Nicolae Neacşu: „Administraţia Fondului pentru Mediu şi-a propus să finanţeze proiectele din domeniul managementului deşeurilor“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Nicolae Neacşu: „Administraţia Fondului pentru Mediu şi-a propus să finanţeze proiectele din domeniul managementului deşeurilor“

11 September 2015 - 04:07 PM Reciclare & Recuperare

După o perioadă destul de lungă în care Administrația Fondului pentru Mediu nu s-a implicat aproape deloc în finanțarea proiectelor de management al deșeurilor, în colectarea selectivă și în reciclarea deșeurilor, acum instituția și-a arătat disponibilitatea de a deschide o sesiune de depunere de dosare de finanțare pentru acest domeniu. Vicepreședintele AFM, Nicolae Neacșu ne-a prezentat direcțiile prioritare în care instituția și-a propus în viitorul apropiat să direcționeze banii contribuabililor.ecologic

ecologic: Vă rog să ne spuneți ce v-ați propus să faceți la Administrația Fondului pentru Mediu.

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Sunt de profesie economist, am absolvit Universitatea Ecologică din Bucureşti cu un master în specializarea Managementul Financiar al Mediului. În prezent sunt vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu şi pot să spun că este pentru prima dată când lucrez la stat fiindcă până acum am lucrat numai în mediul privat. În această instituţie în care nu am venit de foarte mult timp, de aproximativ trei, patru luni de zile, am întâlnit o echipă foarte bună, profesionistă, împreună cu care încercăm și să rezolvăm o serie de probleme din trecut, dar și să dezvoltăm activitatea instituţiei direcționând mult mai eficient banii contribuabililor, pentru că se ştie că AFM se ocupă cu gestionarea Fondului pentru Mediu şi redirecţionarea fondurilor în finanţarea proiectelor care ţin de protecţia mediului înconjurător şi eficienţa energetică.

ecologic: Aţi avut întâlniri cu cei care lucrează în domeniul deşeurilor?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Aşa cum am precizat şi în cadrul seminarului organizat de către Revista ecologic, „România - Orizont 2020: Deşeurile de ambalaje - Proceduri de autorizare şi control“, am participat la o serie de întâlniri cu cei din domeniu şi am înţeles că sunt mari probleme pe partea de management al deşeurilor.  Reciclatorii reclamă că deşeurile nu ajung la ei şi se ştie foarte bine că o parte dintre acestea ajung la depozitele de deşeuri, ceea ce evident că nu este în regulă deloc. AFM-ul doreşte să îi ajute pe cei care activează în zona aceasta de colectare şi sortare a deşeurilor.

De asemenea, acest lucru este valabil şi pentru primării, pentru că ele au obligaţia de a sprijini activităţile de colectare selectivă şi să îi ajute pe cei din domeniu să îşi realizeze ţintele, şi astfel să ne îndeplinim cu toţi obiectivul principal pe care ni l-am asumat la Bruxelles cu privire la procentele de colectare şi reciclare.

ecologic: Cum v-aţi gândit să sprijiniţi acest domeniu de activitate, managementul deşeurilor?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: În primul rând prin finanţarea proiectelor în domeniul managementului deşeurilor. În ultima perioadă nu s-a făcut mare lucru pe zona aceasta de activitate şi de altfel rezultatele se și văd. Din câte am înţeles eu în urma întâlnirilor, activitatea de reciclare a deşeurilor nu este una prea profitabilă. Pe de o parte colectarea este o adevărată problemă, iar pe de altă parte firmele din acest domeniu nu prea au cum să investească.

ecologic: Cu cine din domeniu ați avut acele întâlniri?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Am avut întâlniri cu Asociaţia Română de Salubritate (ARS) și cu Asociaţia OPP Remat. Interesul nostru a fost acela ca înainte de a începe munca pentru elaborarea ghidului de finanțare să vedem care sunt problemele din această piaţă şi unde este cu adevărat nevoie de finanţare. Am avut aceste întâlniri cu ei pentru că cei care se ocupă de colectarea şi de sortarea deşeurilor sunt salubriştii şi rematiştii. În acelaşi timp, în cadrul ARS am întâlnit şi reciclatori, nu numai salubriști, nu ştiu să vă spun exact care sunt aceştia, dar ştiu că Green Group care este cel mai mare reciclator din ţară şi din Europa de Est este în această asociaţie. Ei ne-au spus că pe partea de reciclare, nu ar fi aşa mare nevoie de fonduri, fiindcă aici au făcut și fac investiții. Problema e că la ei nu ajung cantităţi prea mari de deşeuri, iar cele care ajung la ei sunt deşeuri contaminate pentru că acestea sunt colectate la nivel general mixt și sunt deşeuri de o calitatea foarte proastă. Astfel, reciclatorul are cheltuieli foarte mari în procesarea acestor deşeuri.

Tot pe acest subiect am stat de vorbă și cu reprezentanţi din partea Gărzii Naţionale de Mediu, ai Direcţiei Generale a Deşeurilor, Siturilor Contaminate şi Substanţe Periculoase din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi am invitat la discuţii Direcţiile de Utilităţi Publice din cadrul celor şase sectoare din Municipiul Bucureşti, reprezentanţii municipiilor şi oraşelor la nivel naţional. În acest domeniu există două mari probleme,  colectarea şi sortarea deșeurilor.

În ceea ce privește de colectarea, noi am dori să vedem dacă este posibil şi se agreează ideea desfiinţării toboganelor de la blocurile cu peste opt etaje. Se ştie foarte bine că aceste tobogane insalubre nu dau posibilitatea colectării selective, iar atâta timp cât aceste tobogane vor exista, nu se va face colectare selectivă. Românul este foarte comod, el iese din apartament şi aruncă totul pe tobogan. Noi vrem să propunem primăriilor, asociaţiilor de proprietari sau de locatari desfiinţarea acestor tobogane şi vrem, prin AFM, să finanţăm acest lucru, totul bineînţeles oferind cetățenilor posibilitatea de depunere selectivă a deșeului menajer. Știm că va fi un efort pentru cetăţean fiindcă nu va mai arunca deşeul pe tobogan şi va trebui să coboare din bloc să îl depună, dar cred că majoritatea dintre ei ies din casă oricum cel puţin o dată pe zi.

Colectare selectivă (foto: Agerpres)

ecologic: Vă gândiți că desființarea toboganelor poate transforma zonele din jurul blocurilor în ceea ce se poate vedea în Ferentari, în Zăbrăuți, unde toți locatarii aruncă gunoiul pe geam?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: În această situaţie primăriile şi salubriştii vor avea un rol foarte important, ei vor trebui să ducă o muncă de conştientizare, iar Garda Naţională de Mediu va trebui să îşi facă datoria. Oricum ar fi, primăriile şi asociaţiile de locatari sau cele de proprietari au obligaţia de a colecta selectiv. Din păcate, din cauză că nu există posibilitatea să se colecteze selectiv, primăriile nu prea au cum să îşi îndeplinească această obligație. Cred că însă că ei ar trebui să instaureze prin decizii ale Consiliilor Locale nişte măsuri coercitive.

Primăria poate veni cu o soluţie finanţată cu banii de la AFM, dar în momentul în care asociaţia de locatari nu îşi respectă această obligaţie, vor trebui luate nişte măsuri. Nu știu eu, probabil va creşte taxa de salubritate sau vor exista anumite penalităţi. Până la urmă trebuie să ne autoeducăm şi trebuie să începem de undeva. Când românul iese din ţară, el se raliază foarte uşor la ceea ce este afară, are grijă ce face cu gunoiul, dar când se întoarce acasă, îl aruncă peste tot.

ecologic: AFM-ul a făcut nişte calcule cu privire la acest proiect?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Avem nişte cifre în această direcţie. Sunt câteva societăţi de salubritate care au implementat nişte sisteme de colectare îngropate, oarecum asemănătoare cu ce vrem noi, dar numai la blocurile cu patru etaje. În primul rând noi vrem să finalizăm toate aceste discuţii, să vedem exact dacă toată lumea agreează această idee, inclusiv cei de la primării, pentru acolo cred eu că va fi cea mai mare muncă de convingere.

Dacă toată lumea va fi de acord, vom începe să realizăm acest ghid de finanţare. Consider că este o idee foarte bună, cu siguranţă că ea a mai fost gândită până acum, dar până acum nu a fost nimeni care să înceapă să facă ceva în această direcţie.

În ceea ce priveşte activitatea de sortare a deşeurilor, tot din partea operatorilor economici care activează în acest domeniu am înţeles că mai este nevoie de o pre-sortare a acestor deşeuri înainte ca ele să fie preluate de către reciclatori. Dacă ele sunt sortate după nevoile reciclatorilor, valoarea acestora creşte şi toată lumea este mulțumită. Ghidul pe care noi dorim să îl facem va da posibilitatea achiziţionării echipamentelor pe partea de colectare cu tot ceea ce este nevoie, cu pubele, cu instalarea de spaţii comune pentru a permite o colectare selectivă eficientă. Dacă toată lumea va fi de acord cu demararea acestui proiect, va exista o linie de finanţare multianuală, fondurile fiind limitate.

ecologic: Aveţi cumva un termen la care credeţi că va fi definitivat acest manual?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Noi intenţionăm în toamna acestui an, însă pentru că dorim să implicăm şi să oferim finanţare societăţilor private, operatorilor economici, sunt unele probleme. Aici avem discuţii cu Comisia Europeană, o să avem nişte teleconferinţe cu Consiliul Concurenţei, pentru că este vorba de un ajutor de stat şi trebuie, conform legii, respectate nişte reglementări. În această situaţie este vorba despre nişte investiţii mai mari decât baremul acela de 200.000 de euro care se acceptă şi trebuie să găsim împreună cu cei de la Comisia Europeană modalitatea acordării acestor finanţări pentru sume mai mari.

Depozit ecologic (foto: Agerpres)ecologic: Pentru toate acestea puteau fi accesate fonduri europene. Este adevărat că aveți un program de finanţare blocat în prezent? Cel legat de reclamația făcută de ONG-urile din Coaliția pentru Mediu ?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Într-adevăr este o sesiune care a fost închisă din anul 2014 cu proiecte aprobate, dar cu nişte sesizării şi reclamaţii.

Dar activitatea AFM-ului funcţionează foarte bine, avem în derulare proiecte de împădurire a terenurilor degradate, de apă şi canal în mediul rural, binecunoscutul Program Rabla. În ceea ce privește siturile contaminate avem o linie de finanţare, dar nu avem o sesiune deschisă. De asemenea, vom încerca să demarăm nişte sesiuni pentru parcuri în mediul urban, subliniez în mediul urban nu în cel rural, cu posibilitatea reabilitării parcurilor deja existente şi cu înfiinţarea unor alte parcuri. Se pare că primăriile nu au finanţare pentru astfel de proiecte şi este important ca locuitorii din marile oraşe să se poată bucura de spaţiile verzi. O să încercăm o deschidere de sesiuni pe Programul „Casa Verde“ pentru persoanele juridice cu posibilitatea de instalare de panouri pentru încălzire.

ecologic: La un moment dat aţi menţionat faptul că fondurile AFM-ului sunt limitate. E adevărat că AFM-ul mai are de plătit din taxa auto pe care a încasat-o cu ani în urmă și care este situația financiară a AFM?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Anul 2013 a fost unul în care s-au retrocedat acele sume şi într-adevăr a fost un an mai dificil pentru noi, pentru că toate proiectele pe care le aveam la ora aceea au fost evident blocate. Dar de atunci situaţia s-a mai liniştit, iar anii 2014 şi 2015 ne-au permis o reluare a finanţăriilor pentru proiectele aflate în derulare.

De asemenea, avem o sesiune nouă pe care o vom lansa în perioada septembrie-octombrie pentru împădurirea zonelor degradate. Aceasta este o situaţie sensibilă la nivel naţional şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este foarte interesat de acest subiect, iar AFM-ul încearcă să vină cu un ghid nou îmbunătăţit. Probabil că se ştie că în sesiunea anterioară pe partea de calamitate în cadrul acestor proiecte acest aspect nu putea fi finanţat. Sunt o serie de proiecte care suferă din acest punct de vedere pentru că sunt terenuri care au ajuns să fie degradate din anumite cauze, cum ar fi seceta. Noi încercăm să găsim o variantă să putem finaliza aceste proiecte.

ecologic: De ce nu puteau fi finanţate?

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Pentru că la momentul respectiv, legislaţia nu permitea finanţarea acestora pe motivul că era considerată o dublă finanţare. Din câte am înţeles nici societăţile de asigurare nu dau asigurare pentru aceste calamităţi şi atunci am fost nevoiţi să căutăm o altă variantă. Avem o linie de proiecte diferită faţă de cea de împăduriri, care ne permite finanţarea unor lucrări destinate prevenirii denaturării sau diminuării efectelor produse de fenomene meteorologice extreme. Sperăm ca de data aceasta să nu mai fie blocat niciun proiect şi să le putem finaliza. Această sesiune de finanţare se va deschide în toamna acestui an.

ecologic: Credeţi că AFM-ul va avea o activitate cât de cât semnificativă în perioada următoare? Există un raport al Curţii de Conturi care spune că AFM-ul nu prea a făcut nimic cu banii pe care i-a încasat în perioada 2011 - 2013.

Nicolae Neacşu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Da, am citit şi eu acel raport şi într-adevăr au existat o serie de probleme în anii anteriori, dar după cum am precizat, actualul preşedinte al AFM-ului, Adrian Gearâp, a reuşit să rezolve o mare parte dintre ele, iar partea de venituri, de colectare, s-a îmbunătăţit într-un mod substanţial, în sensul că identificăm câţi mai mulţi contribuabili care au obligaţia să depună declaraţia şi să îşi plătească datoriile. Şi pentru că se colectează mai mult, avem astfel şi o sursă financiară cu care putem finanța alte proiecte.   Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare