Sorin Popescu: „Am reuşit, în ultimii cinci ani, să creştem cu 30% cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate de la populaţie“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Sorin Popescu: „Am reuşit, în ultimii cinci ani, să creştem cu 30% cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate de la populaţie“

01 July 2015 - 02:33 PM Reciclare & Recuperare

Eco-Rom Ambalaje este compania deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde“ în România și cea mai importantă organizaţie de preluare a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje de la producători şi importatori. Societatea este cel mai mare investitor în infrastructura urbană de colectare selectivă a deșeurillor, o infrastructură care în ultimii ani a devenit ținta predilectă a căutătorilor în gunoaie. Care sunt problemele cu care se confruntă în general organizațiile de preluare de responsabilități din România, dar și care sunt realizările societății Eco-Rom Ambalaje am aflat de la Sorin Popescu, directorul general al societății.  ecologic

ecologic: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă astăzi o organizație de preluare de responsabilități în domeniul deșeurilor de ambalaje? Există probleme generale, probleme specifice şi naționale?

Eco-Rom AmbalajeSorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Activitatea transferului de responsabilitate a obligaţiilor, aşa cum o spune şi denumirea, depinde de foarte mulţi jucători de pe lanţul ambalajului şi deşeului de ambalaj şi este în strictă legatură cu legislaţia și aplicarea acesteia. Există câteva situaţii care merită menţionate pentru a înţelege disfuncționalitățile cu care ne confruntăm în acest domeniu. Emiterea autorizaţiilor de mediu se face în mod neunitar, iar interpretarea acestora de către autorităţi este diferită. Eco-Rom Ambalaje a implementat o serie de măsuri de control intern prin care cei 200 de colectori din sistemul nostru sunt obligaţi să dovedească, prin documente şi instrumente de monitorizare specifice, trasabilitatea deşeurilor până la reciclator. Este genul de iniţiativă care creează un audit intern privat de verificare, dar care nu poate înlocui activitatea organelor de control abilitate. O procedură de control ar elimina toate suspiciunile din sistem. Am făcut o propunere în acest sens în noua lege pentru ambalaje şi deşeuri de ambalaje către Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar acesta a fost de acord.

O altă problemă cu care ne confruntăm vizează colectarea separată a deşeurilor de ambalaje generate în gospodării. În prezent, fiecare locuitor generează, în medie, 272 kg de deşeuri anual conform Eurostat 2013 - cu 25% mai puţin decât în anul 2012 -, dar din acestea cantităţile de deşeuri colectate separat şi reciclate se menţin la un nivel redus. Cu toate acestea, noi am arătat că se poate!

Datorită eforturilor şi investiţiilor industriei în infrastructura de colectare separată - containere şi saci coloraţi - şi în suportarea parțială a costurilor unui serviciu public de calitate de separare a deşeurilor de ambalaje pentru 45% din populaţia României, am reuşit să convingem 530 de autorităţi locale şi 100 de operatori de salubritate să lucreze împreună cu noi - în condiţiile în care colectarea separată este o obligaţie pentru toate comunităţile încă din 2005. Şi am reuşit, în ultimii cinci ani, să creştem cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate de la populaţie cu o medie anuală de 30%. Acest lucru a fost posibil prin numeroasele proiecte de informare şi educare a populaţiei pentru a separa deşeurile de ambalaje şi suntem convinşi că există din ce în ce mai mulţi oameni dispuşi să colecteze separat. Pentru a menţine acest trend ascendent este absolut necesară aplicarea, în acelaşi timp, a unor instrumente economice precum: taxa la groapă, principiul „plăteşti cât generezi“, penalităţi pentru cei care nu îşi separă deşeurile, legiferarea clară a rolurilor tuturor actorilor din sistem şi transparenţa costurilor pe piaţă.

Colectare selectivă

ecologic: Cantitățile de ambalaje reprezintă un barometru al consumului. Ați sesizat în ultimii ani o creștere sau o scădere a consumului la produsele de bază?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Constatăm într-adevăr că, după câţiva ani în care consumul a fost pe un trend scăzut, în ultimii doi ani s-au înregistrat creşteri de 8 și chiar 24% în cadrul unor industrii din FMCG precum cea alimentară, a băuturilor şi a produselor cosmetice.

Colectarea PET-urilorecologic: Eco-Rom Ambalaje este organizația care a adus colectarea separată în România. Sistemul voluntar, promovat de dvs. este considerat acum de unii puțin depășit. Cum comentați?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Noi am demarat colectarea separată în baza prevederilor legislaţiei, a obligativităţii organizării acesteia de către autoritatea locală şi a obligativităţii populaţiei şi a persoanelor juridice să separe deşeurile, ultimii având şi penalităţi dacă nu o fac, conform reglementărilor în vigoare care datează din anul 2005. Am început ştiind că operaţiunile necesare dezvoltării acesteia, dar mai ales schimbarea comportamentului populaţiei, necesită timp.

Din păcate, în ciuda creşterii anuale a investiţiilor noastre şi a eforturilor de a educa şi conştientiza populaţia, colectarea separată a rămas un sistem voluntar, când de fapt ar trebui să fie un sistem obligatoriu aşa cum este în statele europene performante la capitolul „reciclare“. Constatăm însă că, în teren, încă mai sunt localităţi în care nu există colectare a deşeurilor şi sancţiuni pentru cei care nu au contracte de salubritate, dar şi localităţi, chiar şi urbane, care nu au un sistem propriu-zis de colectare separată - în condiţiile în care anul acesta trebuie ca fiecare localitate să deţină un astfel de sistem. În acelaşi timp, în 33 de judeţe din ţară ar trebui să fim într-un stadiu aproape final de implementare a sistemului de gestiune a deşeurilor - să existe disponibilă infrastructura de colectare separată, la fel şi serviciile necesare. Din păcate, s-a întârziat foarte mult şi nu ştim care este orizontul de timp pentru finalizare.

Susţinem iniţiativele de colectare separată a de-şeurilor de ambalaje, însă trebuie să fim conştienţi că reciclarea nu trebuie să fie un efort pentru populaţie. Trebuie să i se pună la dispoziţie cetăţeanului un sistem accesibil, situat cât mai aproape de casă, şi să identificăm diverse formule prin care el să înţeleagă că gestul separării deşeurilor trebuie să fie un obicei şi nu un gest pentru care trebuie să primească ceva în schimb.

Noi încercăm acest lucru de 10 ani, însă fără implicarea celorlalţi actori nu putem reuşi.

ecologic: Cum credeți că ar putea fi îmbunătățit acest sistem?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Primul pas este aplicarea cu stricteţe a legilor, inclusiv a penalităţilor prevăzute în pachetul legislativ. În plus, există o serie de măsuri care credem că ar trebui aplicate în acelaşi timp, printre care: aplicarea taxei pe groapă, implementarea principiului „plăteşti cât generezi“, dar şi etapizarea obiectivului de reciclare a 50% din deşeurile municipale până în 2020, asemenea modelului de succes aplicat pentru industria producătoare şi importatoare de bunuri ambalate. Susţinem ideea ca toată industria să fie obligată să contribuie transparent la îmbunătăţirea sistemului de colectare separată pentru populaţie, aşa cum o fac membrii Eco-Rom Ambalaje. Promovăm un sistem de colectare separată cât mai aproape de locuinţă, inclusiv cu saci pentru zonele de case şi credem că desfiinţarea ghenelor de la blocurile de peste 8 etaje va contribui la creşterea gradului de colectare separată de la populaţie.

ecologic: Există indivizi care devalizează zilnic aceste containere. Unii le spun acestor oameni „colectori“, alții „amărâți“, oameni ai străzii etc. Ceea ce fac ei este o afacere profitabilă? Cu ce costuri și în folosul cui?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: De anul trecut furtul deşeurilor reciclabile din sistemul public de colectare separată este interzis prin lege şi felicităm oraşele care au luat măsuri coercitive în acest sens. Orașele Ploieşti, Sfântu Gheorghe şi Zalău dovedesc că acest fenomen negativ poate fi oprit, atâta timp cât autorităţile locale se implică şi sancţionează aceste practici.

Revenind la problematică în sine, nu putem vorbi de o afacere, ci de o infracţiune. Care poate aduce profituri minime celor care o practică, dar care aduce prejudicii majore sistemului în sine. Pe lângă devastarea şi distrugerea infrastructurii de colectare separată şi deci pierderea investiţiilor realizate în domeniu, aceste practici ilegale duc la demotivarea populaţiei de a mai colecta separat, care din punctul nostru de vedere este cel mai grav efect. Oamenii care colectează separat în mod frecvent decid să nu mai separe deşeurile tocmai pentru că găsesc un punct de colectare murdar, distrus. În plus, acest fenomen este mai mult decât o problemă de mediu, este şi o problemă socială, „colectorii“ neautorizaţi devenind adevărate reţele.

ecologic: Dacă aceştia fură în special PET-uri, cum stăm la acest capitol? Au scăzut cantităţile colectate de la populaţie? Reciclatorii sunt nevoiţi să importe?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: În sistemul Eco-Rom Ambalaje cantităţile de PET colectate separat şi reciclate de populaţie s-au ridicat anul trecut la peste 9.000 de tone din totalul de 66.100 de tone reciclate în cadrul companiei. Înregistrăm creşteri anuale pentru că am extins numărul de parteneriate şi pentru că PET-ul este, conform sondajelor, în topul deşeurilor separate de către cetăţeni. Dacă nu ar exista furtul din containere, cantităţile înregistrate în acest flux de colectare ar fi mult mai mari. Pe ansamblu, în anul 2014 au fost reciclate 92% din totalul ambalajelor de PET puse pe piaţă în sistemul nostru. Acest lucru se datorează faptului că valoarea de piaţă a acestui ambalaj este una pozitivă și s-au dezvoltat în timp multe capacități de reciclare. În România acestea ajung la aproximativ 100.000 de tone în total acoperind cerințele interne. Faptul că un reciclator și-a realizat o capacitate care să acopere o cerere europeană sau regională nu înseamnă că în România nu se reciclează PET.

Un lucru este însă cert: pentru o calitate bună a deşeului trebuie să colectăm separat mai mult şi mai corect, iar acest lucru nu îl putem face decât printr-un sistem bine pus la punct, situat cât mai aproape de casă.

Deşeuri colectate

ecologic: Care sunt problemele cu care vă confruntați în ceea ce privește colectorii, valorificatorii și reciclatorii cu care lucrați?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: O problemă este creşterea volumului şi a complexităţii documentaţiei pentru asigurarea trasabilităţii deşeurilor pe care trebuie să o facă colectorii cu care lucrăm, ca urmare a faptului că nu există o procedură de control clară pe care noi să o invocăm în relaţionarea cu aceştia. Eco-Rom Ambalaje a realizat un sistem bine pus la punct în acest sens, prin care solicităm tuturor colectorilor şi reciclatorilor de deşeuri de ambalaje o raportare complexă, dar care îi descurajează pe mulţi dintre cei cu care lucrăm - atâta timp cât nu au obligaţii legale clare, valabile pentru toţi care activează pe piaţă.

Principala provocare rămâne însă autorizarea activităţii companiilor de gestiune a deşeurilor care este realizată şi interpretată diferit de către autorităţile competente. Activităţile de gestiune a deşeurilor trebuie să fie autorizate în mod unitar, conform Legii nr. 211/2011. De ani de zile atragem atenţia asupra acestei probleme şi ea încă nu s-a rezolvat. Am făcut câteva propuneri de soluţionare către Ministerul Mediului şi sperăm ca de această dată să se rezolve.

ecologic: Reprezintă deșeurile de sticlă o provocare pentru Eco-Rom Ambalaje?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Deşeurile de ambalaje de sticlă în sine nu reprezintă o provocare, ci mai degrabă recuperarea acestora. Consumul de sticlă în gospodării este redus, iar o parte dintre ambalajele de sticlă sunt refolosite, deci dispersia este mare. Şi în fluxul comercial recuperarea acestui tip de deşeul este adesea dificilă. Iar tuturor acestor aspecte li se adaugă costurile ridicate de gestionare a deşeurilor de ambalaje de sticlă: vorbim de un tip de deşeu cu o greutate mare care trebuie transportat pe distanţe considerabile către puţinele capacităţi de reciclare distribuite neunitar la nivel naţional. Luând în calcul toate aceste aspecte şi ţinând cont că preţul pe piaţă al deşeului de ambalaj de stică depinde de calitatea acestuia, Eco-Rom Ambalaje menţine constant legătura cu partenerii locali, prin responsabilii regionali, astfel încât să ne asigurăm că deşeurile de sticlă colectate separat corespund cerinţelor de calitate impuse de reciclatori.

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalajeecologic: Cum apreciați legislația din domeniu?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Legislaţia este în acest moment nearmonizată şi insuficientă. Ne referim aici în primul rând la lipsa unei clarificări a mai multor aspecte legislative, fie că vorbim de definițiile deșeurilor, a raportărilor, de rolurile actorilor din sistem şi a legăturilor dintre acestea - autorități, operatori de salubritate, colectori, organizații de transfer de responsabilitate - sau de procedurile de acordare şi de verificare a autorizaţiilor de mediu. Însă una dintre cele mai mari probleme continuă să fie aplicabilitatea legii: avem legi, însă la capitolul verificări şi penalităţi încă suntem în urmă.

ecologic: Cum staţi la capitolul servicii pentru clienţi? Merită să fii client la Eco-Rom Ambalaje?

Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje: Avem un parteneriat pe termen lung cu industria şi una dintre caracteristicile pachetului de servicii oferit clienţilor noştri este siguranţa îndeplinirii obligaţiilor. În condiţiile modificărilor legislative apărute în cursul anului trecut care au afectat modul de realizare a obligaţiilor de reciclare, am reuşit să îi direcţionăm pe colectori spre generatorul iniţial conform cerinţelor legale şi am fost nevoiţi să creştem portofoliul de colectori cu aproape 16%. Le mulţumim pe această cale colectorilor din sistemul nostru care au înţeles şi s-au adaptat rapid, inclusiv celor care au răspuns documentaţiei cerute.

Un alt aspect care ne caracterizează serviciile oferite este inovaţia. Anul trecut am lansat serviciul de calcul al reducerii emisiilor de CO2 obţinute prin reciclare. Datorită implementării acestui serviciu, în prezent putem demonstra cum industria producătoare de bunuri ambalate - membrii Eco-Rom Ambalaje - contribuie, prin îndeplinirea obligațiilor naționale de reciclare şi la efortul pe care România îl face în domeniul Schimbărilor Climatice.

Timp de doi ani am investit alături de colegii din străinătate în implementarea acestui instrument de calcul al emisiilor de gaze cu efect de seră şi ne bucurăm că România este printre cele 25 de țări din Uniunea Europeană în care acest sistem a fost implementat în exclusivitate. Astfel, prin acest serviciu, companiile din sistemul Eco-Rom Ambalaje pot cuantifica contribuția pe care o au la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin valorificarea și reciclarea ambalajelor devenite deșeuri de ambalaje post-consum. Sistemul de calcul care stă la baza acestui serviciu este realizat de BIO by Deloitte și respectă standardele ISO 14040 și ISO 14044. Anul trecut, prin cele 376.094 tone de deşeuri de ambalaje reciclate în sistemul nostru au fost reduse 232.320 tone de gaze cu efect de seră.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare