Presiune asupra industriei de reciclare din cauza scăderii preţurilor materiilor prime - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Presiune asupra industriei de reciclare din cauza scăderii preţurilor materiilor prime

15 October 2015 - 12:55 PM Reciclare & Recuperare

Dezasamblarea produselor predate pentru reciclareMediul de afaceri dă semne că renunţă la utilizarea materiilor reciclate în favoarea materiilor prime ieftine. Raportările franceze EuroActiv au arătat că profitul industriei de reciclare din Franţa a scăzut cu 2% în anul 2014.

Preţul materiilor prime a început să scadă în anul 2014 şi din păcate această tendinţă a continuat şi anul acesta. Dar cum materiile prime devin din ce în ce mai greu de procurat, mediul de afaceri ar fi trebuit să fie obligat să recicleze mai mult. Şi totuşi pe termen scurt, preţul este un factor mult mai convingător decât orice alt beneficiu al reciclării privind protejarea mediului înconjurător. Veniturile industriei franceze de reciclare au scăzut cu 2% în anul 2014, la 9 miliarde de euro pentru o cantitate de 74 de milioane de tone de materiale reciclate. Este adevărat că aceste cifre variază foarte mult în funcţie de domeniul de activitate. Anul 2014 a fost un an delicat pentru sectorul metalelor feroase, care este foarte sensibil la fluctuaţiile pieţei mondiale, în special China. Jean Pierre, preşedintele Departamentului de Metale a Federaţiei Franceze de Reciclare, consideră că anul 2015 va fi unul mult mai greu. Vestea a fost mai bine primită de către reciclatorii de metale neferoase, care au înregistrat o creştere a veniturilor cu 6% în anul 2014, cu 4,5% cantitate reciclată mai mult decât în anul precedent. Industria de reciclare şi-a consolidat poziţia ca un important angajator în Franţa, astfel forţa de muncă din acest sector a crescut cu 1,8% din 2013 până în 2014. În prezent, în acest domeniu de activitate există 1300 de companii franceze cu un total de 26.500 de angajaţi.

Un avantaj pentru mediul înconjurător

Activitatea de reciclare economiseşte o cantitate foarte mare de CO2, în comparaţie cu utilizarea materiilor prime.

„Trebuie neapărat să ne schimbăm obiceiurile de producţie şi consum, modalitatea în care noi ajungem să ne epuizăm resursele şi să acumulăm deşeuri. Este necesar să trecem de la o economie liniară la una circulară“, a mai precizat Jean-Philippe Carpentier, preşedintele Federaţiei Franceze de Reciclare (FEDEREC). Potrivit consultanţilor Companiei McKinsey, Europa ar putea să economisească aproximativ 336 miliarde de euro pe materii prime în fiecare an dacă ar avea un pachet eficient al economiei circulare. În anul 2008, Biroul Internaţional pentru Reciclare a emis un studiu în urma căruia s-a constatat că industria de reciclare a ajutat la reducerea emisiilor globale de CO2 cu aproximativ 2%, astfel prevenind eliberarea a 551 de milioane de tone de CO2 în mediul înconjurător. Potrivit preşedintelui Carpentier, o soluţie pentru stabilizarea industriei ar fi să existe un preţ mult mai puţin volatil pe tona de CO2, (care variază de la 8 euro pe tonă în Franţa la 150 de euro în Suedia) şi să se poată stabili un bonus flexibil pentru emisiile de CO2 evitate, având în vedere preţul materiilor prime.

Există un progres politic?

În Franţa „există o creştere a gradului de conştientizare din partea Ministerului Mediului şi al Economiei. Lucrăm împreună pentru a găsi o modalitate de a sprijini industria de reciclare, în special sectorul maselor plastice şi să ne ocupăm de scăderea preţului la petrol, dar din păcate nu a existat niciun progres la nivelul Uniunii Europene“, a menţionat Jean-Philippe Carpentier.

Anul trecut în luna decembrie, Comisia Europeană a decis să renunţe la pachetul „Economiei Circulare“. O victimă a strategiei „o mai bună legiferare“, această propunere a vrut să aducă un target de reciclare de 80% în mod obligatoriu pentru ambalaje de sticlă, hârtie, metal şi plastic până în anul 2030 şi 70% pentru deşeurile municipale.

Cu deşeurile la colector

„Noul comisar european susţine acest proiect. Ne aşteptăm la o corelare a legislaţiei Uniunii Europene cu impozitarea“, a mai spus preşedintele FEDEREC.

În luna mai executivul european a lansat o consultare cu privire la noul pachet al economiei circulare. Aceste rezultate vor fi prezentate la finalul acestui an.

Cetăţenii europeni generează o cantitate medie de 503 kilograme de deşeuri în fiecare an. Cantitatea reală variază de la 300 la 700 de kilograme, în funcţie de statul membru.

În anul 2011, potrivit unui raport publicat în luna martie de Eurostat, Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, 37% dintre deşeuri au ajuns în depozitele de deşeuri, 25% au fost reciclate şi 15 % au fost compostate. Aproximativ 23% au fost incinerate, mai ales pentru a se recupera energie.

Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Țările de Jos și Suedia au renunţat în mare parte la sistemul de îngropare a gunoiului. Pe de altă parte, România, Bulgaria și Malta încă folosesc depozitarea pentru aproape toate deșeurile lor.

Un raport al ONG-ului Prietenii Pământului au arătat că numai 25% din deşeurile municipale din Europa au fost reciclate.

 Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare