Pragul de 50% la reciclarea deşeurilor municipale trebuie atins până în 2020 - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Pragul de 50% la reciclarea deşeurilor municipale trebuie atins până în 2020

02 July 2015 - 10:26 AM Reciclare & Recuperare

Conferinţa anuală a "Societăţii Europene a Reciclării"Asociația Planeta Verde și Intersemat au adus la București mesajul comisarului european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit în cadrul celei de-a treia conferințe anuale a „Societății Europene a Reciclării“ care s-a desfăşurat la Snagov. Karmenu Vella a declarat că România deține toate instrumentele necesare pentru a atinge pragul de 50% reciclare deșeuri municipale până în 2020, cea mai importantă dintre soluțiile oferite fiind implicarea cetățenilor în acest proces prin colectarea „door to door“.    ecologic

Cea de-a treia conferință anuală a Societății Europene a Reciclării s-a desfășurat anul acesta în contextul în care România și-a asumat față de Uniunea Europeană atingerea țintei de reciclare a deșeurilor municipale în proporție de 50% până în 2020. În acest moment țara noastră a atins pragul de 3%.

„Este pentru a treia oară când Asociația Planeta Verde reușeste să pună la un loc reprezentanți ai industriei și ai autorităților locale cu experții de mediu din România și de la Bruxelles. Suntem onorați de mesajul transmis de Comisarul Vella României. Ca reprezentanți ai societății civile ne vom îndrepta toate eforturile pentru a îmbunătăți sistemul de management al deșeurilor din România prin inovație, educație și implicare“, a declarat Mihaela Papazu, director executiv al Asociației Planeta Verde.

Tema conferinței a fost reprezentată de transformarea Europei în economie circulară, ceea ce reprezintă un nou tip de gândire economică prin transformarea deșeurilor în resurse care pot fi reutilizate pentru a genera creștere economică, pentru revitalizarea industriei europene și crearea de noi locuri de muncă.

„Economia verde a devenit una dintre priotitățile mele pentru că protejează mediul înconjurător și ajută economiile Uniunii Europene să devină competitive. Pentru îndeplinirea acestor obiective trebuie să ne asigurăm că avem un management al deșeurilor eficient, generat de o legislație foarte bine pusă la punct. Țări precum România vor putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui sistem. România nu începe acest proces de la 0, a dovedit deja că poate face performanță în domeniul energiei regenerabile“, a declarat Karmenu Vella, comisar european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.

Necesitatea unei legislații ferme în domeniu a fost confirmată și de participanții la conferință care au reprezentat ramuri diverse din managementul deșeurilor cum ar fi colectare, salubritate, reciclare, tratare deșeuri.

„Sistemul de management al deșeurilor nu e atât de complicat cum ni se pare la prima vedere. Utilizând componenta de educație și implicarea activă a cetățenilor, crearea de noi locuri de muncă şi valoarea economică rezultată din reutilizarea și reciclarea deșeurilor, ajungem la concluzia că putem să atingem ținta de 50%, doar să avem bună-voința de a face lucrurile să se întâmple. Dacă unii actori nu vor să se implice, probabil că obiectivele lor sunt diferite față de cele ale cetățenilor. Ne trebuie și nouă un DNA al Mediului“, a declarat Ionuț Georgescu, director general Intersemat.

Unul dintre subiectele importante ale conferinței a fost adus în discuție de Piotr Barkczak, reprezentant al Policy Office on Waste din cadrul Comisiei Europene care s-a referit la regândirea ambalajelor puse pe piață de către producători astfel încât să fie din ce în ce mai ușor de reciclat și reutilizat. Acesta a menționat trei principii de care ar trebui să se țină cont pentru regândirea ambalajelor la nivel european: să fie create din cât mai puțin plastic nereciclabil, să prezinte un grad mare de refolosire și reciclare și să fie cât mai puțin toxice.

Conferinţa anuală a "Societăţii Europene a Reciclării"

La finalul evenimentului reprezentanții industriilor au completat o listă de soluții concrete pentru Ministerul Mediului și pentru Comisia Europeană, cu privire la domeniul reciclării deșeurilor municipale. Cele mai importante cinci recomandări sunt:

 Schimbarea urgentă a modului în care se dau autorizațiile de mediu;
 Stimularea inițiativelor private prin finanțările generate de taxa la groapă. Doar în primul an se pot investi 100 de milioane de euro în sortare, reutilizare și reciclare din această taxă;
 Introducerea unui sistem informatic de trasabilitate a deșeurilor;
 Implicarea mai activă a producătorilor sau a operatorilor economici responsabili de component de educație, conștientizare și implicare;
 Control mai riguros din partea autorităților locale al tuturor operatorilor economici implicați în mod real în sistem.

Despre Asociația Planeta Verde

Asociaţia Planeta Verde promovează, prin proiectele sale, principii de dezvoltare durabilă pentru politicile sociale, economice și de mediu din România. Membrii asociației militează pentru responsabilitatea individuală față de mediu a fiecărui cetățean în parte și promovează ecologia ca stil de viață. Prin activitatea sa, APV pune accentul pe informarea la scara largă a românilor în legătură cu avantajele colectării selective a deșeurilor și a conviețuirii într-un mediu curat.

Despre INTERSEMAT

Înfiinţată în anul 2005, Intersemat este una dintre cele mai mari companii de preluare de responsabilitate în managementul deşeurilor din ambalaje (sticlă, hârtie, lemn, plastic, metal).

Compania asigură respectarea obligaţiilor legale de raportare şi colectare pentru clienţii săi şi contribuie activ la îmbunătăţirea normelor naţionale cu privire la managementul deşeurilor. În acest sens, Intersemat a iniţiat o serie de întâlniri anuale cu reprezentanţi de la Bruxelles.

Intersemat are clienţi din toate domeniile de activitate, de la importanți retaileri până la producători din toate domeniile.



Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare