Asociația Environ a lansat în premieră în România harta inteligentă a reciclării - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Asociația Environ a lansat în premieră în România harta inteligentă a reciclării

15 October 2015 - 01:41 PM Reciclare & Recuperare

Harta reciclăriiÎn premieră absolută pentru țara noastră, Asociația Environ a lansat la finele lunii iulie harta interactivă care integrează rețeaua națională cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, un serviciu inteligent care, folosind sistemul GIS, detectează automat locația vizitatorului online și identifică cele mai apropiate puncte de colectare de acesta.

Aplicația interactivă realizată pe baza unui soft de ultimă generație are facilitatea de a conduce consumatorul direct către punctul de colectare, calculând distanța, traseul și poate fi utilizată prin opțiunea de navigare a smartphone-urilor. Mai mult decât atât, harta inteligentă oferă informații complete despre punctele de colectare: adresă, număr de telefon și program de funcționare, comportamentul eco-responsabil fiind acum la doar un click distanță.

Harta interactivă a punctelor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice poate fi accesată pe site-ul www.environ.ro, iar serviciul similar dezvoltat de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), care identifică punctele de colectare a bateriilor uzate, semnalizând distinct magazinele participante în campania „Privește Partea Pozitivă“, unde predarea a 20 de baterii uzate este premiată cu un set de 4 baterii noi și o șansă la extragerea lunară pentru o tabletă performantă, este disponibil pe www.snrb.org.

Colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, dar și a bateriilor incorporate de cele mai multe ori în aceste produse, este un obiectiv foarte important pentru protecția mediului, reprezentând un proces de durată, care presupune investiții în campanii de informare și conștientizare a consumatorilor, dar și în dezvoltarea unei rețele extinse la nivel național, dotate cu infrastructură de colectare specifică și care să fie ușor accesibilă.

Tentația alinierii la cele mai noi tendințe în domeniul IT&C în care tehnologia avansează rapid, marile companii producătoare lansând modele noi de produse cu o frecvență uimitoare și obiceiul aproape de dependență al oamenilor de a utiliza gadget-uri destinate să le automatizeze stilul de viață, nu are doar un impact economic puternic, generând venituri pentru producători și distribuitori și un impact social considerabil, afectând chiar relațiile interumane, ci produce efecte majore asupra mediului înconjurător.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), îndeosebi echipamentele informatice și cele de telecomunicații, reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din rândul deșeurilor municipale solide. Potrivit unui raport publicat la finalul proiectului Countering WEEE Illegal Trade, organizat de un consorțiu din care au făcut parte WEEE Forum, Interpol și Universitatea Națiunilor Unite, numai la nivelul anului 2012, în Europa, s-au generat în total 9,5 milioane tone DEEE, dintre care doar 35% au fost gestionate corespunzător în cadrul unor sisteme organizate de colectare selectivă și reciclare, iar 750 de mii de tone au fost efectiv aruncate la gunoi, pierderile economice fiind evaluate între 300 și 600 milioane de euro.

DEEE-uriÎn acest context, inițiativa lansării unei aplicații online care să permită populației localizarea punctelor de colectare a deșeurilor electronice și a bateriilor uzate din imediata apropiere, oferind toate informațiile necesare, facilitând astfel adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și contribuind la crearea premiselor necesare atingerii obligațiilor de țară privind reciclarea, constituie cu atât mai mult un demers lăudabil.

Asociația Environ este o structură colectivă de preluare responsabilități a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice, cu expertiză de peste opt ani în domeniul managementului integrat al DEEE-urilor, oferind servicii de calitate înaltă, în condiții de maximă eficiență, transparență și operativitate. Asociația Environ este membru al celor mai importante organizații europene din domeniu, WEEE Forum și WEEELABEX, urmărind astfel alinierea la standardele europene de performanță și calitate a proceselor de coelctare și tratare a deșeurilor electronice.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de baterii și acumulatori în conformitate cu HG nr. 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor este membru fondator EUCOBAT - European Compliance Organization for Batteries, asociația pan-europeană a organizațiilor de transfer responsabilități.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare