Mihai Sofian: „Vrem să beneficiem de acelaşi tratament ca toate celelalte firme din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte TVA-ul“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mihai Sofian: „Vrem să beneficiem de acelaşi tratament ca toate celelalte firme din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte TVA-ul“

11 December 2015 - 04:08 PM Reciclare & Recuperare

Unitate de reciclare a deşeurilor din hârtieOrganizația patronală OPP REMAT are de ceva timp un nou Consiliu Director și o nouă abordare a problematicii dezbătute în întâlnirile membrilor săi. Pentru a afla care sunt problemele principale cu care se confruntă în prezent membrii organizației am stat de vorbă cu Mihai Sofian, președintele OPP REMAT.

ecologic: În perioada 16-17 noiembrie a.c. a avut loc la Bucureşti întâlnirea Organizaţiei Patronale şi Profesionale REMAT. Cum apreciați că s-au desfășurat lucrările acestei conferințe?

Mihai Sofian, preşedintele Organizaţiei Patronale şi Profesionale REMAT (OPP REMAT): Ca nou preşedinte al OPP REMAT, împreună cu noul Consiliu Director, am încercat să schimbăm puțin modul de desfășurare a ședințelor. Ne-am orientat după anumite modele, cum ar fi Biroul Internaţional al Reciclării (BIR), am încercat pentru prima dată în România să facem ceva nou, iar pentru a fi cât mai atractivă şi de interes această conferinţă, am mers pe două paliere.

Primul palier care întotdeauna a avut succes datorită implicării directe a unor profesionişti, de exemplu lectori şi profesori conferenţiari, a fost axat pe teme de contabilitate, financiar şi TVA, subiecte care prezintă un mare interes pentru sectorul nostru. Astfel, directorii financiari şi contabilii şefi au avut ocazia să se întâlnească cu specialiști şi să discute foarte multe subiecte care îi interesează. Al doilea palier a fost axat pe piaţa deşeurilor unde s-a discutat despre preţuri, previziuni şi oportunităţi de afaceri. Durata conferinţei a fost de două zile, temele au fost unele specifice, iar numărul mare al directorilor prezenţi în sală confirmă interesul dezbaterilor.

Mihai Sofian, preşedintele OPP Remat

Părerea mea este că acesta este doar începutul şi ne dorim ca la următoarea conferinţă să fie prezenţi şi alţi directori financiari şi contabili şefi din alte domenii de activitate, nu doar din sectorul reciclării. S-a vorbit mult la această ședință despre TVA şi insist foarte mult pe acest lucru pentru că este un lucru foarte important.

În sectorul nostru se fac foarte multe abuzuri, nu se ține cont de faptul că deşeurile nu au TVA, pentru că în comerțul cu deșeuri există taxarea inversă și totuși nouă ni se impută TVA-ul. Astfel statul român încasează şi 72% TVA, pentru că ia 24% de la o firmă, de la alta 24%, iar de la firma finală încă 24% pe aceeaşi cantitate de marfă.

Din această cauză există un mare semn de întrebare dacă raportările, care se fac sau nu, reprezintă corect resursa care se strânge la buget din TVA, pentru că probabil nu numai în sectorul nostru, dar şi în altele se întâmplă acest lucru. Atâta timp cât deşeurile nu au TVA, pentru că există taxarea inversă, nu înţelegem de ce ANAF-ul atacă în acest mod societăţile.

DEEE-uriecologic: Aţi invitat şi reprezentanţi de la ANAF în cadrul acestei conferinţe?

Mihai Sofian, preşedintele OPP Remat: Nu, nu a fost invitat niciun reprezentat de la ANAF. Dar vom încerca pe viitor să-i invităm şi să îi convingem să participe la astfel de întâlniri ca să vadă problemele reale şi să ne lămurească sau să încerce să ne prezinte legea în aşa fel încât să fim convinşi că ceea ce ei aplică este corect. O altă problemă care a fost dezbătută a fost aceea privind antreprenorii, respectiv directorii societăţilor comerciale, patronii şi administratorii.

Din punctul meu de vedere conferinţa noastră a avut succes, iar numărul mare de participanţi prezenţi, peste 130 de persoane, confirmă acest lucru. Vreau să menţionez faptul că este pentru prima dată când avem atâţia participanţi. Pe viitor ne dorim să dublăm numărul acestora, iar targetul nostru pentru anul 2016 este de 250 de participanţi. Am avut discuţii pe teme care trebuiau să se încadreze într-un interval de 50 de minute, iar pe fiecare sector de activitate cineva a făcut câte o prezentare.

De exemplu pe sectorul de metale neferoase a fost realizat un material privind pieţele interne, externe, bursa, influenţele dolarului, euro, asupra deşeurilor şi a materiilor primare. De asemenea, s-a discutat despre criza din China, influenţa acesteia şi a altor state  în cazul pieţei fierului vechi, s-a vorbit foarte mult despre piaţa din Turcia. O altă temă importantă a fost aceea a ambalajelor, pentru că în România acestea trebuie să aibe o importanţă deosebită.

Oamenii vor trebui să înţeleagă că reciclarea există şi va trebui să se dezvolte de la an de an, iar pentru activitatea de reciclare, statul, noi și societăţile de preluare de responsabilităţi trebuie să investim în şcoli. Dacă nu pornim de la grădiniţe, din şcoli cu transmiterea cultului pentru activitatea de reciclare, va fi prea târziu. Este păcat pentru că reciclarea este o resursă care se regăseşte şi în economia circulară.

O altă problemă care s-a discutat a fost aceea a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, unde şi aici trebuie să găsim soluţii comune pentru a realiza sarcinile care revin României, pentru a ne atinge țintele. În această situaţie un sprijin foarte mare trebuie să îl primim din partea primăriilor pentru că există legi și obligații care revin acestora. În mare, acestea au fost problemele pe care le-am dezbătut în cadrul întâlnirii OPP Remat.

ecologic: Vă ajută în activitate eliminarea impozitului de 16% încasat de la persoanele fizice pentru deșeurile vândute de acestea?

Mihai Sofian, preşedintele OPP Remat: Este foarte important faptul că începând cu anul 2016 se va elimina taxa de 16%, impozit pentru deşeurile aduse de către persoanele fizice. Este o crimă ceea ce se întâmplă acum, când această taxă de 16% nu ajunge la stat, ci se fură şi foarte multe societăţi comerciale au de suferit din cauza aceasta cu toate că responsabilitatea nu le aparţine.

Din păcate în România trebuie tot timpul să dovedeşti că nu eşti vinovat şi trebuie să găseşti tot felul de metode şi documente ca să poţi demonstra acest lucru. Sunt anumite prevederi care există în legea românească dar care nu se respectă, cum este prezumţia de nevinovăţie. Cel mai important lucru trebuie să fie disciplina atât din punctul de vedere financiar, cât şi din punctul de vedere al concurenţei. Totodată, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor trebuie să acorde o atenţie deosebită şi să supravegheze permanent acest sector.

De-a lungul timpului am primit multe promisiuni că se va finaliza Sistemul de Management al deșeurilor, SIM-ul de mediu, o listă cu toţi reciclatorii din România cu toate autorizaţiile de mediu, însă din păcate ea nici în prezent nu există.

Nu este posibil ca în ziua de azi să cauţi pe internet şi să nu poți să afli ce societăți comerciale au dreptul să recicleze sau să colecteze deșeuri, să știi cine este autorizat.

Din punctul meu de vedere acest subiect ar trebui să reprezinte o prioritate clară pentru MMAP tocmai pentru a preîntâmpina efectele negative ale pieţei. Totodată, având în vedere că România este membru al Uniunii Europene şi că va exista libera circulaţie a deşeurilor, din ianuarie 2016 se va scoate notificarea la importul de deșeuri, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că astfel România intră şi ea în rândul ţărilor europene și, după o perioadă de opt ani de zile de la intrarea în UE, avem şi noi dreptul şi posibilitatea să aducem în România deşeuri reciclabile fără să mai fim nevoiți să obținem aprobări, în sfârşit vom putea să facem trading şi vom putea să dezvoltăm comerţul cu deşeuri.

Bineînţeles că acest comerţ va trebui să fie verificat cu mare atenţie la frontiere, aşa cum este peste tot în Europa.

Reciclarea foliilor din plastic

Cea mai importantă dorință a noastră este eliminarea TVA-ului la import. Dorim să se introducă și la noi taxarea inversă pentru importurile de deşeuri din afara Uniunii Europene, respectiv din Serbia, Macedonia, Turcia, Moldova, Ucraina, pentru că în momentul în care noi importăm în prezent o anumită cantitate de deșeuri ajungem să plătim echivalentul a 100 sau 200 de mii de euro TVA, iar acești bani îi recuperăm cu mare greutate, după o perioadă de unul sau doi ani de zile. Astfel, practic activitatea firmelor este blocată şi a-jungem la situaţia actuală când nu avem nicio şansă să dezvoltăm firma, să facem angajări, să creștem salarii, din cauza acestei taxe, a TVA-ului.

Nu vrem să ni se facă vreo favoare, vrem numai să beneficiem de același tratament ca şi celelalte companii din Europa. Ni se pare normal să se aplice și la noi în România, aşa cum se aplică în toată Uniunea Europeană, scutirea de TVA şi introducerea taxării inverse.

OPP REMAT este o asociație aflată în plină dezvoltare. La fiecare întâlnire a Consiliului Director se discută problemele sesizate de membri noştri, se dezbate, se fac adrese, sesizări și se caută soluții. Pentru că cel mai important lucru pentru noi, pentru organizaţia noastră, este creşterea numărului de membri, singurul mod în care putem deveni o organizație patronală puternică.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare