Greenlamp Reciclare a prezentat împreună cu Asociaţia Recolamp traseul reciclării, alături de jurnalişti şi bloggeri - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Greenlamp Reciclare a prezentat împreună cu Asociaţia Recolamp traseul reciclării, alături de jurnalişti şi bloggeri

08 June 2015 - 05:16 PM Reciclare & Recuperare

În vizită la GreenlampGreenlamp Reciclare este singurul reciclator din România care tratează deşeurile de echipamente de iluminat uzate folosind un proces tehnologic avansat de distilare destinat recuperării mercurului provenit din pudra fluorescentă colectată din lămpile fluorescente, lămpile cu vapori de mercur şi din lămpile cu descărcare de intensitate înaltă (HID).

Prin Directiva 2002/96/CE, la nivelul Uniunii Europene au fost luate măsuri menite să prevină generarea de deşeuri provenite din echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi să promoveze reutilizarea, reciclarea şi alte forme de valorificare a acestora. Transpunerea în legislaţia naţională română a fost realizată prin OUG nr. 5/2015 privind deşeurile provenite din echipamente electrice şi electronice. Conform acestor acte normative, cu toate modificările ulterioare, se interzice abandonarea, înlăturarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

Recolamp este o asociaţie non-profit care are ca obiect de activitate colectarea şi reciclarea deşeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate în condiţii de siguranţă.

Deşeurile colectate de către Recolamp în anul 2014, 476.191 de tone, au fost valorificate în fabrica de reciclare Greenlamp Reciclare, companie membră Green Group, la Buzău şi în Ungaria, de către compania Avarem (datorită proiectului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România privind colectarea deşeurilor din surse de lumină, ce asigură reciclarea becurilor colectate în cele patru judeţe din România aflate la graniţa cu Ungaria).

Recolamp a organizat în data de 21 mai o vizită de lucru împreună cu 10 jurnalişti ai presei naţionale în fabrica Greenlamp, unde cei prezenţi au avut posibilitatea de a observa cum sunt sortate şi reciclate echipamentele de iluminat uzate. Echipamentele de iluminat uzate au un dezavantaj major pentru că ele conţin gaze rare şi metale grele, periculoase pentru mediu şi sănătate.

Marius Costache, directorul executiv al Greenlamp a declarat: „În fiecare an, cantităţi de ordinul miilor de tone ajung în depozitele de deşeuri solide şi în incineratoarele de deşeuri din întreaga lume. În ţara noastră, sunt consumate anual peste 7 milioane bucăţi de tuburi fluorescente şi lămpi HID, însă doar o parte ajunge să fie colectată şi reciclată.

Totuşi, un rol pozitiv şi extrem de  important îl are Asociaţia Recolamp, care oferă un flux operaţional de colectare corect pentru ca deşeurile de iluminat să ajungă direct la fabrica de reciclare. Prin sistemele complexe de tratare a deşeurilor (tuburile fluorescente, becurile economice, becurile de iluminat stradal şi cele de exterior) protejăm mediul şi evităm risipa de resurse.“

Greenlamp Reciclare deţine autorizaţia de mediu din decembrie 2010 şi oferă o gestionare şi o reciclare corectă a deşeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare