, astfel, parte dintr-o echipă restrânsă și valoroasă de auditori WEEELABEX în România.

Standardul WEEELABEX în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a apărut relativ recent, în 2013, și a venit ca o necesitate în stabilirea unor cerințe clare și mult mai eficiente în operațiunile din fluxurile DEEE. Menirea implementării acestui standard este aceea de a limita poluarea în operațiunile de colectare-reciclare DEEE, de a asigura siguranța și sănătatea oamenilor implicați și de a crește eficiența în recuperarea materialelor rezultate în urma proceselor de reciclare.

ECOTIC și-a asumat să transpună cerințele WEEELABEX, la nivel contractual, în relație cu operatorii implicați în tratarea DEEE. Astfel, întregul ecosistem al operațiunilor de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice își mărește gradul de eficiență, transparența și, într-un final, de respect față de scopurile esențiale: protecţia mediului și crearea unei infrastructuri pe care să crească o Românie curată.

Auditorii WEEELABEX sunt cheia acestui sistem îmbunătățit de management, căci ei sunt cei care verifică și evaluează conformitatea acțiunilor tuturor operatorilor pentru următoarele procese de tratament: aparate de uz casnic de mari și mici dimensiuni, echipamente cu tuburi catodice, ecrane plate și echipamente cu transfer termic.

Îi urăm succes colegei noastre în misiunea de a lucra pentru un mediu curat!

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare