Dragoş Călugăru: „Am susţinut necesitatea efectuării de controale de către AFM la colectorii de fier vechi“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Dragoş Călugăru: „Am susţinut necesitatea efectuării de controale de către AFM la colectorii de fier vechi“

11 September 2015 - 04:28 PM Reciclare & Recuperare

Administraţia Fondului pentru Mediu a organizat la începutul lunii august o serie de dezbateri publice care au avut ca temă modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. La dezbaterile unde au fost invitaţi cei care se ocupă de gestionarea deşeurilor au fost acceptaţi doar cei care au transmis în prealabil puncte de vedere scrise. Unul dintre participanţii la aceste discuţii a fost Dragoş Călugăru, directorul general al Asociaţiei ECOTIC, care ne-a răspuns la câteva  întrebări cu privire la concluziile consultării publice.

ecologic: Ați participat la o consultare publică la Administrația Fondului pentru Mediu. Despre ce a fost vorba și care au fost concluziile?

Dragoș Călugăru, director general al Asociației ECOTIC: Întâlnirea a avut loc în data de 5 august şi din câte am înțeles au fost chemaţi doar cei care au avut un punct de vedere scris privitor la această situaţie. La dezbatere au fost prezente patru organizaţii colective din zona de DEEE, două din zona DBA, reprezentanţi a doi producători, reprezentanți ai Consiliului Investitorilor Străini, iar din partea autorităţilor publice au participat reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, de la Garda Naţională de Mediu şi bineînţeles de la Administraţia Fondului pentru Mediu, inclusiv domnul preşedinte Adrian Gearâp.

Preşedintele AFM a propus să se discute punctual problemele cu care se confruntă această piaţă, ceea ce s-a și întâmplat. S-a discutat despre modificarea Ordinului nr. 196 privind AFM-ul în care, pe lângă taxele de depozitare, s-au evidenţiat şi nişte cifre pentru deşeurile de baterii şi DEEE-uri, şi anume 2 lei penalitate pe kg pentru ţinta neatinsă. Noi am susținut necesitatea fundamentării acestei valori pentru că această sumă de doi lei este nejustificată şi cu un impact ne evaluat.

ecologic: La un moment dat ținta era de patru kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor. Care este acum ținta de colectare pentru deșeurile electrice și electronice?

Dragoș Călugăru, director general al Asociației ECOTIC: Ţinta care revine producătorilor conform noului OUG nr. 5 de anul acesta este de 40% raportat la ceea ce producătorii pun pe piaţă în medie în doi ani precedenţi şi este valabilă din anul 2016. Practic din anul 2017 ar intra în aplicare această penalitate. Iar acest lucru este valabil şi pentru deşeurile de baterii, unde avem o ţintă de colectare de 45% raportată la ceea ce s-a pus pe piaţă în medie în trei ani precedenţi.

ecologic: Care au fost problemele ce îngreunează activitatea organizațiilor de transfer de responsabilitate, probleme pe care le-ați comunicat autorităților de mediu?

Dragoș Călugăru, director general al Asociației ECOTIC: Am susținut faptul că nu există în România ceea ce în Europa se numeşte „enforcement“, că autorităţile locale nu se implică şi că o mare parte dintre colectorii de fier vechi nu sunt controlaţi. Raportările oficiale sunt de 30.000-35.000 de tone DEEE colectate, iar noi avem semne de întrebare şi faţă de o parte dintre acestea.

Este interesant să privim în perspectivă şi să ne întrebăm cum ar arăta piaţa românească în anul 2021 când va trebui să atingem ţinte de 65% raportat la ceea ce se pune pe piaţă sau de 85% raportat la ceea ce se generează.

Dacă intenţia principală a AFM-ului este de limpezire a zonei DEEE şi DBA, în special faţă de producători şi organizaţiile colective, intenţie pe care o considerăm foarte bună, măsurile care trebuie implementate trebuie să meargă mai departe. Am sugerat, prin urmare, ca AFM-ul să se implice în combaterea comerţului paralel cu DEEE şi anume fluxurile de fier vechi, cu scopul de a scoate la suprafaţă cantităţi enorme de DEEE, care nu trec printr-un proces de depoluare şi tratare corespunzătoare. Fără a acţiona în această privinţă, nu vom atinge niciodată ţintele. Altfel, peste trei ani de zile este probabil să nu mai existe organizaţii colective. Întrebarea este dacă în lipsa acestor organizaţii, vom reuşi să atingem ţintele naţionale? În anul 2021, eu cred că producătorii îşi vor putea realiza obligațiile doar prin intermediul organizaţiilor colective şi obligatoriu în colaborare cu instituţiile de stat.

AFM-ul are competenţe şi poate să lupte atât cu cei care nu raportează ca şi producători, cât şi cu cei care operează cu DEEE-uri şi care nu respectă legea.

AFM-ul, aşa cum a şi declarat de altfel, ne poate ajuta în procesul de conştientizare a populaţiei. Trebuie însă, în primul rând, creată infrastructura reală de colectare cu implicarea autorităţilor locale și abia apoi își au rostul campaniile de conştientizare de amploare. Cu toţii facem mai mult sau mai puţin astfel de acţiuni, iar efectul lor este pozitiv.

Dragoş Călugăru, director general al Asociaţiei ECOTIC

ecologic: Care este nivelul garanțiilor și cel al penalităților propuse de AFM? Și de ce ar mai adera la o asociație un importator dacă va deveni mai ieftin să plătească la AFM?

Dragoș Călugăru, director general al Asociației ECOTIC: În prezent, pentru cei care pun pe piaţă echipamentele electrice în mod individual, există obligativitatea de a depune garanţii la AFM pentru a garanta finanţarea deşeurilor generate de respectivele echipamente, dar din ce ştiu eu acest lucru nu prea se aplică. Suma propusă de 2 lei pe kg de deşeu este pentru ţinta neatinsă, plătită de către producător sau de către organizaţia colectivă.

În condiţiile în care se va aplica şi ordinul de garanţii, nu va fi convenabil să plăteşti această garanţie şi să plăteşti şi doi lei penalitate. Mai mult, ca producător individual, trebuie să întocmeşti un plan operaţional care să fie aprobat de comisia interministerială şi avizat anual.

DEEE-uriTotuşi, dacă acest fenomen va lua amploare, oare câţi recipienţi pentru colectarea bateriilor o să mai vedem prin ţară? Vom ajunge la un sistem asemănător modelului unguresc unde statul a monopolizat acest domeniu, iar lucrurile nu prea se mişcă acolo.

În concluzie, discuţia a fost interesantă şi ne aşteptăm la un alt draft în care să se ţină cont şi de părerile noastre. Cu siguranţă lucrurile trebuie să se schimbe într-un fel sau altul, iar pentru mine acest ordin nu a fost o surpriză, tocmai prin faptul că, dacă nu se întâmplă nimic diferit faţă de ceea ce s-a întâmplat până în prezent, cel puţin în zona DEEE-urilor şi a deşeurilor de baterii, nici nu vom ajunge prea departe. Ca să obţii rezultate diferite, trebuie să începi să faci lucrurile diferit.

ecologic: Care este situaţia actuală pe piața electronicelor?

Dragoș Călugăru, director general al Asociației ECOTIC: Dacă vorbim de producătorii noştri, observăm şi noi că lucrurile merg spre bine. România merge mai bine. Dar dacă vorbim despre deşeuri, ceea ce se preia în sistemul nostru este puțin și se colectează cu mare greutate, iar cauzele le-am expus anterior. Cu toţii aşteptăm o „revoluţie“ în managementul deşeurilor, dacă vrem să atingem ţintele din anul 2020 pe colectare separată.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare