Românii pot colecta separat la birou şi bateriile uzate - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Românii pot colecta separat la birou şi bateriile uzate

12 November 2015 - 04:03 PM Reciclare & Recuperare

ECOLLECTEco-Rom Ambalaje în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor extind programul ECOLLECT prin introducerea serviciului gratuit de colectare a bateriilor uzate în spaţiile de birouri. Până acum, prin intermediul acestui program, în clădirile de birouri se colectau separat deşeurile de hârtie-carton și plastic-metal.

De acest serviciu vor beneficia cele 400 de companii înscrise deja în programul ECOLLECT, dar şi oricare alt agent economic care îşi îndeplineşte obligaţiile de reciclare şi valorificare pentru deşeurile de ambalaje prin intermediul Eco-Rom Ambalaje şi care doreşte să se alăture acestei iniţiative de protejare a mediului înconjurător.

„Serviciul Ecollect este unul extrem de necesar oferind un mod facil şi sigur de separare a deşeurilor de ambalaje, iar acum, prin acest parteneriat, şi de separare a bateriilor uzate, dedicat spaţiilor de birouri şi angajaţilor. Cu cât serviciul de colectare separată a deşeurilor se extinde cu atât devine mai eficient din punct de vedere al costurilor şi rezultatelor, respectiv cantităţi colectate. Iniţiativa este susţinută în totalitate de producătorii şi importatorii de bunuri ambalate, cărora acum li se alătură şi producătorii şi importatorii de baterii. Aceştia îşi îndeplinesc obligaţiile de mediu legale atât cele de îndeplinire a obligaţiilor de reciclare, precum şi cele de separare a deşeurilor ca generator de deşeuri în punctele de lucru“, a declarat Geanin Şerban, director general Eco-Rom Ambalaje. Din momentul lansării, din noiembrie 2013 şi până în prezent, numărul persoanelor care au acces la colectarea separată a crescut, ajungând la 37.000 de angajaţi.

Prin intermediul programului ECOLLECT au fost colectate separat 163.914 kg de deşeuri de ambalaje, dintre care 24.529 kg de plastic-metal şi 139.385 kg de hârtie-carton.

„Din totalitatea deșeurilor municipale generate, deșeurile de baterii sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător, în special din cauza conținutului de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și alte disfuncționalități critice.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri au acțiune imediată. Iar prin acest program ne dorim să atragem atenţia asupra faptului că locul bateriilor uzate nu este la gunoi, ci în containerele de colectare separată speciale“,  a declarat Elena Ion, preşedintele Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor.

Punctele ECOLLECT vor fi dotate cu recipiente şi pungi speciale pentru colectarea bateriilor uzate. Fiecare angajat care colectează separat 20 de baterii portabile uzate va primi automat un blister de patru baterii R6 noi şi este înscris în tragerea la sorţi lunară, având posibilitatea de a câştiga o tabletă - inițiativă de motivare care face parte din campania Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor de stimulare a colectării bateriilor portabile uzate ,,Privește Partea Pozitivă“.

Acest proiect marchează şi prima aniversare a Zilei europene a reciclării bateriilor (9 Septembrie) şi urmăreşte creșterea nivelului general de conștientizare a populației cu privire la necesitatea colectării separate a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili și, totodată, crearea unei obișnuințe a gestului de colectare separată a acestui tip de deşeu.

Cum funcţionează serviciul de colectare separată a deşeurilor la birou

Companiile care doresc să implementeze serviciul de colectare separată a deşeurilor la birou sunt invitate să acceseze platforma online www.ecollect.ro. Aici pot comanda simplu, rapid şi gratuit infrastructura necesară colectării separate a deșeurilor de hârtie-carton, plastic-metal (saci și containere speciale) și de baterii (containere speciale). Toată infrastructura din programul ECOLLECT este realizată din materiale reciclate, este reciclabilă şi poate fi oricând înlocuită în caz de deteriorare.

Tot aici companiile pot comanda şi serviciul gratuit de ridicare a deşeurilor şi de transport al acestora către reciclare. Acesta este asigurat de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (pentru baterii) și de compania Antalis (pentru hârtie-carton și plastic-metal).

În plus, pe aceeaşi platformă pot monitoriza transparent cantităţile de deşeuri colectate şi pot urmări istoricul comenzilor realizate.

Programul este gratuit pentru orice organizație client Eco-Rom Ambalaje din București și Sectorul Agricol Ilfov.

Mai multe detalii despre programul ECOLLECT pot fi găsite pe site-ul www. ecollect.ro.

ecologic

Bateriile uzate fac parte din categoria celor mai toxice deşeuri

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO - ROM AMBALAJE SA este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul organizaţiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA), membru al PRO Europe şi International Solid Waste Association (ISWA).

Despre Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o structură de management al responsabilității extinse a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor privind colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de baterii și acumulatori în conformitate cu prevederile Directivei 2006/66/ CE transpunsă în legislația națională prin HG nr. 1132/2008.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB)  este membru fondator EUCOBAT - organizație pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare