Mihai Sofian: „Vreau ca în OPP Remat să se înscrie cât mai multe societăţi care nu trebuie să fie obligatoriu numai din domeniul reciclării“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mihai Sofian: „Vreau ca în OPP Remat să se înscrie cât mai multe societăţi care nu trebuie să fie obligatoriu numai din domeniul reciclării“

15 October 2015 - 12:30 PM Reciclare & Recuperare

În ședința Adunării Generale a Organizației Patronale și Profesionale Remat, ședință care s-a desfășurat la Mamaia în perioada 27 - 28 iulie 2015, a fost aleasă noua conducere a organizației. După 12 ani în care președinția OPP Remat a fost deținută de Dumitru Gheorghe, acum în această funcție a fost ales Mihai Sofian, directorul general al Grupului Rematholding. Pentru a afla care va fi activitatea OPP Remat în perioada următoare, dar și care sunt problemele cu care se confruntă reciclatorii, am adresat câteva întrebări noului președinte al organizației.

ecologic: Sunteţi noul preşedinte al Organizaţiei Patronale şi Profesionale Remat (OPP Remat). Ce v-aţi propus să faceţi din această funcție?

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: În primul rând nu eu mi-am propus ceva anume, ci întreg colectivul organizației patronale Remat. Întotdeauna am spus că cele mai importante lucruri sunt echipa și să ști să lucrezi în echipă.

În primul rând noi ne-am gândit să schimbăm imaginea organizaţiei și pot să vă spun că se lucrează în prezent la un nou website. În acelaşi timp, dorim ca şedinţele, întrunirile şi mesele rotunde pe care le facem să aibe un caracter constructiv, în sensul că vom aduce de fiecare dată personalităţi din lumea reciclării şi din lumea de business. Este foarte important pentru noi, pentru membrii organizaţiei, să fim la curent cu tot ceea ce se întâmplă nou pe piaţa hârtiei, la bursele de neferoase, care este situaţia fierului...

Cel mai important obiectiv al nostru este să formăm în România un grup de specialiști care să fie în acelaşi timp și membri ai unei organizaţii puternice în domeniul reciclării.

OPP Remat va face în fiecare lună o informare pentru membrii organizaţiei, pentru că nu este suficient să fii membru, este bine să ai şi cât mai multe cunoştinţe despre domeniul în care lucrezi. Astfel ne vom strădui să dăm cât mai multe informaţii celor care fac parte din organizaţia noastră. Evident că cel mai important lucru este să fim uniţi, pentru că numai astfel OPP Remat va fi o organizaţie puternică.

În România există o tradiţie în reciclare care, din când în când, a avut nişte sincope din cauza legilor care apar şi care, din păcate, de multe ori, nu ne-au ajutat nici pe noi și nici nu au dus la o reciclare corectă. Şi astfel am ajuns să avem acum probleme cu atingerea ţintelor de colectare și de reciclare care ne revin ca membri ai Uniunii Europene. Ce pot să vă spun, fiecare membru va încearca să aducă o imagine cât mai bună organizației.

Adunarea Generală a OPP Remat

ecologic: Ce echipă de conducere are acum OPP Remat?

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: În primul rând vreau să vă spun că avem un nou membru în Consiliul director al organizației, pe domnul Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje. Sperăm ca experienţa acestuia să contribuie activ la ceea ce dorim să facem în cadrul acestei organizaţii.

Membrii Biroului Executiv sunt Apostol Constantin, directorul general al societăţii As Metal, Florin Cazacu, directorul general al Rematului Vâlcea, aşa cum am mai precizat mai înainte Sorin Popescu şi nu în ultimul rând Dumitru Gheorghe, directorul general al SC Remat Braşov SA.

Unul dintre angajamentele pe care mi le-am asumat la numire a fost ca această organizaţie să se facă din ce în ce mai cunoscută.

Doresc ca în OPP Remat să se înscrie cât mai multe societăţi care nu trebuie să fie obligatoriu numai din domeniul reciclării. Pot fi organizaţii de preluare de responsabilităţi, topitorii de aluminiu, de bronz, de alamă, de fontă, pot fi combinate metalurgice.

Acest lucru este primordial pentru organizaţia noastră și sunt sigur că, în scurt timp, vom creşte și numărul membrilor şi în acelaşi timp și interesul pentru OPP Remat.

Cântărirea transportuluiecologic: Care sunt problemele cu care se confruntă în prezent reciclatorii din România?

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: În continuare cea mai mare problemă pentru noi rămâne existența firmelor care nu lucrează corect în piaţa deşeurilor, a acelor firme care, deși sunt pasagere în activitatea noastră, creează totuși destul de multe neplăceri tuturor societăţilor comerciale serioase din acest domeniu de activitate.

Am ajuns acum să interogăm, să fotografiem administratorii, camioanele, maşinile care ne livrează marfă, să facem o activitate de detectivi tocmai pentru a nu exista nicio suspiciune asupra societăţii noastre.

Sperăm ca odată cu noul Cod Fiscal care s-a adoptat se vor mai schimba nişte lucruri. Acum dacă a dispărut impozitul pe venit la persoanele fizice credem că s-a stabilit un anumit echilibru în piaţă. Sperăm să dispară firmele care nu plăteau taxe, care trăiau prin diferenţa de 16% plus cei 3% de la AFM, fiindcă acum profitul pe care-l mai pot scoate nu mai merită riscul.

Important este faptul că am fost auziţi, fiindcă am luptat mult pentru eliminarea acestui impozit pe profit de 16% şi astfel se dovedește că activitatea organizației OPP Remat nu a fost în zadar.

De asemenea, o să mai avem câteva acţiuni referitoare la transport, unde există câteva inadvertenţe. În legea actuală se spune că nu ai voie să mergi cu un camion cu marfă sau să ieşi de undeva fără să îl cântăreşti pe un cântar electronic. Acum nu se mai transportă cu camioane de 16 tone, ci cu cele de 60 de tone.

Ori sunt foarte multe oraşe în România care nu au avut și nu au cântare de 60 de tone. În prezent există obligativitatea de a cântări, dar nu ai unde. Totul s-ar putea rezolva ușor prin introducerea în lege a unei singure fraze şi anume „la cel mai apropiat cântar“.

De exemplu, dacă cineva merge la Oraviţa să cumpere marfă, el nu mai poate să plece de acolo fiindcă nu există cântar. Și sunt multe oraşe care se află în astfel de situaţie.

ecologic: Din punct de vedere al legislaţiei, ce ar trebui să se mai schimbe?

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: Atât Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Administraţia Fondului pentru Mediu, toate aceste instituţii importante sunt dispuse să colaborăm pentru că ştiu că activitatea societăţilor noastre depinde într-o proporţie destul de mare de aceste legi. Toți sunt cooperanţi şi trebuie să spun că întotdeauna am găsit la ei uşile deschise şi am avut oportunitatea de a discuta problemele din acest sector. Important este să existe continuitate în tot ceea ce facem.

ecologic: Cât de normal este ca o firmă care cumpără marfă de la o altă firmă, să răspundă pentru neregulile acesteia?

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: În România există o lege şi anume datoria fiecăruia este să respecte cadrul legislativ. În momentul în care cumperi de la cineva marfă, trebuie să ai nişte facturi, avize de expediţie, trebuie să înregistrezi persoana respectivă şi dacă ai toate rubricile completate, totul este ok. În România mai există însă şi alte probleme care creează dificultăţi în activitatea mai multor sectoare şi nu numai pe partea de reciclare, dar şi în IT, agricultură, transporturi, deci cam peste tot.

Trebuie făcut în aşa fel încât fiecare să îşi facă datoria. Dacă eu fac ceva, răspund pentru ceea ce fac şi este normal ca fiecare să răspundă. Este foarte interesant că unele firme nu sunt prinse decât după două sau trei luni de zile, în condițiile în care acestea pot fi prinse imediat, pentru că în prezent există un sistem computerizat la Ministerul Finanţelor Publice unde se poate constata dacă o firmă este în regulă sau nu.

ecologic: Ne puteţi spune cât de greu se recuperează TVA-ul în acest sector de activitate? Am înţeles că s-a ajuns în situaţia în care trebuie să te rogi ca să îţi vină controlul, ca să fii programat...

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: Cea mai mare problemă este să ai bani de recuperat de la stat. Noi, Rematholding, am făcut o investiţie de 10 milioane de euro la Ariceşti-Rahtivanii, am construit platforme betonate şi nici după aproximativ un an şi jumătate, Rematholding nu a reuşit să îşi recupereze TVA-ul de pe urma acestei investiţii. Au venit să verifice dacă am platforme betonate, dacă avem hale. Investiţia a fost realizată numai cu societăţi românești care au avut TVA, iar acum ne chinuim să îl recuperăm. Se pare că am greşit că am lucrat şi că am făcut instalaţiile în România, fiindcă dacă le importam din Uniunea Europeană nu aş mai avut nicio problemă cu TVA-ul. Dar dacă lucrăm așa îi omorâm pe micii meseriaşi din România. Este o situaţie care eu sper tare mult să se îndrepte.

ecologic: La ora actuală cum este piaţa deşeurilor?

Mihai Sofian, directorul general al societăţii Rematholding şi preşedintele OPP Remat: În primul rând, toate societăţile au cifra de afaceri mai mică, tocmai din cauza faptului că bursele au scăzut în China, Japonia, Germania. De exemplu, fierul vechi a ajuns la 190 de dolari în Turcia, iar cu aproximativ trei, patru luni în urmă era 360 de dolari. Practic preţul s-a înjumătăţit, iar acest lucru din cauza faptului că s-a încetinit ritmul construcţiilor şi nu ai unde să mai livrezi produsele finite, oţel-beton, iar astfel s-a creat o criză în acest sector. În zona neferoaselor, neavând desfacere asigurată, China creează probleme, pentru moment piaţa a scăzut şi dă semne că va scădea în continuare.

ecologic

Pe platforma unui Remat
Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare