Platformă online între cetățenii responsabili şi infrastructura de colectare inteligentă SIGUREC - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Platformă online între cetățenii responsabili şi infrastructura de colectare inteligentă SIGUREC

01 July 2015 - 02:13 PM Reciclare & Recuperare

În urmă cu aproximativ 12 ani, la Buzău, un întreprinzător din Taiwan, Clement Hung, deschidea prima fabrică de reciclare a PET-urilor din România, GreenTech. După numai câțiva ani tot el punea bazele altor patru mari firme de reciclare, GreenFiber, GreenWEEE, GreenLamp și GreenGlass Recycling. Gama de servicii oferite de Green Group este completată de Total Waste Management, societate afiliată grupului, specializată în managementul deșeurilor. Aceste șase societăți constituie acum baza celui mai puternic grup de reciclare care își desfășoară activitatea în România, Green Group.

ecologic: Care credeți că sunt problemele de mediu cu care se confruntă în prezent omenirea prin prisma faptului că sunteţi fondator a numeroase firme care activează în industria verde?

Clement Hung, CEO Green Group: Fiecare dintre noi trebuie să adopte soluțiile durabile ca un mod de viață, dacă ne dorim ca pe termen lung să avem un nivel de viață mai bun. Deschideți ochii și observați că ritmul accelerat de degradare a mediului din ultimele decenii pune în pericol bunăstarea globală. În fiecare zi ne confruntăm cu probleme legate de sustenabilitatea mediului, inclusiv de schimbările climatice. Uitați-vă la miile de pagube provocate recent de valul de căldură din India; încălzirea globală este strâns legată de creșterea fără precedent a emisiilor de carbon, cât de sustenabilă poate fi aceasta pentru viețile noastre în deceniile care urmează?! Anul 2015 se preconizează a fi cel mai călduros an din istoria documentată a planetei noastre. Conștientizarea faptului că emisiile de carbon sunt foarte nocive pentru omenire, nu este suficientă; trebuie să înțelegem că stă în puterea noastră să facem o schimbare în favoarea noastră. Împreună cu părțile interesate trebuie să dezvoltăm și să promovăm cultura dezvoltării durabile a mediului.

ecologic: Care este legătura dintre activitatea de reciclare pe care o desfășoară Green Group și emisiile de carbon și cum relaționează cu inovația și dezvoltarea durabilă?

Clement Hung, CEO Green Group: Pentru a înţelege mai bine care este comportamentul asupra mediului al unui produs pe care îl consumăm, trebuie să avem în vedere întreaga sa durată de viață. O analiză a ciclului de viață (life cycle assessment - LCA) al unui televizor sau a unei sticle de bere are în vedere resursele, energia și emisiile generate, din faza de proiectare și producție, până în stadiul final - end of waste - inclusiv faza de reciclare. Să ne uităm de exemplu la sticlă: în forma în care se regăsește nu are un impact negativ asupra mediului, dar mineritul, transportul materiilor prime și procesul de producție a sticlei contribuie la creșterea emisiilor de carbon. În aceste condiții, este necesară diminuarea producției de sticlă nouă și implicit a transportului, acest obiectiv putând fi îndeplinit prin reciclarea sticlei, care a fost deja produsă, utilizată și colectată în vederea reciclării, dar care a ajuns în gropile de gunoi din cauza lipsei de eficiență a sistemului de colectare a deșeurilor de ambalaje și a mecanismelor de piață care permit producătorilor să achiziționeze materii prime la un preț mai scăzut decât ar costa pregătirea sticlei pentru reciclare. Prin amestecarea cioburilor din sticlă reciclată cu materiale virgine se poate obține o reducere a energiei consumate pentru topirea sticlei, rezultând o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de aproximativ 315 kg la o tonă de sticlă.

Consumatorii trebuie să fie conștienți de impactul negativ pe care îl au emisiile de carbon și de faptul că fiecare kilogram de CO2 gestionat incorect afectează calitatea vieții, urmând a avea un impact și mai puternic asupra generațiilor viitoare. Același lucru se întâmplă cu toate resursele pe care le „consumăm“, fie ele electronice, ambalaje, mobilă, haine sau orice altceva. Eforturile depuse în vederea reducerii amprentei de CO2 printr-un ciclu de reciclare corect, reprezintă o problemă de responsabilitate; dar cetățenii trebuie să fie conștienți de impactul pe care îl au acțiunile lor și să li se pună la dispoziție o infrastructură adecvată pentru a deservi un comportament pozitiv. Consider că platforma inovatoare dezvoltată de noi creează practic o punte de legătură între comportamentul responsabil al cetățenilor și prin urmare, rezultatele acțiunilor lor asupra reducerii emisiilor de carbon.

Platforma SIGUREC

ecologic: Sub ce formă se prezintă această inovație și cum îi integrează pe cetățeni în procesul de colectare și reciclare a resurselor cu valoare post-consum?

Bonul eliberatClement Hung, CEO Green Group: Ca proces individual, reciclarea nu este suficientă pentru a obține efecte pozitive în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 în ultima fază a ciclului de viață a produsului. Reciclarea este esențială, dar trebuie să fie completată de un nivel minim de emisii în procesul de colectare a resurselor post-consum. Acest obiectiv este atins atunci când resursele parcurg cel mai scurt traseu și merg de la generator direct la fabricile de reciclare, altfel nivelul emisiilor de carbon poate depăși chiar nivelul economiilor obținute în urma procesului de reciclare. Trebuie să fim oneşti și să avem o abordare integrată și optimă în această privință, dacă dorim să fim eficienți. Acesta este motivul pentru care Green Group a introdus inovația în procesul de colectare a resurselor de uz casnic post-consum, acompaniată acum și de o aplicație on-line care permite cetățenilor din mediul urban nu numai să apeleze telefonic, ci şi să gestioneze acțiunile de reciclare direct de pe smartphone-ul sau computerul personal.

Această platformă online face legătura între cetățenii responsabili din mediul urban şi infrastructura de colectare inteligentă reprezentată de SIGUREC IN, SIGUREC Mobil și SIGUREC Prime. Totodată, recompensează și informează utilizatorii cu privire la reciclarea inteligentă. Cetățenii fie pot să aducă materiale reciclabile la stațiile SIGUREC IN sau SIGUREC Prime situate în lanțuri de magazine Carrefour, Auchan, Cora și Lidas, fie pot apela telefonic serviciul SIGUREC Mobile pentru ca materialele reciclabile de uz casnic să fie colectate direct de acasă. În orice caz, cetățenii vor primi un voucher în schimbul resurselor reciclabile, a căror valoare poate fi răscumpărată atunci când fac cumpărături în lanțurile de magazine menționate. De asemenea, se poate dona valoarea rambursată pentru o cauză socială, direct printr-un ONG partener afiliat SIGUREC, cum ar fi Hospice Casa Speranței.

Pentru cei familiarizaţi cu rețelele sociale, platforma online SIGUREC are aplicația Facebook complet integrată. Este suficient să aveți un cont de Facebook, apoi scanați codul QR sau codul digital și puteți deveni membru al comunității SIGUREC. Astfel, veţi primi o recunoaștere imediată a eforturilor de reciclare în cadrul comunităţii, veți fi recompensat și veți obține acces la ghidul SIGUREC despre ce anume, unde și cum să reciclezi inteligent.

În cele din urmă, efortul de reciclare personal se traduce prin rezultatele personale obținute în direcția diminuării emisiilor de carbon. Cu cât se reduce nivelul emisiilor de carbon, cu atât crește poziția pe care vă situați, iar realizările nu trec neobservate. Veți deveni un exemplu al comunităţii online din care faceți parte și veți putea inspira alte persoane să vă urmeze. Fiecare gram de emisii de carbon economisit contează - nu atât de mult pentru blazonul profilului tău de Facebook, ci mai ales pentru calitatea vieții și a respectului de sine. Mai mult de atât, pentru că noi credem cu tărie în valoarea deșeurilor, convertim CO2 în „monedă verde“, care poate fi transformată în bunuri de valoare.

SIGURECecologic: Ce v-a determinat să dezvoltaţi și să implementați o astfel de inovație?

Clement Hung, CEO Green Group: Conform devizei noastre, reciclarea este piatra de temelie a dezvoltării durabile, iar elementele definitorii sunt inovarea și perfecționarea continuă. Avem nevoie de dezvoltare durabilă pentru ca viața noastră să devină mai bună, în timp ce resursele sunt protejate și utilizate cu înțelepciune. Procedând astfel, îmbunătăţim economia şi salvăm mediul înconjurător, două părți fundamentale ale bunăstării sociale. Pe lângă pasiune, am investit peste 100 de milioane de euro în ceea ce reprezintă astăzi cel mai mare parc integrat de reciclare din Europa Centrală și de Est, utilizând cele mai bune tehnologii de reciclare disponibile.

Green Group se mândrește cu un număr de 1.855 de angajați, cu ajutorul cărora a reușit să atingă în 2014 o cifră de afaceri de 148 milioane de euro, contribuind astfel la bugetul de stat al României cu suma de 22 milioane de lei. În 2014 am utilizat numai 66.000 de tone de resurse reciclabile colectate din România, în timp ce alte 40.000 de tone au fost importate.

Prin investițiile noastre am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru industria locală de reciclare, dar tot ne confruntăm cu una dintre cele mai îngrijorătoare realităţi din România: în prezent colectarea deșeurilor reciclabile post-consum este incapabilă să furnizeze cantitățile necesare pentru desfășurarea optimă a operaţiunilor industriale şi pentru a avea un impact real asupra reducerii emisiilor de carbon. De exemplu, fabrica noastră de reciclare a ambalajelor de sticlă, care și-a început activitatea în decembrie 2013 și în care am investit 5 milioane de euro, deși dispune de cele mai performante utilaje și respectă pe deplin criteriul „End of Waste“, se zbate să supravieţuiască și să devină competitivă din lipsa cantităților necesare pentru procesare, în timp ce ambalajele de sticlă post-consum nu sunt deloc colectate, sfârşind în gropi de gunoi şi poluând mediul înconjurător. În mare parte aceasta este situația întregii industrii de reciclare din România. Autoritățile române cunosc această situație, însă resursele bugetare publice și locale disponibile sunt încă limitate, iar deciziile politice nu sunt luate întotdeauna la timp pentru a îmbunătăți ceea ce noi credem că ar trebui să fie o prioritate națională.

Principiul SIGUREC

La început am reușit să facem acest lucru în limitele resurselor proprii și cu sprijinul acționarilor noștri. Prin implementarea unor soluții inovatoare și cu sprijinul cetățenilor responsabili, încercăm să transformăm operațiunile pe care le desfășurăm în procese ecologice, eficiente economic și de responsabilitate socială. Astfel, am dezvoltat SIGUREC - o platformă inovatoare, de tehnologie înaltă pentru colectarea materialelor reciclabile provenite din uzul casnic.

Această soluție inovatoare, cu potențial ridicat de a implica și educa cetățenii, a calificat Green Group pentru a primi finanțare din partea Guvernului Norvegiei prin intermediul Fondurilor Norvegiene, un program gestionat de Innovation Norway. În cadrul programului de finanțare, am primit vizitele unor experți din Norvegia și am organizat un eveniment la care a participat și Ambasadoarea Norvegiei în România. Am primit un răspuns pozitiv din partea tuturor, iar SIGUREC a fost recunoscut ca o „inovație verde“ nu numai pentru România, dar și pentru Europa.

Olimpiadele SIGUREC

ecologic: Dacă ar trebui să numiţi o provocare majoră a industriei de reciclare actuale, care să vă concentreze preocuparea asupra viitorului apropiat, care ar fi aceea?

Clement Hung, CEO Green Group: Considerăm că suntem niște profesioniști dedicați, cu experiență fără egal în tratarea și reciclarea deșeurilor din România. Ceea ce captează cu adevărat preocuparea noastră este lipsa de performanţă a sistemului actual de colectare separată a deșeurilor de ambalaje şi DEEE-urilor. Companiile de salubritate care se ocupă de aceste operațiuni sunt sub-capitalizate; acestea pur și simplu nu pot face față țintei actuale de colectare pe minim patru fluxuri separate de deșeuri de ambalaje.

Dna. Tove Bruvik Westberg Ambasadorul Norvegiei în România, Anna Larsson, expert în Managementul Deşeurilor în cadrul Green Business Norway, Constantin Cristea, director general Total Waste Management și Mariana Ionescu, director Cabinet Ministru

Impactul imediat al acestei colectării defectuoase este contaminarea resurselor reciclabile și implicit rezultate negative atât în emisiile suplimentare de CO2 generate în faza de tratare, cât și în costul suplimentar al unei astfel de operațiuni. Per total, operațiunile industriale pe care la desfășurăm depășesc limita sustenabilității economice, iar această situație nu mai poate continua pentru mult timp.

Sincer vorbind, de ani de zile ne confruntăm cu competiția în creștere care vine din Asia și Turcia. Clienţii noştri importanți din Europa de Vest, care utilizează fibrele noastre de poliester în produsele lor ne-au informat deja despre calitatea din ce în ce mai bună a produselor din Asia.

Prin urmare, nu putem concura cu prețurile lor, dacă nu vom reuși să obținem de acum înainte o calitate și mai bună a fibrelor.

De aceea, am direcționat eforturile și resursele noastre pentru a crea sistemul complementar de colectare SIGUREC, care poate îmbunătăţi în timp performanța sistemului global de colectare a deșeurilor reciclabile. Avem convingerea că putem realiza o sinergie inteligentă cu societățile de salubritate responsabile, de pe urma căreia toţi vor beneficia.

Contul utilizatorului

ecologic: Ați menționat faptul că inovația și îmbunătățirile continue sunt factori importanți pentru dezvoltarea Green Group. Ce alte proiecte pregătiți pentru viitor?

Clement Hung, CEO Green Group: De ani buni, grupul nostru a încercat să găsească o formulă sustenabilă pentru a extrage cea mai bună valoare posibilă din reciclabilele colectate, care sunt de slabă calitate. Până acum, am făcut față acestei provocări și am reușit să dăm o valoare economică substanțială unor materiale de calitate foarte slabă care ajungeau la noi prin sistemul tradițional de colectare separată.

Cu toate acestea, evoluția actuală a pieței ne obligă să schimbăm acest lucru. Competiția globală pe piața produselor reciclate a ajuns la un nivel foarte ridicat. Suntem obligați să intrăm pe lanțul de aprovizionare cu deșeuri alături de furnizorii actuali, pentru a îmbunătăți calitatea materiei prime care ajunge la noi și pe care o procesăm pentru a o transforma în produse.

SIGURECOPACKFurnizorii trebuie să înţeleagă că nu suntem un bancomat care plătește pentru tot ceea ce ei aruncă, indiferent de calitatea pe care ne-o livrează. Suntem într-o luptă cu reciclatorii de pe piața globală care lucrează cu tehnologii mai avansate și sunt susţinuți de „taxa depozit“ colectată prin automatele pentru deșeuri (Reverse Vending Machines), care sunt integrate în infrastructura de colectare. Astfel, ei au la dispoziție materie primă de o bună calitate din care produc fibră sau ambalaje alimentare, produse cu care Green Group concurează direct.

Astfel, nu putem să stăm și să așteptăm, ci trebuie să transformăm în oportunități situațiile care se ivesc. Grupul nostru este pregătit să investească puternic în acest sistem de colectare (SIGUREC), pentru că este singura cale de a obține materie primă de bună calitate astfel ca industria de reciclare să poată livra produse de top precum tăvițe alimentare din PET sau polimeri compuși.

Tot în această direcție am dezvoltat conceptul SIGURECOPACK, care reprezintă marca ambalajelor colectate inteligent. Inscripționarea acesteia pe eticheta produselor indică sistemul de colectare selectivă SIGUREC și faptul că producătorul  respectiv și-a asumat responsabilitatea recuperării și reciclării ambalajelor produselor sale. În prezent există câteva produse care poartă marca SIGURECOPACK, însă ne dorim ca un număr cât mai mare de producători să adere la inițiativa noastră.

În concluzie, ne vom concentra toate eforturile în acest sistem de colectare, pentru ca industria românească de reciclare să rămână competitivă la nivel european. Pentru a reuși acest lucru, vrem să investim 18 milioane de euro până la finalul anului în tehnologii noi de reciclare, în afară de investițiile în sistemul SIGUREC.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare